KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

6.12.1918 – arkinen itsenäisyyspäivä romahtaneessa demokratiassa

Kuva: Lehtikuva

Kansanvalta pysyi uhattuna niin kauan, kun valkoisen Suomen johtajat uskoivat kritiikittömästi Saksan voittoon maailmansodassa, kertoo professori Pasi Ihalainen Jyväskylän yliopistosta.

Kansan Uutiset
6.12.2018 12.00

Tasan sata vuotta sitten 6.12.1918 itsenäinen Suomi täytti yhden vuoden. Professori Pasi Ihalainen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että juhlia ei ollut. Päivä oli tavallinen perjantai arkiaskareineen. Jotkut ehkä muistelivat vuoden takaista eduskuntakeskustelua. Se oli päättynyt porvaripuolueiden ja sosialidemokraattien riitaan siitä, millä keinoin itsenäisyysasiassa pitäisi edetä.

Keväällä 1918 niin punaiset kuin valkoisetkin olivat taistelleet sisällissodassa kansanvallan puolesta.

– Molemmat osapuolet vain ymmärsivät kansanvallan kovin eri tavoin. Vastakkain olivat punaisten edustama radikaali vallankumouksellinen demokratia ja valkoisten edustama läntinen, porvarilliseksikin nimetty demokratia.

Syksyllä 1917 vallankumouksellinen puhe oli oikeuttanut väkivallan eduskunnan enemmistöä vastaan. Syksyllä 1918 sodan voittaneet valkoiset katsoivat, että tuo kapinaan nouseminen oikeutti ankarat rankaisutoimet ja Saksan mallin mukaisen autoritäärisen monarkian pystyttämisen.

Niinpä Suomella olikin loka–joulukuussa 1918 kruunaamaton kuningas, Saksan keisari Vilhelm II:n lanko Friedrich Karl.

Suomesta oli tullut varoittava esimerkki

Ihalaisen mukaan vielä vuonna 1917 ulkomaiset uudistusmieliset ihailivat suomalaisten laajaa äänioikeutta. Sisällissodan jälkeen vuonna 1918 Suomesta tuli varoittava esimerkki romahtaneesta demokratiasta.

– Brittiläinen Manchester Guardian kirjoitti, että ”maailman demokraattisimpana maana” esiintynyt Suomi oli nyt vankileireineen ”kiihkeän taantumuksen” näyttämö. Ruotsalaisen Social-Demokratenin ja Saksan vasemmiston mielestä Suomen preussilaishenkinen kuningasprojekti tuhosi kansanvallan ja merkitsi ”terroriregiimin” pystyttämistä, Ihalainen tiivistää.

Vaikka radikaali vallankumouksellinen puhe olikin vaiennettu, Suomi oli edelleen kilpailevien poliittisten perinteiden risteyspaikka. Kansanvalta pysyi uhattuna niin kauan, kun valkoisen Suomen johtajat uskoivat kritiikittömästi Saksan voittoon maailmansodassa.

– Sisällissodan seurauksena oikeiston luottamus Suomen kansan poliittiseen arvostelukykyyn oli ainakin väliaikaisesti kadonnut. Enemmistöparlamentarismille vaadittiin rajoituksia ja myös yleisen äänioikeuden rajoituksilla spekuloitiin avoimesti, Ihalainen sanoo.

Lähes kaikki sosialistit oli suljettu tynkäeduskunnan ulkopuolelle. Se jakaantui keisari-Saksaa ihailleisiin monarkisteihin ja kansanvaltaa johdonmukaisesti puolustaneisiin tasavaltalaisiin.

SDP:n linjaus jakoi vasemmiston kahtia

Syksyllä 1918 käytiin kiivasta lehdistökeskustelua siitä, mitkä olivat Suomen poliittisen järjestelmän vaihtoehdot. Niitä nähtiin kolme: kansanvalta, joka rakentuisi Ruotsista peritylle monarkistiselle hallitusmuodolle, demokratia, jonka ihanteet lainattaisiin Saksasta tai demokratia, joka pohjaisi läntiseen parlamentaariseen malliin.

Olennainen muutos Ihalaisen mukaan tapahtui, kun SDP:n linjaa määriteltiin uudelleen Suomen Sosialidemokraatissa. Puolue pyrkisi kohti läntistä parlamentaarista demokratiaa ja tavoittelisi yhteiskunnallisia uudistuksia tekemällä parlamentaarista yhteistyötä ei-sosialististen demokraattien kanssa.

– Visiona oli ”kansanvaltainen poliittinen ’vallankumous’” Ranskan, Ruotsin, Saksan ja Tanskan malliin. Lehden mukaan sisällissota olisi vältetty, jos SDP:n eduskuntaryhmä olisi ollut valmis demokraattisten voimien väliseen yhteistyöhön blokkirajojen yli jo vuonna 1917, Ihalainen kertoo.

Samaan aikaan puolueen johtaja vuodelta 1917, Neuvosto-Venäjälle paennut Otto Wille Kuusinen, sanoutui irti ”läntisestä” ja ”porvarillisesta” demokratiasta ja parlamentarismista. Hän julisti, että Moskovassa perustetun Suomen Kommunistisen Puolueen tavoitteena oli proletariaatin diktatuuri.

Saksan romahdus vaikutti oikeistoon

Marraskuussa 1918 länsivallat voittivat ensimmäisen maailmansodan ja Saksan keisarivalta romahti. Tämä pakotti myös Suomen oikeiston pohtimaan uudelleen läntisen parlamentaarisen demokratian vastustustaan. He joutuivat sopeutumaan sellaiseen perustuslailliseen kompromissiin, joka huomioisi myös tasavaltalaisten toiveet.

– Mukautumisesta tuli väistämätöntä, kun kävi selväksi, etteivät länsivallat tunnustaisi saksalaisen kuninkaan hallitsemaa Suomea. Tämän tosiasian edessä Suomen kuninkaaksi valittu Friedrich Karl luopui joulukuun puolivälissä kruunustaan, Ihalainen huomauttaa.

Molempien poliittisten ääripäiden – vallankumouksellisten punaisten ja taantumuksellisten kuningasmielisten – uskottavuus enemmistön silmissä oli mennyt.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kaikki halusivat välttää uutta sisällissotaa.

Ja siinä myös onnistuttiin. Joulukuussa 1918 käytiin jo kunnallisvaaleja, jotka johtivat voittajien ja hävinneiden käytännön yhteistyöhön paikallistasolla. Maaliskuun 1919 eduskuntavaaleissa tasavaltalaiset tulisivat saamaan ylivoimaisen enemmistön, jonka pohjalta ryhdyttäisiin rakentamaan presidenttivaltaista parlamentaarista demokratiaa hallitusmuotokompromissiksi.

Marraskuussa 1919 – kaksi vuotta itsenäistymisen jälkeen – päätettäisiin, että itsenäisyyspäivää vietettäisiin jatkossa 6. joulukuuta.

Vuosina 1917–1918 romahtanut suomalainen kansanvalta alkoi hiljalleen toipua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään