Suomessa kirkon ero valtiosta on ollut enemmän vasemmiston kuin muiden asialistalla, ateistinen marxilainen tieteellinen sosialismi oli SKP:ssa valtavirtaa. Nyt uudet tuulet puhaltavat ateismissa, Suomessa ja maailmanlaajuisesti.
Oikeusministeriön Eduskuntavaalitutkimus 2015 -julkaisun mukaan perussuomalaiset olivat 2015 suositumpia kirkkoon kuulumattomien kuin kirkkoon kuuluvien parissa. Ensimmäisten parissa kannatus oli neljä prosenttiyksikköä suurempi.
Kirkosta eronneiden määrässä on usein piikki Päivi Räsäsen otettua kantaa seksuaalista tasa-arvoa vastaan. Pappien kannanotot seksuaalisen tasa-arvon ja turvapaikanhakijoiden puolesta saattavat kuitenkin maksaa kirkolle enemmän jäseniä konservatiivien häipyessä.
Vuonna 2017 perustettiin ateisti-republikaanien järjestö.
Uusateismi ei ole sosialistista
Angloamerikkalaista uusateismia dominoivat ajattelijat kuten Richard Dawkins, Sam Harris ja vuonna 2011 kuollut Christopher Hitchens ovat kaukana tieteellisestä sosialismista.
Dawkins tukee oikeistoliberaalia Ison-Britannian liberaalidemokraattista puoluetta. Yhdysvaltalaiset Harris ja Hitchens ovat olleet maansa poliittista keskustaa, joka on Suomesta katsottuna oikealla.
Hitchensissä henkilöityy ateismin muutos, entinen trotskilainen päätyi 9/11-iskun jälkeen tukemaan hyökkäystä Irakiin ja äänestämään George W. Bushia presidentiksi, ”islamin uhan vuoksi”.
Ateismin supertähdet vastustavat islamia ponnekkaammin kuin muita uskontoja, ja myös feminismi on joutunut usein tulilinjalle. Kun feministi ja ateisti Rebecca Watson avautui epämiellyttävistä kokemuksistaan miesten dominoimissa ateistikonferensseissa, Dawkinsin mielestä hänen olisi pitänyt olla tyytyväinen asemaansa verrattuna musliminaisiin.
Harris on tehnyt yhteistyötä Milo Yiannopoulosin ja Jordan Petersonin kaltaisten oikeistoideologien kanssa ja kannattanut muslimien vastaista etnistä profilointia. Lisäksi hän uskoo ihmisrotujen välisiin geneettisiin älykkyyseroihin, mitä tiedeyhteisö ei allekirjoita.
Vuonna 2014 Harrisin selitys naisten vähäisyydelle uudessa ateistiliikkeessä oli, että ”siitä puuttuu hoivaavaa estrogeenivibaa”.
Uusi ateismi feminismiä vastaan
Löyhästi järjestäytyneeseen uusateistiseen liikkeeseen kuuluu mustia, feministejä ja vasemmistolaisia, mutta heidän seuraajamääränsä somessa on yleensä murto-osa Dawkinsin ja Harrisin kaltaisten oikeistoliberaalien valkoisten luonnontiedemiesten suosiosta.
Uusateistien kärkinimet liukuvat skientismiin.
Somalitaustainen Ayaan Hirsi Ali on poikkeus. Hän nousi maailmanmaineeseen vuonna 2004 äärikonservatiivisen muslimin tapettua elokuvaohjaaja Theo van Goghin. Tämä oli tehnyt Hirsi Alin kanssa lyhytelokuvan, joka kritisoi naisen asemaa islamissa.
Luovuttuaan poliittisesta urasta Hollannissa Hirsi Ali on valunut syvälle oikeistoon. Keväällä hän vieraili Unkarissa kehumassa itsevaltaisen pääministerin Viktor Orbánin ponnekasta taistelua islamia vastaan.
Harrisin mielestä länsimaiden feministien pitäisi käsitellä vähemmän länsimaiden ongelmia ja enemmän muslimimaiden ongelmia. Dawkins jakoi aikoinaan twitterissä videon, jossa rinnastettiin feministit ja islamistit. Peter Boghossian, joka lähetti väärennettyjä artikkeleita sukupuolentutkimuksen lehtiin ”paljastaakseen niiden epätieteellisyyden”, on myös uusateisti.
Uusateistien kärkinimet liukuvat skientismiin, joka on oikeistolainen versio tieteellisestä sosialismista. Skientistien mielestä matematiikka ja luonnontieteet – ja ehkä myös tiukan kvantitatiivinen yhteiskuntatiede – voivat tuottaa sekä tietoa että moraaliarvostelmia. Sen sijaan suuri osa ihmistieteitä, esimerkiksi sukupuolentutkimus on hömppätiedettä, joka pitää lopettaa.
Kotimaassa tähän suuntaan kallistuu MTV:n toimittaja Ivan Puopolo, josta on tullut näkyvä feminismin ja humanistisen tutkimuksen ”puolueellisuuden” vastustaja. Skeptikkoliikkeessä linjaa edustavat Jussi K. Niemelä ja Osmo Tammisalo.
Niemelä on istunut Skepsis ry:n hallituksessa ja toiminut Vapaa-ajattelijoiden liitossa. Tammisalo kirjoittaa feminismin vastaisia kirjoituksia Skeptikko-lehteen, josta on Suomessa tullut keskeinen feminismin vastustajien alusta. Niemelä erosi vihreistä vuonna 2010, koska piti puoluetta liian ”islam-myönteisenä”.
Uusateismi ja
maskulinistinen miesliike
Uusateismilla ja feminismiä vastustavalla maskulinistisella miesliikkeellä (englanniksi MRA, Mens Rights Activist -liike) on paljon leikkauspintaa. Oikeiston nettikeskustelukulttuuri on perinyt uusateismilta retoriikan, jossa ”irrationalistiset” näkemykset ”tuhotaan järjellä”.
”Irrationaalisia” ovat esimerkiksi naiset. Reddit-linkkienjakosivusto on ollut merkittävä alusta sekä uusateismille että MRA-liikkeelle, ja vuonna 2014 Redditin MRA-foorumeilla tehdyssä kyselyssä 70 prosenttia ilmoitti olevansa uskonnottomia. MRA-liikkeellä ei ole Yhdysvaltojen oikeistolle tyypillistä kytköstä kristilliseen fundamentalismiin.
Ateistinen oikeistolaisuus ei Yhdysvalloissa ole mitään uutta. Björn Wahlroosin suosikkiajattelija Ayn Rand oli ateisti ja muotoili skientistisen objektivismi-ideologian. Randin kapitalismin puolustus on inspiroinut republikaaneja, mutta ateismilla ei aikaisemmin ole ollut heidän puolueessaan jalansijaa. Ateististirepublikaanien järjestö perustettiin vasta 2017.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa uskonnottomista on äänestänyt demokraattiehdokasta tällä vuosituhannella tasaiset 65-75 prosenttia, internetin oikeistoateismilla ei vielä ole tilastollisesti näkyvää vaikutusta.
Suomessa kirkkoon kuulumattomien tuki perussuomalaisille on ollut tilastollisesti merkittävää, mutta ei ole selvää johtuuko se uusateismin linjanvedoista muslimeita ja feminismiä vastaan, konservatiivikristittyjen eroamisesta valtionkirkosta vai jostain muusta.