KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Leipäjonojen normalisoituminen hämmästyttää tutkijaa edelleen – ”90-luvulta lähtien on totuttu siihen, että leipäjono pelastaa ja korjaa”, sanoo Maria Ohisalo

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo työskentelee köyhyystutkijana.

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo työskentelee köyhyystutkijana. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Iso joukko tutkijoita, toimittajia ja taiteilijoita tarkasteli eriarvoisuutta Koneen Säätiön hankkeessa. Lopputuloksena oli ainutlaatuinen kokonaisuus.

Jussi Virkkunen
15.12.2018 7.30

Lähes neljän miljoonan hanke

Koneen Säätiö jakoi Jakautuuko Suomi -projektiin 3,8 miljoonaa euroa.

Ensimmäinen rahoitushaku oli syksyllä 2014 ja viimeinen 2015.

Rahoitettuja hankkeita oli lähes 30.

Edellytys rahoitukselle oli, että hankkeessa tuli olla mukana toimittajia ja tutkijoita.

Miten yhteiskunnan eriarvoistuminen näkyy 2010-luvun Suomessa? Tätä kysymystä pohtivat tutkijat, toimittajat, valokuvaajat ja taiteilijat Koneen Säätiön rahoittamassa Jakautuuko Suomi -hankkeessa. Siitä julkaistiin samanniminen kirja loppusyksystä.

Tutkimuksissa tarkasteltiin eriarvoisuutta niin leipäjonoissa, vastaanottokeskuksissa kuin 40 000 asukkaan lähiössä – ja todella monessa muussa paikassa.

– Minusta kokonaisuus oli hirveän inspiroiva jo alusta lähtien. Harva asia muuttuu maailmassa sillä tavalla, että yhden alan asiantuntija sanoo asian olevan näin ja vaatii siihen muutosta.

– Muutokseen tarvitaan isompaa liikehdintää, jossa eri ammattilaiset tuovat oman näkemyksensä ja katsovat asiaa vähän eri näkökulmista. Silloin se saa syvyyttä, ja uskon, että sillä on silloin parempi mahdollisuus mennä läpi, sanoo hankkeessa mukana ollut tutkija Maria Ohisalo.

Ohisalo on myös vihreiden varapuheenjohtaja.

Köyhyys periytyy

Ohisalo oli mukana hankkeessa, jossa köyhyyttä tarkastelivat tutkijat, toimittajat ja valokuvataiteilijat. Aiempaan verrattuna köyhyys on huomattavasti monisyisempää.

– Isoin muutos on se, että tämän päivän sosiaaliset ongelmat eivät ole vain sosiaalisia ongelmia. Ne ovat yhtä aikaa sosiaalis-terveydellis-taloudellisia. Ne ovat kaikkea sitä, Ohisalo sanoo

Selvää on, että absoluuttista köyhyyttä oli ennen huomattavastikin enemmän. Ohisalo mainitsee esimerkkeinä nälän ja asunnottomuuden.

– Kun tullaan monisyisiin kokemuksiin, niin osa porukasta ennen kaikkea jää ulkopuolelle hyvän kasautumisesta.

Valtaosa suomalaisista kuuluu siihen ryhmään, joka on mukana hyvän kasautumisessa. Mutta ongelma onkin siinä, että sen ulkopuolelle jää ihmisiä, joiden vanhemmat ovat jo jääneet kehityksen ulkopuolelle. Suomalainen hyvinvointivaltio ei ole onnistunut katkaisemaan köyhyyden periytymistä.

”1990-luvulta lähtien on totuttu siihen, että leipäjono pelastaa ja korjaa.”

– Tässä tullaan ylisukupolvisen syrjäytymisen kehään. Tiedämme, että vanhempien koulutustaso, työttömyys ja toimeentulotuen saaminen kaikki näkyvät lasten elämässä, Ohisalo sanoo.

Ohisalon kuvaama ilmiö näkyi myös marraskuussa julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemässä tutkimuksessa, jossa seurattiin vuonna 1997 syntyneiden elämää. Siinä havaittiin muun muassa se, että jos vanhemmilla oli elämässä vaikeaa, aiheutti se todennäköisemmin myös vaikeuksia lapsen elämään.

Piilotetut jaot

Koska absoluuttinen köyhyys on vähentynyt, eivät yhteiskunnan jaot ole enää yhtä repiviä kuin ennen. Ohisalo puhuu piilotetuista jaoista, jotka eivät välttämättä näy päälle.

– Ne näkyvät esimerkiksi kuolleisuuskäppyröissä niin, että pienempituloinen mies kuolee kymmenen vuotta aiemmin kuin paremmin koulutettu mies.

Mutta on yksi paikka, jossa yhteiskunnan erot näkyvät, ja se on leipäjono. Niitä Ohisalo on tutkinut ja kirjoittanut aiheesta väitöskirjan. Hän kiersi leipäjonoja muiden tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa vuosina 2012–13. Tuloksena oli 3 500 haastattelun aineisto.

Ohisalo tutki leipäjonoja uudestaan vuonna 2016.

– Vastaajia oli (vuonna 2016) päälle 800. Siellä tuli vastaan samoja ihmisiä, jotka olivat vastanneet kyselyyn aiemmin, ja mittarit olivat hyvin samansuuntaiset. Isot köyhyyteen liittyvät kysymykset eivät välttämättä muutu napsauttamalla sormia. Pienituloisuus on sinnittelyä vuodesta toiseen.

– Se on joko pätkätyöläisyyttä tai täysin työelämän ulkopuolisuutta. Työttömät ja lomautetut sekä eläkeläiset olivat kaksi suurinta ryhmää, jotka käyvät Suomessa ruoka-avussa, hän kertoo.

Jakautuuko Suomi -kirjan artikkelissaan Ohisalo lainaa kirjailija Riku Korhosen kuvausta leipäjonosta.

”Se oli täysin äänetön jono, pitkäksi venynyttä hiljaisuutta tavaratalojen välissä”, Korhonen kirjoittaa Leipäjono-novellissaan.

Leipäjonot normalisoituneet

Leipäjonot kuvaavatkin hyvin suomalaisen hyvinvointivaltion muuttumista. Esimerkiksi Kirkko ja Kaupunki -lehden mukaan Helsingin Myllypuron ruoka-avussa arvioidaan, että siellä ylittyy tämän vuoden aikana 250 000 kävijän määrä. Leipäjonot ovatkin muuttuneet täysin normaaliksi osaksi köyhien elämää. Tämä normalisoituminen hämmästyttää Ohisaloa.

– Se on tosi mielenkiintoinen jako. Kun leipäjonoista on tullut niin olennainen osa, 1990-luvulta lähtien on totuttu siihen, että leipäjono pelastaa ja korjaa.

Ruoka-apua hoitavat järjestöt ovat ottaneet hoitaakseen asioita, joita valtion tulisi hoitaa. Nyt valtio ei pysty huolehtimaan siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat saisivat ruokaa.

– Diakoniatyötä tekevät ja ruoka-avun jakajat ovat joutuneet ihan kohtuuttomaan paikkaan siinä, että heidän pitäisi pelastaa ihmisiä, jotka putoavat heikentyneeltä perusturvalta toimeentulotuelle ja sieltä vielä järjestöille.

Ja tästä Ohisalo pääsee siihen, miksi sosiaaliturvan uudistuksen pitää olla ensi vaalikauden tärkein teema. Väliaikaiseksi tarkoitetusta toimeentulotuesta on tullut monille arkea.

– Se on johtanut vuosia siihen, että toimeentulotuen käyttö on kasvanut sekä lyhyt- että pitkäaikaisesti. Siinä tullaan ongelmaan, josta talous- ja sosiaalitieteilijät ovat samaa mieltä. Jos joutuu toimeentulotuelle, kannustimet nousta sieltä ovat todella heikot.

Leipäjonoja ei enää pidetä kansallisena häpeänä. Kuvassa ruoan ja vaatteiden jakelua Heikki Hurstin vaate- ja ruokajakelupisteessä Helsingin Kalliossa vuonna 2011.

Leipäjonoja ei enää pidetä kansallisena häpeänä. Kuvassa ruoan ja vaatteiden jakelua Heikki Hurstin vaate- ja ruokajakelupisteessä Helsingin Kalliossa vuonna 2011. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Ilmastonmuutos mukana kaikessa

Mutta uudistusten vaikeusastetta lisää huomattavasti ilmastonmuutoksen torjunta. Mikään asia ei ole, eikä voi olla, siitä irrallaan.

– Ilmastonmuutoksen torjunta, työllisyysasteen nostaminen, hyvinvoinnin lisääminen eivät ole irrallisia asioita, ne ovat kaikki samaa kelaa. Kun me torjumme ilmastonmuutosta, esimerkiksi turvetuotannosta luovutaan. Kun me koulutamme ihmiset kunnolla uusiin töihin, he voivat päästä uusille, kestävämmille aloille työskentelemään, Ohisalo sanoo.

Samasta aiheesta on puhunut myös vasemmistoliitto, joka on nostanut työn murroksen, eriarvoisuuden vähentämisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen kärkiteemoikseen eduskuntavaaleissa.

Edessä onkin ekologinen jälleenrakennus, kuten Koneen Säätiön rahoittama poikkitieteellinen Bios-tutkijayhteisö on huomauttanut. Termillä halutaan havainnollistaa, kuinka massiivisesta asiasta on kyse. Tämän jälleenrakennuksen puitteissa pitää myös sosiaaliturvan uudistamisen tapahtua.

Ranskan mielenosoituksista ja mellakoista voi jokainen huomata, että urakasta ei tule helppoa. Siellä kaduille on lähtenyt valtava joukko ihmisiä, joita yhdistävät eniten keltaiset liivit ja viha presidentti Emmanuel Macronin toteuttamaa politiikkaa kohtaan. Lähtölaukaus mielenosoituksille oli Macronin hallituksen kaavailema dieselveron korotus.

Suomea jaetaan

Keskustelu köyhyydestä, eriarvoistumisesta ja yhteiskunnan muuttumisesta ylipäänsä on hämmentävää Suomessa. Yhteiskunnan eriarvoistumisesta puhutaan ikään kuin luonnonlakina, joka vain tapahtuu.

Toimittaja Reetta Räty nostaakin omassa tekstissään Jakautuuko Suomi -kirjassa esiin, että Suomi ei jakaudu, sitä jaetaan. Eriarvoistumiseen johtavien asioiden taustalla on poliittisia päätöksiä.

Ohisalo huomauttaa, että porvarihallitus heräsi eriarvoisuuskeskusteluun pahasti myöhässä. Kun indeksejä leikattiin, ei hallituksessa puhuttu niiden vaikutuksista köyhimpien arkeen.

– Jos sille olisi ollut samanlaisia numeerisia mittareita kuin vaikkapa työllisyysasteelle, se [keskustelu] olisi voinut päästä ihan eri urille. Nythän tämä on mennyt talous edellä.

Kuten monessa muussakin asiassa, niin tässäkin asiassa käytetyillä sanoilla on merkitystä. Eriarvoisuus ja syrjäytyminen ovat kivoja termejä, joista on pakko puhua, Ohisalo sanoo.

– Mutta eivät ne konkreettisesti sano, mitä pitää tehdä ja missä pitää tehdä ja kuinka paljon pitää tehdä. Olen aina sanonut, että pitäisi puhua vahvemmin suoraan köyhyydestä.

Lähes neljän miljoonan hanke

Koneen Säätiö jakoi Jakautuuko Suomi -projektiin 3,8 miljoonaa euroa.

Ensimmäinen rahoitushaku oli syksyllä 2014 ja viimeinen 2015.

Rahoitettuja hankkeita oli lähes 30.

Edellytys rahoitukselle oli, että hankkeessa tuli olla mukana toimittajia ja tutkijoita.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään