Posti ja sanomalehtien jakeluyhtiöt leikkaavat työntekijöiden palkkoja siirtämällä työntekijöitä toisiin yhtiöihin ja huokeampien työehtosopimusten piiriin.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU nosti kissan pöydälle julkaisemalla nettisivut.
– Tämä on ammattiliittojen yhteinen asia ja ratkaisun avaimet ovat ammattiliitoilla. Niitä avaimia pitää käyttää, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen muistutti maanantaina.
Liiton mukaan työntekijöiden järjestäytyminen laski, kun ammattiliitot sallivat sopimusshoppailun. Palkkojen polkeminen sopimusta vaihtamalla ei koske vain postilaisia, vaan muun muassa siivoojia.
Sopimusshoppailua tehdään ainakin kahdella tapaa. Työnantaja voi siirtää työntekijänsä huokeamman työehtosopimuksen piiriin vaihtamalla työnantajajärjestöä. Toinen keino on yhtiöittää tai ulkoistaa osa toiminnoista työnantajalle halvemmaksi tulevan työsopimuksen alle.
Niemisen mukaan työehtoshoppailu on ay-liikkeelle sekä arkaluontoinen että periaatteellinen kysymys. Ay-liikkeen pitäisi hänen mukaansa uskaltaa puuttua siihen. Hän myöntää, että PAU:nkin olisi pitänyt mekkaloida asiasta jo aiemmin. Ongelmaan pitää hänen mukaansa puuttua mahdollisimman nopeasti.
Jakajat henkilöstövuokrausyritykseen
Postin vastikään päättyneiden yt-neuvotteluiden tuloksena yhtiö osa-aikaistaa 400 kokoaikaista työntekijäänsä, irtisanoo kymmeniä ja lomauttaa 500 jakajaa. Lisäksi yhtiö on ilmoittanut pääluottamusmiehille aloittavansa yhteistyön henkilövuokrausyritys SOL Henkilöstöpalvelujen kanssa. Samalla työntekijät siirtyvät Medialiiton ja Teollisuuden jakelua koskevan työehtosopimuksen piiriin.
Niemisen mukaan ”yhteistyö” tietäisi yhteensä noin 10 000 jakajalle ja postin käsittelijälle selvää palkanalennusta. Joillakin alueilla kaikki Postin työntekijät siirtyisivät henkilöstöpalvelun palkkalistoille.
Teollisuusliiton mukaan kyseinen työehtosopimus koskee vain jakajia. Jos siirto toteutuu, PAU aikoo nostaa palkkavaadekanteen käsittelijöiden osalta.
Reilu kolmannes palkasta pois
Jakajien palkkoja ollaan PAU:n mukaan leikkaamassa kolmanneksella. Heidän osaltaan palkanalennus voidaan PAU:n mukaan estää vain neuvotteluteitse ja mielenilmauksin.
PAU:n työehtosopimuksen mukaan jakajien ja käsittelijöiden palkat ovat 11,34–14,41 euroa tunnilta. Huokeamassa työehtosopimuksessa vastaavat palkat ovat 8,90–10,26 euroa tunnilta.
Nieminen epäilee, että palkkaerot ovat tätäkin suuremmat, kun työehtosopimuksissa mainitut lisät otetaan huomioon.
Toissavuonna Posti siirsi reilut 2 000 jakajaa Postipalvelut Oy:öön ja samalla Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksen piiriin.
– Selvitimme näiden jakajien palkat ennen ja jälkeen siirron. Palkat putosivat keskimäärin 39 prosenttia, Nieminen sanoo.