KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Tällainen oli uutisvuosi 1417

Satavuotista sotaa oli käyty vasta 80 vuotta.

Satavuotista sotaa oli käyty vasta 80 vuotta. Kuva: Wikimedia Commons/Lambeth Palace Library

Yksi konflikti, katolisen kirkon suuri skisma saatiin päätökseen. Amiraali Zheng He lähti Kiinasta uudelle tutkimusmatkalle.

Arto Huovinen
30.12.2017 8.35

Ruton jälkeen

Maailman arvioitu väliluku oli 350–400 miljoonaa, mikä oli vähemmän kuin parisataa vuotta aikaisemmin. Väkiluku oli suunnilleen viisi prosenttia nykyisestä.

Vuosien 1346–1353 musta surma oli vienyt ehkä neljäsosan maailman väestöstä. Eurooppalaisista ruttoepidemia oli tappanut 30–60 prosenttia.

Suurin kaupunki oli Jinling (nykyinen Nanjing), jossa useimpien arvioiden mukaan oli puoli miljoonaa asukasta.

Vuonna MCDXVII eli 1417 saatiin vihdoin lopetettua katolisen kirkon suuri skisma vuonna 1414 aloitetussa Konstanzin kirkolliskokouksessa.

Skisma oli alkanut nelisenkymmentä vuotta aikaisemmin. Paavi Gregorius XI siirsi 1377 paavin istuimen Avignonista – jossa se oli ollut vuodesta 1309 – takaisin Roomaan. Avignonissa, Etelä-Ranskassa hallinneet seitsemän paavia olivat tunnettuja erityisestä turmeltuneisuudestaan.

Gregorius XI:n kuoltua 1378 valittiin paaviksi napolilainen Urbanus VI. Häntä kannattaneet kardinaalit tulivat pian katumapäälle ja valitsivat jo muutamaa kuukautta myöhemmin toisen paavin, Klemens VII:n, joka asettui Avignoniin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kumpikaan ei antanut periksi, ja he julistivat toisensa kannattajineen pannaan. Urbanusin ja Klemensin kuoltua heidän seuraajansa jatkoivat skismaa, ja Rooman paavin lisäksi oli siis Avignonissa anti- eli vastapaavi.

Keskiajan ihmisille skisma oli kova paikka. Olihan paavi Jumalan edustaja maan päällä, ja ihmisten oli vaikea ajatella taivaan valtakunnan avaimia jaettuna kahteen paikkaan.

Pohjimmiltaan kiista ei ollut opillinen, vaan osa eurooppalaista valtapolitiikkaa. Maat jakautuivat Avignonin ja Rooman kannattajiin, jotkut vaihtelivat puolta.

Suomi oli voittajan rinnalla, sillä osana Ruotsia olimme tiukasti Rooman leirissä.

Skisma yritettiin ratkaista Pisan kirkolliskokouksessa 1409, mutta homma menikin entistä hullummaksi. Lopputuloksena kilpailevia paaveja olikin jo kolme.

Konstanzissa sekä Pisan että Rooman paavit suostuivat eroamaan ja tilalle valittiin marraskuussa 1417 Martinus V. Avignonin paavi Benedictus XIII ei sopuun taipunut, mutta koska vain hänen kotimaansa Aragonia enää tuki häntä, katsotaan skisman päättyneen.

Lollardit ja talonpoikaiskapinat

Konstanzin kirkolliskokous oli 1415 eliminoinut tšekkiläisen ”esiprotestantin”, kirkon uudistamista vaatineen Jan Husin.

Hus oli houkuteltu Konstanziin lupaamalla taata hänen turvallisuutensa. Hus kuitenkin todettiin kerettiläiseksi ja luovutettiin maalliselle oikeudelle, joka poltti hänet roviolla. Husin kannattajat vain sisuuntuivat tästä, ja muutaman vuoden kuluttua puhkesivat Böömissä hussilaissodat.

Englannissa sen sijaan saatiin tukahdutettua vastaava esiprotestanttinen liike, kun lollardien johtaja John Oldcastle teloitettiin kerettiläisenä joulukuussa 1417.

Oldcastle oli onnistunut pakenemaan Lontoon Towerista ja hän johti kapinaa kuningasta vastaan. Oldcastlen kuoleman jälkeen lollardit painuivat maan alle.

