Vasemmistoliiton kansanedustajat
Li Andersson (24 404)
Hanna Sarkkinen (11 103)
Merja Kyllönen (7 052)
Anna Kontula (6 944)
Aino-Kaisa Pekonen (6 872)
Mai Kivelä (6 772)
Paavo Arhinmäki (6 772)
Veronika Honkasalo (5 842)
Markus Mustajärvi (5 525)
Katja Hänninen (4 130)
Jari Myllykoski (3 997)
Juho Kautto (3 863)
Jussi Saramo (3 501)
Matti Semi (3 448)
Johannes Yrttiaho (2 623)
Pia Lohikoski (2 536)
Neljä vuotta sokkitappiosta. Voisi kuvitella, että vasemmistoliittolaiset saapuvat vaalivalvojaisiinsa epävarmoissa tunnelmissa. Mutta mitä vielä. Kansan Uutiset on paikalla Helsingin Circuksessa ja Tampereen Mallashovissa. Kumpaankin saapuu optimistista väkeä. Kyse ei ole siitä, tuleeko voitto, vaan siitä, kuinka iso siitä tulee. Se halutaan kokea isolla porukalla ja kaikki yhdessä.
Vaalikampanja on onnistunut, ja puheenjohtaja Li Andersson loistanut sekä tenteissä että puoluejohtajien keskusteluissa. Jännitys paistaa hänestä Ylen tv-haastattelussa 20 minuuttia ennen ennakkoäänten julkistamista.
– Olemme tyytyväisiä ainoastaan vaalivoittoon, hän sanoo.
Heti kello 20 se varmistuu: pessimistisimmänkin on myönnettävä, ettei meille ”aina käy näin”, vaan vaalivoitto on varma. Ennakkoäänien tulos on 8,9 prosenttia ja peräti kuusi lisäpaikkaa.
Vaalivoittajat ulvovat. 20 vuoden ajan koetut pettymykset unohtuvat. Ei mikään torjuntavoitto, vaan ihan aito ja oikea vaalivoitto. Osa Circuksen juhlijoista ei ollut vielä syntynytkään, kun sellainen koettiin edellisen kerran eduskuntavaaleissa vuonna 1995.
Vaalivoitto tulee lopulta laajalla rintamalla. Vasta monta tuntia myöhemmin varmistuu, että etenemistä on jokaisessa vaalipiirissä. Äänimäärä viime vaaleista nousee lähes 40 000:lla. Tulos on 8,2 prosenttia ja 16 edustajaa, missä on 4 enemmän kuin viimeksi.
Li Anderssonista tulee valtakunnan äänikuningatar 24 404 äänellä. Kuningas on Jussi Halla-aho yli 30 000:lla.
”Meillä on ongelma”
Ennakkoäänet ovat kliimaksi, jota seuraa melkein kahden tunnin odotus. Vaalipäivän äänien laskenta etenee hitaasti. Tampereella ollaan pitkään kiinni toisessa paikassa. Sitä on odotettukin. Ylen ennuste kello 21.43 latistaa tunnelmaa. Toinen paikka, jossa Anne Nyman oli pitkään kiinni, jää haaveeksi, ja Anna Kontula jatkaa Pirkanmaalta yksin.
– Olen järkyttynyt. Me pidimme selvänä, että kaksi menee läpi. Oli kauheaa seurata, miten vasemmiston kannatusprosentti laski ja laski, kommentoi nokialainen Nyman.
Hän korostaa, ettei murehdi omaa kohtaloaan, vaan ylipäänsä sitä, että toinen paikka jäi saamatta.
– Jos ihmiset eivät tiedä, että vasemmistoliitto on pienituloisten puolella, niin sitten meillä on ongelma, Nyman jatkaa.
Pettymykseen ei jäädä rypemään. Moni ehdokas virittelee saman tien pitkää neljän vuoden kampanjaa. Yksi heistä on ensikertalaisena 1 850 ääntä kerännyt Noora Tapio.
Honkasalo nousi myöhään
Helsingissä tiedetään jo, että nämä ovat muutosvaalit, mutta kuka menee läpi, on vielä auki. Paavo Arhinmäki on iltakymmeneltä varma, että Helsingissä tulee lisäpaikka.
Hän itse oli laskennan alussa vasta kolmantena, mutta kun Itä-Helsingin ääniä on laskettu tarpeeksi, varmistuu listan kärkipaikka tasatuloksella 6 772 uutena eduskuntaan nousevan Mai Kivelän kanssa.
Kivelä on kärjessä jo alkuillasta, mutta Veronika Honkasalo joutuu jännittämään kohtaloaan pitkään. Lopulta myöhään illalla paikka irtoaa hänellekin.
Maanantaina Honkasalo kertoo Twitterissä olevansa pökertynyt onnesta, väsymyksestä ja Vasemmiston vaalivoitosta koko maassa.
”Juuri näinä aikoina eduskunta kaipaa kipeästi kaltaisiasi kansanedustajia, jotka eivät epäröi puolustaa ihmisoikeuksia ja puhua tutkimustiedon puolesta”, sote-kähinöissä tutuksi tullut julkisoikeuden professori Juha Lavapuro onnittelee.
Eduskunnasta pudonnut Silvia Modig ilmoitti heti lähtevänsä eurovaaliehdokkaaksi, ”koska Suomi ei pysty yksin ratkaisemaan ongelmiaan”.
– Jos mietitään ilmastonmuutosta, se vaatii isomman porukan kuin me.
Saramo kehuu tunnelmaa
Uudellamaalla Jussi Saramon ensimmäinen kausi kansanedustajana varmistuu jo illan alussa, mutta Pia Lohikoski joutuu jännittämään, kun tuloslaskennassa toisen läpimenijän nimi vaihtuu yhtenään.
– Jännittää ihan hirveesti, mutta kaikki on tehty. Olen tehnyt niin ison vaalikampanjan, mitä ikimaailmassa näillä resursseilla voi saada irti, Lohikoski kertoo illan alussa.
Kun paikka on varmistunut, hän kertoo nostavansa eduskunnassa esiin asuntopolitiikkaa.
– Ay-taustaisena työelämäasiat ja perheiden palvelut, varhaiskasvatus ja koulutus ovat tärkeitä. Pienten puolella ollaan, Lohikoski kertoo teemoistaan.
Näissä vaaleissa puhuttiin paljon ehdokkaisiin kohdistuneista vihakampanjoista, mutta Jussi Saramosta kampanjointi oli mukavampaa kuin neljä vuotta sitten.
– Ihmiset tulivat kysymään asioista, jotka ovat meille tärkeitä ja jotka ovat tärkeitä kaikille, kuten vanhuspalvelut.
– Viimeksi kampanjan ajan puhuttiin, miten hieno ihminen Juha Sipilä on, ja puhuttiin pääministerivaalista. Se oli kummallista pelin politiikkaa, Saramo vertailee.
Yllättävää hänestä oli, miten perussuomalaiset saivat luoduksi mielikuvan, että eivät olisi olleet hallituksessa.
Lisäpaikka Oulussakin
Yksi vaalien suurimmista ennakkokiinnostuksen kohteista oli Oulu, pääministeri Juha Sipilän kotikenttä. Keskusta menettää 12,4 prosenttiyksikköä, ja Sipilän oma äänimäärä noin puolittuu.
Joissain gallupeissa ennustettiin vasemmistoliitolle tappiota Oulun vaalipiirissä, mutta tuleekin lisäpaikka. Hanna Sarkkinen on 11 103 äänellä piirin kakkossuosikki Sipilän jälkeen. Merja Kyllönen palaa europarlamentista eduskuntaan, ja Katja Hänninen uusii paikkansa vaalipiirin viimeisenä edustajana.
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Sarkkinen kommentoi koko puolueen tulosta ehdokasasettelultaan ja viestinnältään onnistuneeksi.
– Meidän suunnitelmallinen ja hyvin toimiva some-viestintä antoi aika paljon. Moni asia pystyttiin tekemään hyvin.
Sarkkinen kuten moni muukin kiitti hurjan kampanjatyön tehnyttä puheenjohtaja Li Anderssonia.
– Sitten meidän puheenjohtajamme edisti meidän yhteisiä arvojamme ja aloitteita. Sillä oli iso merkitys. Ei tätä voi muuta kuin juhlia.
Merja Kyllönen entisenä ministerinä miettii jo hallituskuvioita. Vaalitulos oli sellainen, että SDP:n Antti Rinnettä ei käy kateeksi.
– Aika moni hallitukseen päästäkseen ja saadakseen valtaa joutuu tinkimään tavoitteistaan, jotta yhteinen hallitusohjelma löytyy. Iso kysymysmerkki on, mitkä ovat pääministeripuolueen kynnyskysymykset.
Vaalivoittajat ulvovat. 20 vuoden ajan koetut pettymykset unohtuvat.Olemme ansainneet tämän tuloksen. Emme pelkästään haukkuneet hallitusta, vaan annoimme ratkaisuja.
Mielenkiintoisena Kyllönen pitää sitä, ettei yksikään puolue ilmoittanut halustaan jäädä oppositioon suoraan, kuten usein vaalien jälkeen on tapahtunut.
Selvää Kyllösen mukaan on, että politiikan pitää olla erilaista, mitä se on ollut kuluneina vuosina tai se on silkka katastrofi valtaapitäville.
Uutena eduskuntaan nouseva Johannes Yrttiaho Varsinais-Suomesta harmittelee kokoomuksen ja perussuomalaisten hyvää tulosta. Paras lääke oikeiston nousuun olisi perinteinen punaisempi vasemmistopolitiikka. Politiikan ykkösasiaksi tulisi nostaa pieni- ja keskituloisten toimeentulo.
Hän arvelee, että aikojen saatossa perussuomalaisiin on lipsunut vasemmistoliitoltakin vanhaa kannattajakuntaa.
– Ihmisten tyytymättömyys kanavoituu perussuomalaisiin ja heidän populismiinsa. Meidän pitää nyt asettua näiden äärioikeistoon lipsahtaneiden tavallisten työntekijöiden etujen ajajaksi.
Pekonen jännitti loppuun asti
Yksi on, joka ei uskaltanut lopettaa jännittämistä ennen kuin vaalitulos oli varma.
– En uskaltanut uskoa näihin gallupeihin, koska neljä vuotta sitten gallupit lupasivat hyvää ja fiilis oli hyvä. Vaalipäivänä tuli turpaan. Nyt tuntuu tosi hyvältä, että kaikki realisoitui vaalipäivänä, eduskuntaryhmää viime kaudella johtanut Aino-Kaisa Pekonen myöntää.
Voiton takana oli hänen mielestään aktiivisen kampanjoinnin lisäksi aktiivinen eduskuntatyö.
– Olemme tehneet koko eduskuntaryhmä ihan hulluna työtä. Uskon, että eduskuntaryhmän kuin ryhmäkanslian työ näkyy tässä tuloksessa. Olemme ansainneet tämän tuloksen.
– Emme pelkästään haukkuneet hallitusta, vaan annoimme ratkaisuja.
Uusien ja entistenkin kansanedustajien ensimmäinen juhlallinen hetki koittaa pääsiäisen jälkeen tiistaina 23.4., jolloin uuden eduskunnan työ alkaa valtakirjojen tarkastuksella. Valtiopäivien avajaiset ovat torstaina ja perjantaina 26.4. SDP:n Antti Rinne käynnistää hallituksen muodostamisen.
Jutun tekemiseen ovat osallistuneet Kai Hirvasnoro, Sirpa Koskinen, Anna Paju, Sirpa Puhakka ja Jussi Virkkunen.
Vasemmistoliiton kansanedustajat
Li Andersson (24 404)
Hanna Sarkkinen (11 103)
Merja Kyllönen (7 052)
Anna Kontula (6 944)
Aino-Kaisa Pekonen (6 872)
Mai Kivelä (6 772)
Paavo Arhinmäki (6 772)
Veronika Honkasalo (5 842)
Markus Mustajärvi (5 525)
Katja Hänninen (4 130)
Jari Myllykoski (3 997)
Juho Kautto (3 863)
Jussi Saramo (3 501)
Matti Semi (3 448)
Johannes Yrttiaho (2 623)
Pia Lohikoski (2 536)