Pariisin Notre Damen maanantai-illan tulipalo teki muutoksen presidentti Emmanuel Macronin ohjelmaan. Hänen oli määrä juuri samana iltana pitää linjapuhe, jossa hän olisi vetänyt yhteen johtopäätöksensä kuukausikaupalla käydystä niin sanotusta suuresta kansallisesta keskustelusta.
Suuri kansallinen keskustelu oli Macronin vastaus loppusyksystä alkaneille keltaliivien mielenosoituksille. Presidentti kiersi ympäri Ranskaa kuuntelemassa kansalaisten huolia.
Tulipalo muutti käsikirjoituksen. Maanantai-iltana Macron kiirehti palopaikalle ja tiistai-iltana hän piti puheen, jossa vetosi voimakkaasti kansalliseen yhtenäisyyteen.
Macron kehotti jättämään politiikan syrjään.
Macron kehotti jättämään politiikan syrjään ja keskittymään suureen kansalliseen jälleenrakennusprojektiin.
Tilaisuus oli tietysti niin herkullinen, että harva poliitikko olisi pystynyt vastustamaan kiusausta. Harvalle myös tulee eteen aivan samanlaista tilaisuutta. Vertailukohtaa voisi hakea George W. Bushista, jonka huonosti käyntiin lähtenyt presidenttikausi sai uuden käänteen lentokoneiden iskeytyessä WTC:n torneihin 11.9.2001.
Nyt Macron vuorostaan pystyi esiintymään kansakunnan isänä, joka ylittää päivänpolitiikan ja kokoaa kansalaiset yhteen.
Macronin nousu ja lasku
Macron sai keväällä 2017 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 24 prosenttia äänistä – ei siis kovin paljon. Toisella kierroksella hänellä oli vastassaan äärioikeiston Marine Le Pen, ja silloin Macron keräsi taakseen lähes kaksi kolmasosaa äänestäjistä.
Silloin oli Macronin momentum. Kesäkuun 2017 parlamenttivaaleissa Macronin perustama La République En Marche! -puolue (LRM) sai 350 kansalliskokouksen 577 paikasta, siis selvän enemmistön.
Tosin siinäkin vaalitavalla oli osansa. LRM sai parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella 33 prosenttia ja toisellakin vain 49 prosenttia äänistä.
Macronin huuma haihtui pian. Hän oli populistisesti luvannut uudistaa Ranskan ja ylittää vanhan puoluepolitiikan. Käytännössä hän alkoi yhä useamman silmissä näyttää vanhan politiikan jatkajalta, ”rikkaiden presidentiltä” uusissa vaatteissa.
Viimeisen kerran Macronin suosiolukemat ylittivät 50 prosenttia viime vuoden tammikuussa. Viime aikoina ne ovat pyörineet 28–30 prosentin paikkeilla.
Macron omii projektin
On todennäköistä, että Notre Damen tulipalo on asia, joka kohottaa Macronin suosiota. Monet asiantuntijat tosin olettavat, ettei vaikutus jää kovin pitkäaikaiseksi.
Ranskan puolueet keskeyttivät tiistaina eurovaalikampanjansa.
Mutta myös kriittisiä kommentteja alkoi ilmaantua. Politiikantutkija Gérard Grunberg sanoi New York Times -lehdessä, että Macron haluaa tehdä Notre Damen jälleenrakentamisesta Macronin projektin.
”Se on Ranskan projekti, jonka johtoon hän haluaa asettaa itsensä: ’Minä olen se, joka antaa teille teidän katedraalinne takaisin’”, sanoi Grunberg.
Suuret kansalliset onnettomuudet houkuttelevat helposti myös ylisanoihin. Macron lupasi, että Notre Dame jälleenrakennetaan ”kauniimmaksi kuin koskaan”. Ajatus on omituinen, eikö katedraali pitäisi pikemminkin korjata samanlaiseksi kuin ennen?