Tunnetuin lollardi John Wycliffe oli kuollut 1384.

Lollardeilla oli kytkentä Englannin suureen talonpoikaiskapinaan 1381. Vaikka Wycliffe ei kapinaa kannattanutkaan, oli kapinallisten johtaja John Ball lollardi. Ball saarnasi uskonnolliselta pohjalta taloudellista eriarvoisuutta vastaan.

Euroopassa oli vajaan sadan vuoden aikana vuoteen 1417 mennessä ollut merkittäviä talonpoikaiskapinoita Englannin lisäksi ainakin Flanderissa, Virossa ja Ranskassa. Myöhemmän tutkimuksen mukaan niiden johtajat olivat yleensä aikansa keskiluokasta, mutta yhteistä niille oli feodaalisen järjestyksen vastustaminen.

Amiraali Zheng lähti Afrikkaan

Toisella puolella maailmaa aloitti 1417 kiinalainen tutkimusmatkailija Zheng He siihen asti pisimmän matkansa, joka seuraavien kahden vuoden kuluessa vei hänet aina Afrikan itärannikolle, Mogadishuun ja nykyiseen Keniaan asti.

Zheng syntyi kiinalaiseen hui-vähemmistökansaan kuuluvana vuonna 1371 nimellä Ma He. Hän oli islaminuskoinen. 1380-luvulla hänet kastroitiin ja vietiin keisarin hoviin eunukiksi. Aikaa myöten hän sukunimen Zheng saaneena nousi amiraaliksi.

Ennen vuoden 1417 matkaa hän oli tehnyt jo neljä laajaa tutkimusmatkaa Sundasaarille, Intiaan ja Persianlahdelle.

Zheng matkasi valtavilla, kymmenien alusten ja kymmenientuhansien miesten laivastoilla. Retkien tarkoitus ei ollut alueiden valloittaminen, vaan Kiinan mahdin osoittaminen, diplomatia ja kaupankäynti. Viestin selventämiseksi laivoilla toki oli mukana vahva sotaväki.

Zhengin laivat olivat paljon suurempia kuin mitä eurooppalaiset pystyivät siihen aikaan rakentamaan ja mahdollisesti jopa historian suurimpia puisia laivoja. Suurimmat niistä olivat vähintään 120 metriä pitkiä, niissä oli neljä kantta, kaksinkertainen runko ja laipiot.

Chimalpopoca seurasi Huitzilihuitlia

Vuonna 1417 Chimalpopoca (”Savuava kilpi”) nousi Tenochtititlánin kuninkaaksi. Chimalpopoca oli Tenochtitlánin kolmas tlatoani (kuningas) ja seurasi isäänsä Huitzilihuitlia.

Tenochtitlán oli perustettu 1325 Texcoco-järven saarelle, nykyisen Mexico Cityn (Ciudad de México) historiallisen keskustan paikalle. Järvi on myöhemmin kuivunut.

Tenochtitlán oli mexica-kansan pääkaupunki ja se oli kasvanut nopeasti. Samalla oli kasvanut mexicojen vaikutusvalta, ja heistä tuli myöhemmän asteekkivaltakunnan hallitseva luokka.

Asteekkivaltakunnan varsinaiseksi perustamisvuodeksi lasketaan 1428, jolloin Chimalpopocan seuraaja Itzcoatl oli perustamassa Tenochtitlanin, Texcocon ja Tlacopanin kolmiliittoa. Nimitystä asteekki (aiemmin suomeksi atsteekki) ei valtakunnasta kuitenkaan tuolloin käytetty, vaan tämä oli yleisnimi nahuatlia puhuville kansoille.

Tällaista oli nykypäivän uutisten polttopisteissä

Zimbabwessa elettiin muinaisen Zimbabwen kuningaskunnan huippuaikaa. Valtakunnan keskus oli kivistä rakennettu Suur-Zimbabwen kaupunki, jossa arvioidaan enimmillään olleen 18 000 asukasta.

Kun eurooppalaiset 1870-luvulla löysivät Suur-Zimbabwen rauniot, he eivät voineet uskoa sitä mustan afrikkalaisen korkeakulttuurin saavutukseksi. Sitä väitettiin tarujen Saban kuningattaren kaupungiksi. Vaikka tästä myytistä luovuttiin myöhemmin, niin vielä vuosien 1965–1980 Rhodesian valkoinen hallitus väitti muinaiskaupunkia valkoihoisten rakentamaksi.

Katalonia oli osa Aragonian kuningaskuntaa. Katalonian länsipuolella sijaitsevan Aragonian lisäksi valtakuntaan kuuluivat entiset Valencian, Mallorcan, Sardinian ja Sisilian kuningaskunnat.

Jerusalem kuului Kairosta johdettuun mamelukkien sulttaanikuntaan. Lähes kaikki juutalaiset oli karkotettu kaupungista jo 1200-luvulla. Kristitty Pyhän haudan ritarikunta sai yhä olla Jerusalemissa.

Koreassa oli vallassa Joseon-dynastia. Kuningaskunnan pääkaupunki oli parikymmentä vuotta aikaisemmin siirretty Kaesongista Hanseongiin (nykyinen Soul) ja viralliseksi ideologiaksi määrätty konfutselaisuus, mikä heikensi buddhalaisten valtaa ja vaurautta.

Korea oli muodollisesti Kiinan vasallivaltio, mutta käytännössä itsenäinen.

Nykyisen Syyrian alueella Aleppossa nyljettiin 1417 elävältä runoilija Imadaddin Nasimi. Tuomio tuli harhauskoisuudesta, sillä Nasimi (tunnetaan myös nimellä Nesimi) kuului suufilaiseen hurufiittien lahkoon.

Nasimi kirjoitti azeriksi, persiaksi ja arabiaksi. Hänellä on ollut suuri vaikutus myöhempään turkkilaisten kielten runouteen, ja erityisesti Azerbaidžanissa häntä kunnioitetaan suurmiehenä. Nasimin haudasta tuli pyhiinvaelluskohde.

Britanniaa ei tuolloin vielä ollut. Englannissa kuitenkin oli brexit-henkeä, kun kuningas Henrik V alkoi vuonna 1417 käyttää kirjeenvaihdossaan englantia. Noin 350 vuotta aiemmin tapahtuneesta normannivalloituksesta lähtien oli ranska ollut hallinnon kieli.

Kuningasta piti kiireisenä vuonna 1337 alkanut, Ranskassa käyty satavuotinen sota – jota ei tuolloin tietenkään vielä nimitetty satavuotiseksi sodaksi ja joka itse asiassa kesti 116 vuotta. Vuonna 1417 englantilaiset valtasivat Caenin edetessään kohti koko Normandian valtaamista.

Turkissa oli ottomaanivaltakunta päässyt takaisin jaloilleen vuosisadan alun sekasortoisen kauden jälkeen, johtajanaan 1413 sulttaaniksi noussut Mehmed I. Sulttaanilla oli kuitenkin huolenaan nykyisen Bulgarian Dobrujassa 1416 alkanut kapina. Sitä johti mystikko Seyh Bedreddin, joka halusi yhdistää islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden sekä perustaa vapaiden talonpoikien valtakunnan.

Suomi-miinus 500: Viisisataa vuotta ennen itsenäistymistään Suomi kuului Ruotsiin, joka yhdessä Norjan ja Tanskan kanssa muodosti Kalmarin unionin. Kaikkien näiden kuninkaana oli Eerik Pommerilainen.

Suomen tärkein kaupunki oli Turku, jossa oli parituhatta asukasta. Pohjoismaisessa mittapuussa kaupunki oli suuri – esimerkiksi Tukholmassa oli viitisentuhatta asukasta.

Zimbabwe eli huippukauttaan.

Aikaisemmissa vuosilehdissä on tarkasteltu uutisvuosia 1013, 1114, 1215 ja 1316:

vuosi 1013

vuosi 1114

vuosi 1215

vuosi 1316

Ruton jälkeen

Maailman arvioitu väliluku oli 350–400 miljoonaa, mikä oli vähemmän kuin parisataa vuotta aikaisemmin. Väkiluku oli suunnilleen viisi prosenttia nykyisestä.

Vuosien 1346–1353 musta surma oli vienyt ehkä neljäsosan maailman väestöstä. Eurooppalaisista ruttoepidemia oli tappanut 30–60 prosenttia.

Suurin kaupunki oli Jinling (nykyinen Nanjing), jossa useimpien arvioiden mukaan oli puoli miljoonaa asukasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään