KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Maailmanparantaja Frank Johansson uskoo kutsumukseen

Frank Johansson on ollut ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Suomen osaston  toiminnanjohtaja vuodesta 1996.

Frank Johansson on ollut ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja vuodesta 1996. Kuva: Jarno Mela

Auttamisjärjestöt ovat yhä enemmän omaksuneet piirteitä kaupallisesta toiminnasta: ne rakentavat myyviä brändejä ja haalivat keulakuvikseen julkkiksia. Kehitysyhteistyöjärjestöjä johtavat talousoppineet, ja monelle työ on vain väliporras kohti kansainvälistä uraa. Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson puhuu kuitenkin kutsumuksesta ja uskosta.

Maippi Tapanainen
26.11.2017 9.00

Toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mielestä auttamistyön historia on hengellisyydessä ja kutsumuksellisuudessa. Kirjassaan Hyvän tekemisen markkinat Johansson painottaa uskon roolia auttamistyössä. Uskolla hän ei tarkoita vain perinteistä uskonnollisuutta. Auttamistyön edellyttämä usko voi olla transsendentaalista uskoa ihmisyyteen tai elämään tai johonkin, jota ei osaa sanoin kuvata, mutta yhtä kaikki, välttämätöntä se on.

Kutsumus puolestaan on niin harvoin käytetty sana, että kun Johansson sanoo kehitysyhteistyön kaipaavan juuri sitä, hänen väitteensä kuulostaa suorastaan raikkaalta.

Kovinkaan monen auttamistyöläisen sanastoon ei kutsumus tai usko kuitenkaan sisälly kuin kenties ironisessa mielessä. Kehitysyhteistyöjärjestöjä johtavat talousoppineet ja moni niiden työntekijöistä näkee työnsä kansalaisjärjestössä yhtenä väliportaana kohti kansainvälistä uraa esimerkiksi YK:ssa.

”Hyväntekeväisyyden sijaan tarvitaan kansainvälistä sosiaaliturvaa.”

Etelän avunsaajamaissa tilanne on kokonaan toinen.

– Siellä uskonto ei ole yksityisasia, vaan kantava voima, jonka varaan rakentuvat niin sosiaaliturva, koulutus kuin ystäväpiirikin, Johansson selittää.

Kontrasti uskonnollisten edunsaajien ja omaa uraa tekevien sekulaarien auttajien välillä voi olla räikeä.

Kampanjointia kuvittaa lasten kärsimys

Mikä sitten on johtanut siihen, että alun perin kutsumustyönä tehdystä köyhien maiden ihmisten auttamisesta on tullut rikkaiden maiden ihmisille tapa tehdä kansainvälistä karriääriä?

Muutoksen juuret ulottuvat vuosikymmenten taakse eli aikaan, jolloin politiikka kaikkinensa alkoi Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin ideologisessa imussa kääntyä kohti uusliberalistista uskoa markkinoiden kaikkivoipaisuuteen.

Auttamisjärjestöille törmäys markkinoihin tarkoitti käännettä kohti ammatillisuutta.

Kirjassaan Johansson tarkastelee suuria kansalaisjärjestöjä. Suuria siksi, että suurissa järjestöissä liikkuvat suuret rahat.

Hän ei ruodi järjestöjen tekemisiä kehitysyhteistyökohteissa.

– Se olisi tällä aikaraamilla ja budjetilla ollut mahdotonta, sillä käytännön työhön perehtyminen olisi edellyttänyt matkoja kohteisiin, hän toteaa.

Järjestöjen kohdemaissaan tekemän kenttätyön sijaan hänen luuppinsa alle joutuvat niiden kasvu ja markkinointi. Jälkimmäinen on kiinnostava siksikin, että juuri sen niin sanotut tavalliset kansalaiset järjestöistä näkevät ja juuri sen perusteella näkemyksensä järjestöjen toiminnasta muodostavat.

Rakennusaineeksi heille tarjotaan kampanjamateriaaleja, joiden kuvasto toistaa suomalaisessa katukuvassa ensimmäistä kertaa jo 1960-luvulla Biafran sodan aikana nähtyjä teemoja.

– Yksinkertaistetussa visuaalisessa viestissä näytetään kärsivä äiti ja lapsi, Johansson kiteyttää tyypillisimmän tavan vedota ihmisiin.

Avunsaajalle jää tuotteen rooli

Järjestöjen keskinäinen kilpailu markkinoilla on saanut ne omaksumaan piirteitä kaupallisesta toiminnasta, kuten rakentamaan myyvää brändiä ja haalimaan keulakuvakseen julkkiksia.

Markkinointi tarkoittaa sitä, että jotakin on kaupan. Mutta kuka myy, kuka ostaa ja mikä on kaupan? Frank Johanssonin vastaus pysäyttää.

– Vaihto tapahtuu järjestön ja lahjoittajan välillä. Näin ollen edunsaaja on tuote, jota järjestö myy lahjoittajille.

Hän huomauttaa, että tuotteeksi pääsemisestäkin edunsaajat joutuvat käymään kovaa kilpailua.

Järjestöjen projekteihin pilkottu toiminta perustuu liike-elämästä omaksuttuun toimintatapaan ja palvelee johtamista, arviointia ja rahankäytön seurantaa.

– Vastuu kannetaan siis ylöspäin eli rahoittajille, ei edunsaajille.

Käytännössä tapahtuu se, mitä auttamistyössä pitäisi viimeiseen saakka välttää – avunsaaja esineellistetään.

Pienet kaatuvat, suuret pärjäävät

Frank Johansson teki kirjansa Koneen säätiön tuella. Ennen vuoden kirjoitustaukoa hän oli työskennellyt kansainvälisen ihmisoikeustyön viestintä-, vaikuttamis- ja varainhankintatehtävissä lähes kolme vuosikymmentä.

– Voihan kiinnostusta alaan sanoa perinnölliseksikin. Isä oli kehitystyöntekijä ja sen seurauksena Afrikka on aina ollut läsnä omassa elämässäni.

Vuonna 2013 Johansson toimitti kahdeksan eri asiantuntijan teksteistä koostuvan teoksen Hyvän tekeminen ja valta. Akateemisesti tai kansainvälisellä uralla meritoituneet kirjoittajat pohtivat teksteissään vallan ja auttamisen suhdetta ja koko auttamisjärjestelmän ristiriitaisuutta.

Johansson puolestaan halusi tutkia hyvän tekemisen markkinoiden rahavirtoja.

Jos kansalaisjärjestöjen menestystä mitataan taloudellisella menestyksellä, uusliberalistinen politiikka näyttää sopineen niille mainiosti.

– Kun kehitysyhteistyömäärärahoja pari vuotta sitten leikattiin, asiasta nousi iso häly. Tosiasiassa isot järjestöt ovat kasvaneet viimeisen 25 vuoden aikana niin, että niiden kasvukäyrä on ollut tasaisessa nousussa, Johansson kuvailee.

Moni pieni kansalaisjärjestö käytännössä hiipui määrärahaleikkauksiin, mutta suuret eivät edes yski.

– Leikkausten jälkeinen notkahdus palauttaa rahoituksen vuoden 2007 tasolle, joka on kolme kertaa suurempi kuin vuonna 1990.

Johansson ei epäröi kysyä, mihin rahat uppoavat, kun niistä viimesijaisille edunsaajille päätyy vain osa. Ovatko kaikki väliportaat todella tarpeellisia?

– Itse asiassa kehitysyhteistyörahat muodostavat sangen pienen osan kaikesta etelään menevästä rahasta. Esimerkiksi diaspora lähettää paljon enemmän.

Sekä järjestöt että eriarvoisuus kasvaneet

Vaikeat kysymykset johtavat vielä vaikeampiin. Hyvän tekemisen markkinoilla toimivien järjestöjen sisäinen ristiriita kumpuaa kahdesta, vastakkaiseen suuntaan ohjaavasta tavoitteesta.

Kuten lähes kaikkien auttamisjärjestelmien, myös kehitysyhteistyöjärjestöjen perimmäisen tavoitteen pitäisi olla itsensä tarpeettomaksi tekeminen. Mikään järjestö ei kuitenkaan todellisuudessa tavoittele lopettamistaan.

– Se, mikä olisi oikeudenmukaisen maailman kannalta parasta, ei välttämättä ole sitä järjestön toiminnan kannalta.

Järjestöjen rahoituksen kanssa samaan aikaan ja samaan tahtiinkin on kasvanut eriarvoisuus. Selvästikään avuntarve ei ole vähentynyt, ja taloudellinen epätasa-arvokin on vain lisääntynyt.

– Enemmän kuin konkreettisia hankkeita – jotka ovat hierarkkisia ja holhoavia – järjestöjen tulisi tehdä poliittista vaikuttamistyötä. Jos siis tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen.

Olennaisia kysymyksiä ovat Johansson mukaan esimerkiksi verotus, yritysvastuu ja vaikuttaminen kansainvälisissä järjestöissä. Nykyinen globalisaatio vaatii järjestöjä suhtautumaan kriittisesti itseensä, tekemisiinsä ja asemaansa, sillä se mitä tarvitaan, on rakenteellinen muutos.

– Ylipäätään on syytä pohtia, miten me voimme niin hyvin, kun toiset voivat niin kovin huonosti. Hyväntekeväisyyden sijaan tarvitaan kansainvälistä sosiaaliturvaa.

Johansson tietää, että järjestöt, totta kai, tekevät myös poliittista vaikuttamistyötä. Se vain ei näy niiden markkinoinnissa ja viestinnässä.

Niin ikään hän on selvillä siitä, että alan ristiriidat tunnetaan järjestöissä ja että niistä käydään sisäisiä keskusteluja. Ristiriita näkyy toiminnassakin: samaan aikaan, kun kansainvälisyyskasvattaja kertoo koululaisille rakenteellisten muutosten välttämättömyydestä, voidaan toimistolla miettiä uutta lahjoittajiin vetoavaa hanketta.

– Ongelmat kyllä tunnistetaan, mutta niistä ei haluta puhua julkisesti, koska pelätään, että avoimella puheella annetaan aseita vastustajien käsiin.

Johansson itse on toista mieltä. Ongelmista on keskusteltava, muuten ei muutosta tapahdu.

Kapitalismi ei ihmisoikeuksia kaipaa

Frank Johanssonin johtama Amnesty on ihmisoikeusjärjestö. Monen mielessä kehitysyhteistyö ja ihmisoikeus-työ ovat, jos nyt eivät synonyymeja, niin tavoitteiltaan yhteneväisiä.

Mitään suurta ristiriitaa niiden pyrkimyksistä tuskin löytyykään, mutta Johansson muistuttaa perustavanlaatuisesta erosta.

– Karkeasti jakaen voi sanoa, että ihmisoikeustyö on poliittinen projekti, kehitysyhteistyö taas taloudellinen. Eli jos ajatellaan, että taloudellinen eriarvoisuus on ongelma, on muistettava, etteivät ihmisoikeudet sano eriarvoisuudesta mitään. TSS-oikeuksissa [taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet] kyllä kielletään syrjintä ja vaaditaan vähimmäisturvaa, mutta siinä kaikki.

Pitkään kuviteltiin, että kapitalismi ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä. Kehitysyhteistyössä pohjoiset avunantajat ovat voineet vaatia etelän avunsaajilta ihmisoikeuksien ja naisten aseman parantamista. Nyt Kiina rakentaa Afrikassa teitä ja tehtaita, eikä vaadi mitään.

– Kiina on hyvä esimerkki siitä, että markkinatalous ei toimiakseen vaadi ihmisoikeuksia.

Viime aikoina niin perus- kuin ihmisoikeuksiakin on arvosteltu ja niitä on pyritty jopa rajaamaan. Arvostelijat ovat yleensä niitä, joiden omissa oikeuksissa ei ole moittimista.

– Kun yhä useampi ryhmä – naiset, homot tai mustat – alkaa vaatia samoja oikeuksia, se aletaan nähdä uhkana omalle valkoiselle keskiluokkaisuudelle.

Jos mikään ei muutu, markkinat voittavat

Kovin todennäköisenä Johansson ei pidä sitä, että kansalaisjärjestöt alkaisivat toimia itseään vastaan. Ne kuuluvat kansainvälistä järjestelmää ylläpitäviin voimiin, yhdessä muiden globalisaation menestyjien kanssa.

– Vielä 1990-luvun lopulla nähtiin oikeudenmukaista globalisaatiota vaativaa liikehdintää. Se tyssähti kuin seinään 11.syyskuuta 2001 jälkeen. Turvallisuudesta tuli uusi mantra ja mielenosoittajat voitiin leimata terroristeiksi.

Frank Johansson sanoo olevansa 1970-luvun kasvatti. Hän suosittelee katseen kääntämistä noihin kehitysyhteistyön alkuvuosiin.

Uusliberalistinen markkinausko ei ollut ainoa vaihtoehto, eikä se ole sitä nytkään. Muutoksen airuita voivat olla esimerkiksi Syriza ja Podemos tai kenties Jeremy Corbyn ja Bernie Sanders seuraajineen.

– Jos järjestöjen rahoitus on kiinni markkinoilla kilpailemisesta, ja ideologia ja organisaation hyvinvointi joutuvat vastakkain, jälkimmäinen voittaa aina.

Frank Johansson: Hyvän tekemisen markkinat. Gaudeamus 2017. 348 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään