KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Arvaamaton Boris Johnson voi pian olla hoitamassa Iran-kriisiä

Iranin vallankumouskaartin helikopteri ja pikavene partioivat Bandar Abbasin sataman redille ankkuroidun Stena Impero -tankkerin ympärillä sunnuntaina.

Iranin vallankumouskaartin helikopteri ja pikavene partioivat Bandar Abbasin sataman redille ankkuroidun Stena Impero -tankkerin ympärillä sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva/Hasan Shirvani

Kaikki osapuolet pelaavat uhkapeliä tankkereiden valtaamisesta uusille kierroksille leimahtaneessa kiistassa.

Arto Huovinen
22.7.2019 14.57

Britannia on ajautunut vaaralliseen peliin Iranin kanssa. Tämä on lisännyt jälleen yhden tulitikun kokkoon, josta osapuolten kenties tahtomatta voi leimahtaa isompi roihu.

Viime perjantaina Iranin vallankumouskaartilaiset valtasivat Hormuzinsalmessa Britannian lipun alla kulkevan Stena Impero -säiliöaluksen ja pakotti sen iranilaiseen Bandar Abbasin satamaan

Omaan arvoonsa voi jättää selitykset, joiden mukaan tankkeri olisi törmännyt iranilaiseen kalastusalukseen. Iranin edustajat ovat melko suoraan myöntäneet, että kyseessä oli vastatoimi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Yhdysvallat pakottaa eurooppalaisia yrityksiä noudattamaan sanktioitaan.

Vajaa kolme viikkoa sitten, 4. heinäkuuta, Britannian merijalkaväki valtasi Gibraltarin vesillä iranilaisen Grace 1 -tankkerin. Britannian mukaan iranilaistankkeri oli matkalla Syyriaan ja näin rikkomassa EU:n Syyrialle asettamia pakotteita.

Sekä Britannian toimen laillisuus että järkevyys on asetettu kyseenalaiseksi myös Britannian sisällä. Toisin kuin Yhdysvalloilla, ei EU-mailla ole ollut tapana pakottaa yhteisön ulkopuolisia noudattamaan EU:n asettamia sanktioita.

Arvostelijat epäilevätkin, että Britannian hallitus toimi Yhdysvaltain aggressiivisen Iran-politiikan käsikassarana. On myös epäilty, ettei hallitus riittävästi punninnut sitä, että se lähes väistämättä provosoi Iranin vastatoimiin.

Pakotteet taustalla

Laajempi kuvio taustalla on Yhdysvaltain irtautuminen vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksesta, joka kaikkien muiden osapuolten mielestä on toiminut.

Donald Trumpin hallitus on asettanut Iranille uusia pakotteita, joilla se ilmoittaa taivuttelevansa Irania tehokkaampaan sopimukseen. Epäilijöiden mukaan ainakin osalla Trumpin hallinnosta on todellisena tavoitteena Iranin hallituksen vaihtaminen.

Euroopan unioni on hankalassa välikädessä, sillä se haluaisi pelastaa vuoden 2015 sopimuksen. EU ei yhteisönä kuulunut allekirjoittajiin, mutta EU-maat Britannia, Ranska ja Saksa kuuluivat.

Yhdysvaltain uudet pakotteet ovat merkittävästi kurjistaneet Irania. Iranin kannalta kysymys onkin siitä, että se on noudattanut sopimusta, mutta kärsii siitä huolimatta rangaistusta.

Vaikka EU-maat eivät ole mukana Yhdysvaltain pakotteissa, Yhdysvalloilla on tehokas peukaloruuvi. Se vaatii myös eurooppalaisia yrityksiä noudattamaan sanktioita sillä uhalla, etteivät pakotteiden rikkojat saa toimia Yhdysvaltain markkinoilla. Ei ole vaikea arvata, valitsevatko yhtiöt tiukan paikan tullen Iranin vai Yhdysvaltain markkinat.

Iranin uhkapeli

Iran on omalta osaltaan kiristänyt ruuvia ottamalla askelia kohti ydinsopimuksen rikkomista esimerkiksi nostamalla uraanin rikastusastetta. Se on myös ampunut alas miehittämättömän amerikkalaisen dronen.

Iran tai sen vaikutuspiirissä olevat – kuten Jemenin huthi-kapinalliset – ovat luultavasti miinoittaneet joidenkin tankkerien kylkiä, vaikka tapauksiin liittyykin epäselvyyksiä.

Iranin toiminnan taustalla on nähty se, että se haluaa pakottaa EU:n irtautumaan selvemmin Yhdysvaltain linjasta. EU on kehittänyt Instex-nimisen rahoitusmenettelyn Yhdysvaltain sanktioiden kiertämiseksi, mutta sitä pidetään vain laastarina haavalle. Viime kädessä Iranin markkinoilla olosta päättävät yhtiöt.

Iran on toistaiseksi tarkoin varonut menemästä liian pitkälle. Teknisesti ottaen se ei ole rikkonut ydinsopimusta, koska sillä on oikeus tähän mennessä tehtyihin toimiin, jos se katsoo jonkun muun osapuolen rikkoneen sopimusta. Ja kuten EU:n ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini äskettäin sanoi, Iranin toimet ovat nopeasti peruutettavissa.

Iran on myös välttänyt henkilövahinkoja. Esimerkiksi laivojen kyljissä olevat miinat oli asetettu vesirajan yläpuolelle, ei sen alapuolelle.

Mutta myös Iran pelaa uhkapeliä. Stena Imperon valtaus voi ajaa EU-maat ottamaan tiukemman linjan Irania kohtaan ja näin toimia päinvastaisesti Iranin oletettuja tavoitteita vastaan.

Arvaamaton Boris Johnson

Oman lisänsä räjähdysherkkään tilanteeseen tuo Britannian vallanvaihdos. Boris Johnson todennäköisesti voittaa uudesta puoluejohtajasta käytävän konservatiivien jäsenäänestyksen, jonka tulos julistetaan huomenna tiistaina.

Periaatteessa Johnsonista pitäisi tulla siinä tapauksessa myös uusi pääministeri. Ei tarvita kuitenkaan kuin pari puolueen linjalta lipeävää konservatiivia, eikä Johnson enää saakaan enemmistöä luottamusäänestyksessä, joka näillä näkymin pidetään torstaina.

Arvaamattomaan Johnsoniin verrattuna väistyvä Theresa May on valtiohenkilö.

Lähiaikojen näköala siis on, että joko Iran-kriisiä hoitaa Britannian puolelta klovnimainen Boris Johnson tai sitten Britannian johto on entistäkin pahemmassa sekasorrossa, oikeastaan ilman johtajaa.

Johnsonin odotetaan joka tapauksessa omaksuvan edeltäjäänsä tiukemman linjan Irania kohtaan. Hän on myös ylipäätään valmiimpi hännystelemään Trumpia.

Arvaamaton Iran ja Trump

Tankkerikiista on tilanteessa, jossa kummankin osapuolen on vaikea perääntyä. Vaikka ryhdyttäisiinkin neuvottelemaan sekä Stena Imperon että Grace 1:n vapauttamisesta, tulos pitäisi jotenkin naamioida muuksi kuin suoraksi vaihtokaupaksi.

Yhdysvallat on jo viikkoja yrittänyt houkutella itselleen kumppaneita ”operaatio Sentineliin” eli sota-alusten asettamiseen tankkerisaattueiden suojaksi. EU-maat ovat suhtautuneet ehdotukseen välttelevästi, myös Britannia.

Boris Johnson saattaa lähteä Trumpin hankkeeseen mukaan. Se voi tuoda tulitikun raapaisun taas hieman lähemmäksi.

Britannian ohella arvaamattomuutta on myös muissa osapuolissa.

Iranissa on jatkuva jännite maltillisemman ja tiukemman linjan välillä. Tiukempi linja on pitänyt Yhdysvaltain irtautumista ydinsopimuksesta todisteena siitä, ettei maltillinen linja toimi.

Trumpin hallinnossa on henkilöitä – kuten ulkoministeri Mike Pompeo ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton – jotka haluaisivat vaihtaa Iranin hallituksen. Maltillisempiakin on, mutta koskaan ei tiedä, keitä Trump minäkin päivänä kuuntelee.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään