KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Pääministeri äänesti omaa esitystään vastaan, osa ministereistä kapinoi avoimesti – brexit ajoi brittiparlamentin täyteen kaaokseen

Britannian parlamentissa on tiivis tunnelma, kun kansanedustajat istuvat vieri vieressä.

Britannian parlamentissa on tiivis tunnelma, kun kansanedustajat istuvat vieri vieressä. Kuva: Lehtikuva/Ho

Kommentti: Äänestäminen brittiparlamentissa jatkuu, vaikka pääministeriä on nöyryytetty jo monta kertaa.

Jussi Virkkunen
14.3.2019 11.48

Britannian parlamentissa nähtiin keskiviikkoiltana näytelmä, jota ei olisi voitu käsikirjoittaa. Käsittelyssä oli luonnollisesti Britannian pyrkimys erota EU:sta, jonka olisi määrä tapahtua 29. maaliskuuta.

Näytelmän ensimmäisessä osassa käytiin äänestys, jossa brittiparlamentti äänesti äärimmäisen niukasti 312–308 sen puolesta, että maa ei missään tapauksessa eroa EU:sta ilman sopimusta. Äänestys oli tosin vain neuvoa-antava, joten sitä pääministeri Theresa Mayn ei halutessaan tarvitse noudattaa. Helppoa se ei tosin olisi, olihan koko kansanäänestyskin EU-erosta vain neuvoa-antava.

Tämä äänestystulos sotki illan täydellisesti. May on koko ajan halunnut pitää sopimuksettoman eron mahdollisuutena, mutta parlamentti päätti toisin. Tämän vuoksi May ajautui absurdilla tavalla äänestämään alkuperäistä esitystään vastaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Sopimuksetonta eroa vastaan äänestäminen ei riitä”

Mayn esityksessä oli alun perin tarkoitus sulkea sopimukseton ero 29. maaliskuuta pois laskuista, mutta pitää se myöhemmin mahdollisena. Koska ensimmäinen muutosesitys menikin läpi, ei May voinut enää kannattaa omaa esitystään.

Näytelmän absurdiuteen sopii hyvin se, että brittiparlamentissa kansanedustajat äänestävät kävelemällä kyllä- tai ei-huoneeseen. He eivät siis Suomen parlamentin tavoin äänestä omalta paikaltaan. Käytävällä konservatiivien whip, jonka tehtävänä on valvoa puoluekuria, yritti repiä omia puoluejäseniään oikeaan huoneeseen. Tästä huolimatta osa konservatiiveista ja jopa hallituksen ministereistä kapinoi avoimesti pääministeriä vastaan.

Pääministeri hävisi siis kaksi äänestystä yhden illan aikana. Häntä vastaan kapinoineista ministereistä yksi erosi heti äänestyksen jälkeen. Nyt Mayn hallituksesta on eronnut 12 ministeriä brexitin vuoksi.

Ylipäänsä Mayn auktoriteetti murtui eilen täysin. Häntä vastaan kapinoitiin täysin avoimesti, mutta ministereille ei ainakaan heti annettu mitään rangaistuksia.

Pelkkä ei ei riitä EU:lle

Euroopan unioni reagoi brittiparlamentin äänestykseen huomauttamalla, että sopimuksettoman eron poissulkeminen ei tarkoita vielä mitään.

– On kaksi tapaa lähteä EU:sta, sopimuksella ja ilman sopimusta. EU on valmis molempiin. Sopimuksetonta eroa vastaan äänestäminen ei riitä, pitää hyväksyä sopimus. Me olemme päässeet sopimukseen pääministerin (Theresa May) kanssa, ja EU on valmis allekirjoittamaan sen, EU-komission tiedottaja kommentoi brittilehti Guardianin mukaan.

Nimettömänä pysytellyt EU-virkamies kuvaili äänestyspäätöstä julmasti.

– Se oli kuin Titanic äänestäisi jäävuorta siirtymään pois tieltä, Guardian siteerasi virkamiestä.

Ongelma onkin se, että brittiparlamentti on kaksi kertaa hylännyt pääministeri Mayn neuvotteleman sopimuksen. Kovimmat EU-eroa ajavat konservatiivit eivät kannata sitä, koska heidän mielestään Britannia ei pääse EU:sta eroon sen avulla.

Oppositiopuolue Labour puolestaan ei kannata sitä osin valtapolitiikan vuoksi, minkä lisäksi osa sen kansanedustajista haluaisi maan jäävän EU:n jäseneksi. Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn onkin nostanut esiin mahdollisuuden toisesta kansanäänestyksestä. Hän ei tosin ole sanonut, mistä siinä äänestettäisiin.

Mitä seuraavaksi

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Torstai-iltana luvassa on seuraava äänestys. Siinä parlamentti tulee äänestämään EU-eron lykkäämisestä kesäkuun loppuun asti.

Mutta tässäkin ongelmaksi tulee se, mitä lykkäämisellä saavutetaan. EU ei halua avata neuvoteltua sopimusta, joten Britannian tulisi muuttaa omaa näkökulmaansa.

Kokonaan toinen kysymys on se, mitä tapahtuu, jos parlamentti päättäisikin hylätä EU-eron lykkäyksen. Vaihtoehto on epätodennäköinen, mutta nykytilanteessa mikä tahansa on brittipolitiikassa mahdollista.

Pääministeri May aikoo tuoda sopimuksen EU-erosta kolmannen kerran brittiparlamentin äänestykseen. Idea on saada kovimmat brexit-kannattajat äänestämään sen puolesta sillä verukkeella, että muuten EU-ero saattaa peruuntua kokonaan tai ainakin lykkääntyä hamaan tulevaisuuteen.

Kovinta brexit-leiriä edustavan European Reform Group -ryhmän varapuheenjohtaja sanoi brittitiedotusvälineille, että ei tule kannattamaan sopimusta missään tapauksessa. Näkökulma saattaa tosin vielä muuttua.

Moni hypännyt kyydistä

Loppujen lopuksi May on ajautunut kiittämättömään asemaan osin omaa, mutta pitkälti muiden konservatiivien vuoksi. May itse kannatti Britannian pysymistä EU:n jäsenenä. Hänestä tuli pääministeri, kun kansanäänestyksen järjestänyt David Cameron hyppäsi kyydistä ja jätti aiheuttamansa sotkun muiden siivottavaksi.

Mayn suurin virhe oli päätös järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuussa 2017. Hänen tarkoituksenaan oli vahvistaa konservatiivien enemmistöä parlamentissa.

Oppositiopuolue Labour kuitenkin onnistui kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti vaaleissa hyvin ja kasvatti paikkamääränsä sillä seurauksella, että konservatiivit menettivät enemmistönsä. Niinpä Mayn piti ottaa hallitukseen apupuolueeksi reilun kymmenen kansanedustajan pohjoisirlantilainen DUP.

DUP ajaa tiukasti Pohjois-Irlannin kuulumista Britanniaan, minkä vuoksi se on onnistunut vaikeuttamaan neuvotteluja EU-erosta huomattavasti. Niiden suurin kiistakysymys on nimittäin koskenut juuri Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajaa. EU-eron myötä siitä tulisi EU:n ulkoraja, minkä vuoksi liikkuminen ei voisi olla enää täysin vapaata.

Kirjoitusta varten on haastateltu Helsingin yliopiston tutkijaa Antti Ronkaista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään