Pariisin Notre Damen katedraali tuhoutui pääsiäisviikolla osittain tulipalossa. Suomessa Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, Ylivieskan ja Kiihtelysvaaran kirkot tuhoutuivat kokonaan tuhopolton takia.
Porvoon kirkon tuhopoltossa sisätilat säilyivät palovahingoilta. Tyrvään kirkko on rakennettu osin talkoovoimin uudelleen, sillä kirkon kivirakenteet säilyivät palossa.
Kuinka hyvin Suomen kulttuurikohteet on suojattu tulipalojen varalta, erikoisasiantuntija Risto Hakomäki Museovirastosta?
– Periaatteessa kaikki kohteet on suojattu murto- ja palohälyttimillä. Kirkkojen paloturvallisuudesta on olemassa Museoviraston ja Pelastusalan yhdessä tekemät ohjeet ja suositukset. Niitä noudattamalla paloturvallisuutta on saatu parannettua.
– Jokaisesta kohteesta lähtee tulopalon sattuessa ilmoitus paloasemalle. Ongelmana ovat kohteet, jotka ovat kaukana paloasemista.
– Pariisissa palokunta oli lähellä, mutta kohde on hankala. Olin juuri sunnuntaina kuvaamassa Notre Damea. Tapahtunutta on vaikea uskoa.
Miten Museoviraston resurssit riittävät kulttuurikohteiden uudelleenrakentamiseen?
– Museoviraston omat resurssit ovat olemattomat. Vakuutusyhtiöt maksavat jälleenrakennuksen. Tuhopoltoissa kulut peritään syylliseltä. Tosin Porvoon kirkon osalta vahingot olivat miljoonia, ja syytetty oli täysin varaton.
– Meillä Suomessa ei ole miljonäärejä, jotka rientäisivät avuksi, kuten Notre Damen osalta kävi, kun yksi miljonääri lupasi lehtitietojen 100 miljoonaa kirkon korjaukseen.
Kuinka hyvin kansallisaarteisiin kuuluva esineistö on turvassa?
– Suurin osa museoesineistä on turvassa varastoissa. Niiden paloturvallisuus on parempi kuin avointen kohteiden. Jos varastoissa syttyy palo, tilasta voidaan poistaa happi, jolloin palo sammuu.
Kohdistuuko museoihin muunlaista ilkivaltaa?
– Esineistö on suojattu hyvin, mutta Turun linnassa olevaa öljymaalausta päästiin tökkimään sateenvarjolla. Yleensä museovieraat suhtautuvat esineistöön vastuullisesti.
– Jos museot saavat ulkomailta näyttelyiden arvokkaampia teoksia, museot palkkaavat lisää vartijoita ja parantavat turvatoimia. Näiden teosten suojelemiseen vaaditaan tietty taso.
Maailmalla joidenkin museoiden esineistöä on tuhoutunut tulvien takia. Ovatko museot varautuneet vesivahinkoihin?
– Valtio on tukenut museoiden varastojen siirtämistä pois kellareista. Uudet tilat on pyritty osoittamaan paikoista, joissa ei ole myöskään putkirikon vaaraa.