KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kokoomuksesta eronnut Harkimo auraa tietä demareille pääministeripuolueeksi ja valtatietä kokoomukselle oppositioon

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessaan torstaina. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kansanedustaja Harry Harkimon manööveri sulattaa kokoomuksen toiveet pääministerin salkusta.

Sirpa Puhakka
20.4.2018 16.19

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon eron kokoomuksesta voisi laittaa yhden narsistisen miehen shown piikkiin. Harkimo turhautui, kun hän ei saanut sitä valtaa, jota hän odotti yrittäjätaustansa tuovan.

Yhden kansanedustajan ero saattaa kuitenkin viedä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon himoitseman pääministerin paikan. Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että ”uusi poliittinen liike voi nakertaa kokoomuksen kannatusta ratkaisevalla tavalla seuraavissa eduskuntavaaleissa”.

Tyytymättömyys koko hallitusta kohtaan kasvaa, mikä kasvattaa kokoomuksen pelkoa sivuraiteelle joutumisesta tulevien vaalien jälkeen. Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö eli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että hallitus on onnistunut tehtävässään melko huonosti tai huonosti.

On vaikea kuvitella, miten SDP ja kokoomus mahtuvat samaan hallitukseen.

Mennäänkö kohti punamultaa?

Kokoomukselle on todellinen uhka, jos Harkimo perustaa liikkeen, joka pyrkii myös eduskuntaan. Jo parinkin kansanedustajan menetys pääkaupunkiseudulla saattaa tehdä tilaa demareille.

SDP hengittää jo kokoomuksen niskaan, ja puolueen kannatus oli kokoomusta suurempi viimeisimmän HS-gallupin mukaan.

Häviö demareille saattaa tarkoittaa kokoomukselle valtatietä oppositioon. On vaikea kuvitella, miten SDP ja kokoomus mahtuvat samaan hallitukseen. Puheenjohtaja Antti Rinteen johtamat demarit ovat siirtyneet vasemmalle. Rinne on uhannut perua ainakin aktiivimallin, soten valinnanvapauden ja monta muuta kokoomukselle tärkeää asiaa.

Keskustalaisten tälle eduskuntakaudelle havittelema punamulta saattaakin toteutua seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, vaikka keskusta menettäisi kannatustaan.

Hallituksen ylivalta turhauttaa

Olipa enemmistöhallitus minkä värinen tahansa, se päättää asioista kansanedustajiensa tuella. Harkimon kritiikki asioiden pienessä piirissä päättämisestä osuu osittain oikeaan.

Hallituksessa puolueidensa puheenjohtajat – Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Sampo Terho (sin.) – ovat viimeisiä portinvartijoita, jotka neuvottelevat poliittisesti merkittävistä asioista sekä ratkovat puolueiden keskinäisiä kiistoja.

Eduskunnassa taas hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitävät ”rivit suorassa”, kuten ilmaisu kuuluu. Jo tämän ilmaisun sisältävän kurinalaisuuden voi kuvitella nostavan Harkimolle kylmän hien pintaan entisenä yritysjohtajana.

Ei eväitä kansanliikkeeksi Ranskan malliin

Pitkään politiikkaa seurannut, entinen vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund torppaa arviot Ranskan malliin syntyvästä liikkeestä.

Ranskassa Macron nousi poliittisten puolueiden ulkopuolella olevan liikkeen vauhdittamana presidentiksi, ja sama liike keräsi suuren osan parlamenttipaikoista.

– Onko Suomen toimintaympäristö sellainen, että Macronin tapainen liike olisi Suomessa mahdollinen?, kysyy Sund ja vastaa:

– Ei ole.

Harkimon projektissa ei ole nähty vielä yhtään Macronin tavoin valovoimaista nimeä, joka saisi aikaan kansanliikkeen.

– Kärkihahmo puuttuu. Liikkeellä pitäisi olla valovoimainen johtaja, toteaa Sund.

Ollako liike vai puolue?

Liikkeen perustaminen puolueen sijaan ei ole uusi veto Suomessa. SKDL perusti jo vuoden 1988 presidentinvaaleihin Liike 88:n Kalevi Kivistön tueksi.

Tuolloin 1980-luvun lopulla kipuiltiin laajemminkin puolueiden jähmeydestä. Vastaukseksi tähän yhteiskunnalliseen huutoon syntyi vihreät, jotka taipuivat liikkeestä puolueeksi. Viimeisin kansanliike koottiin presidentti Sauli Niinistön valinnan taakse.

Puolueet kantavat käytäntöjään heikompaa mainetta, ja toisaalta liikkeitä ihannoidaan puolueita demokraattisimpina. Mahdollinen Harkimon ja kumppaneiden liike saattaa yhtä hyvin olla isojen egojen johtama trippi, jonka ympärille kokoontuu hyvätuloista, markkinaliberaalia eliittiä.

Kokoomukseen ovat perinteisesti mahtuneet markkinaliberaalit ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen tyyppiset sosiaalisista kysymyksistä ainakin retorisesti kiinnostuneet poliitikot.

Harkimolle saattoi olla liikaa kokoomuksen jo vasemmistoliiton puheenjohtajalta Claes Anderssonin lanseeraama slogan: kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta.

Kokoomuksen imago alkaa hajota

Puoluesihteeri Taru Tujusen aikaan kokoomus teki strategisen valinnan, jossa systemaattisesti haettiin uusia äänestäjiä ja perinteiset kannattajat jätettiin vähäisemmälle huomiolle. Näillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokoomus, ellei halunnut äänestää konservatiivista keskustaa.

Näyttää, että hjallikset ovat saaneet tarpeekseen kokoomuksen yleispuolueimagosta. Puolue on mahtunut hallitukseen niin SDP:n, vasemmistoliiton tai rasismiin kallellaan olevan perussuomalaisten kanssa.

Kokoomus on kalastellut ääniä niin demarien, vihreiden kuin puheenjohtaja Timo Soinin johtaman perussuomalaistenkin suunnalta. Tästä syystä puhtaasti markkinaliberaalit ovat jääneet vähäisemmälle huomiolle puolueessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kokoomus ajanut markkinaliberalismia hallituksessa

Sen sijaan hallituspolitiikassa on vahva pyrkimys markkinaliberalismin suuntaan. Hallitus on monin eri tavoin purkanut työmarkkinoiden sääntelyä ja siirtänyt vastuuta työntekijöille ja työttömille itselleen. Irtisanomista on helpotettu. Hallitus väittää, että alle 20 työntekijän yritysten yksilöllisen irtisanomisen helpottamiselle on laaja tuki.

Sote-uudistuksen myötä siirretään massiivisesti verotuloja yksityisille yrityksille. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) on yrittänyt ajaa useita yksityistämishankkeita raideliikenteeseen. TE-keskusten palvelut siirretään sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä yksityisille yrityksille.

Markkinaliberalismia löytyy kaikista hallituspuolueista. Keskustan ministereistä Sipilällä ja Bernerilla on vankka yrittäjätausta. Siniset taas ovat sote-valmistelussa vahtineet vain pienyrittäjien etua – ja onnistuneet tässä(kin) surkeasti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään