Lotta Staffans
Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja
Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans, kirjoitit järjestönne kotisivuilla, että Sveitsin Genevessä oli viime viikolla pöhinää. Minkälaista pöhinää siellä oikein oli?
– Maailman valtiot keskustelivat ihmisoikeuksien näkökulmasta erittäin tärkeästä asiasta. Pöydällä oli sopimus, jonka myötä yritysten vastuu huolehtia ihmisoikeuksista olisi sitova.
– Tämä olisi merkittävä parannus esimerkiksi niille ihmisille, jotka häädetään ylikansallisen yhtiön plantaasien alta tai niille, jotka tekevät meille kulutustuotteita modernia orjuutta vastaavissa olosuhteissa. Paikalla oli myös lähes 300 kansalaisjärjestöjen edustajaa eli pöhinää oli!
Kuinka kauan tätä sopimusta on tehty?
– Prosessi käynnistyi YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmalla 2014, ja sen jälkeen hallitustenvälisiä neuvotteluja on käyty neljä kertaa.
Mitkä asiat ovat hidastaneet sen syntyä?
– Länsimaat, Euroopan unioni ja Suomi mukaan lukien, ovat suhtautuneet prosessiin kriittisesti. Vaikka EU ei viime viikolla pyrkinytkään vaikeuttamaan neuvotteluja, kuten se on aikaisempina vuosina tehnyt, unioni ei myöskään osallistunut keskusteluihin sopimuksen sisällöstä vaan istui hiljaa huoneessa.
”Kyllä tässä muutamia vuosia vielä menee.”
Uskotko, että EU tulee jossain vaiheessa suhtautumaan sopimukseen suopeammin?
– EU myöntää, että yritystoiminnasta johtuvien ihmisoikeusloukkausten uhrien suojaa tulisi vahvistaa. Unioni ei myöskään aktiivisesti enää yritä kampittaa prosessia.
Toivon, että kun hallitustenvälinen työryhmä kokoontuu seuraavan kerran vuoden päästä, EU istuu jo neuvottelupöydässä.
Milloin sopimus voisi oikeasti astua voimaan?
– Kyllä tässä muutamia vuosia vielä menee. Meidän tehtävämme on patistaa Suomea ja EU:ta osallistumaan rakentavasti, jotta päästäisiin ripeästi eteenpäin.
Lotta Staffans
Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja