KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Äärioikeiston pakkomielle kansalliseen identiteettiin

Noin kaksi kolmasosaa italialaisista suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti. Kuva on Roomasta.

Noin kaksi kolmasosaa italialaisista suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti. Kuva on Roomasta. Kuva: Lehtikuva/Laurent Emmanuel

Äärioikeiston käyttövoimana eri puolilla Eurooppaa ovat vimmainen kansallismielisyys, salaliitto väestönvaihdosta ja puheet valkoisen köyhän puolustamisesta maahanmuuttajia vastaan. Erityisesti Italiassa aineksista on rakennettu poliittinen menestys.

Fiuggi, Italia – Antero Eerola
7.9.2019 7.40

Italiasta on nopeasti tullut populistisen äärioikeiston tiennäyttäjä Euroopassa.

Kevään 2018 parlamenttivaaleissa jyrkän maahanmuuttovastainen Lega kasvoi maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Puheenjohtaja Matteo Salvini nousi sisäministeriksi ja johdatti puolueensa jo maan suurimmaksi kesän 2019 eurovaaleissa.

Nyt Salvini tahtoo rahastaa menestyksensä. Elokuun puolivälissä hän ilmoitti Legan vetäytyvän hallituksesta ja vaativan uusia vaaleja. Näin hänelle avautuisi tie Italian pääministeriksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Matteo Salvini

Matteo Salvini Kuva: Lehtikuva/Filippo Monteforte

– Italia on nykyisin asenteeltaan koko Euroopan muukalaisvastaisin maa, tutkija Saverio Ferrari äärioikeistoa seuraavasta tutkimusverkosto Observatorio Nuove Destrasta sanoo.

Äärioikeiston nousua ja olemusta puitiin hiljattain Euroopan Vasemmistopuolueen seminaarissa Rooman liepeillä Fiuggissa.

Salaliitto ja syntipukit

Italia on Euroopan siirtolaiskriisissä ottanut vastaan suurimman maahantulijoiden virran Pohjois-Afrikasta.

Mielipidemittausten mukaan noin kaksi kolmasosaa italialaisista suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti ja uskoo, ettei tulijoiden sopeutuminen yhteiskuntaan voi onnistua.

Tämä on ollut kasvualusta kovalle oikeistolle, johon kuuluvat ex-pääministeri Silvio Berlusconin johtama Forza Italia sekä uusfasistinen Forza Nuova.

– Tärkeimmäksi on kuitenkin tullut Lega. Se on onnistunut imemään kannatusta koko laitaoikeistosta, myös pienistä ääriryhmistä, Ferrari kertoo.

Laitaoikeiston puolueille Vladimir Putinin Venäjä on jonkinlainen kiintopiste.

Vuonna 1991 perustettu puolue ajoi alun perin Pohjois-Italian itsenäisyyttä. Salvinin noustua puheenjohtajaksi vuonna 2013 puolue on omaksunut kaikki äärioikeiston teemat, joista keskeinen on jyrkkä maahanmuuttajavastaisuus.

Ferrari huomauttaa, että Italia on vain esimerkki. Laitaoikeiston tarinat ovat samoja koko Euroopassa.

– Perusidea on, että köyhää valkoista miestä pitää puolustaa maahanmuuttoa vastaan. Heille keskeistä on myös vimmattu pakkomielle kansalliseen identiteettiin.

Tätä vahvistetaan hämärillä salaliittouskomuksilla, joista suosiota on kerännyt erityisesti niin sanottu väestönvaihto. Kyseessä on ajatushäkkyrä, jonka mukaan yhteiskunnan eliitti haluaa monikulttuurisen yhteiskunnan kautta syrjäyttää Euroopan maiden alkuperäisväestön.

– Oleellista salaliitossa on myös naruja vetelevä korkea taho. Syntipukiksi on kelvannut erityisesti (unkarilaisamerikkalainen suursijoittaja) George Soros.

Ferrari huomauttaa, että äärioikeisto ei silti kyseenalaista kapitalismia tai markkinoiden valtaa, vain monietnisen yhteiskunnan, jota se uskoo talouseliitin salaa ajavan.

Kuri ja tyytymättömyys

Toinen äärioikeistoa seuraava italialaistutkija Giuseppe Cugnata Espaces Marx – ajatuspajasta käyttää kotimaansa ohella esimerkkinä Ranskaa ja Itävaltaa.

Hänen mukaansa oikeistopopulistien tukijat ovat muiden puolueiden kannattajia useammin työläisiä, työttömiä tai pienyrittäjiä.

– Se, että äänestäjissä on paljon työläisiä, ei kuitenkaan tarkoita, että ne ovat työväenpuolueita tai ne ajaisivat työväen asioita, Cugnata korostaa.

Ryhmät ajavat usein lisää markkinavapauksia talous- ja sosiaalipolitiikkaan. Ne kannattavat esimerkiksi tuntuvia rajuja veronalennuksia.

Cugnata huomauttaa, etteivät talouspolitiikka tai sosiaaliturva muutenkaan puhuttele erityisen paljon äärioikean äänestäjiä, vaikka omien palkkojen polkemista pelätäänkin.

Tärkeimpiä ovat kansalliseen identiteettiin, kuriin ja järjestykseen liittyvät asiat. Lisäksi polttoaineena toimii yleinen tyytymättömyys poliitikkoihin.

– Siksi vasemmiston pitääkin puhutella laajasti ottaen vasemmistolaisesti ajattelevia ihmisiä mieluummin kuin yrittää vedota äärioikeiston lukkiutuneisiin äänestäjiin, Cugnata sanoo.

Venäjän rinnalla ja sitä vastaan

Laitaoikeiston puolueita istuu nykyisin hallitusvallassa Italiassa, Bulgariassa, Puolassa, Unkarissa, Virossa ja Latviassa. Italiaa lukuun ottamatta kaikki ovat entisiä sosialistimaita.

Myös Itävallassa äärioikeistolainen Vapauspuolue FPÖ oli hallituksessa.

Koalitio kaatui kuitenkin niin sanottuun Ibiza-videoon. Siinä FPÖ:n juopunut ykkösmies Heinz-Christian Strache oli valmis ottamaan vastaan tukea puolueelleen venäläisen suurliikemiehen veljentyttäreksi esittäytyneeltä naiselta.

Myös Italian Lega joutui heinäkuussa keskelle Venäjään liittyvää skandaalia. Amerikkalainen Buzzfeed-nettijulkaisu paljasti salakuuntelunauhan, jossa puoluejohtaja Matteo Salvinin avustaja Gianluca Savoini oli neuvotellut Moskovassa jopa kymmenien miljoonien eurojen avustuksesta Legalle.

Äärioikeiston tutkija Saverio Ferrari sanookin, että laitaoikeiston puolueille Vladimir Putinin Venäjä on jonkinlainen kiintopiste.

– Se tarkoittaa paluuta perinteisiin arvoihin, perhettä ja uskontoa, Ferrari sanoo.

Saverio Ferrari

Saverio Ferrari Kuva: Antero Eerola

Hän muistuttaa puolueilla olevan myös mahtavia Atlantin takaisia kummisetiä. Yhdysvaltojen uusoikeiston pääideologeihin lukeutuva presidentti Donald Trumpin ex-neuvonantaja Steve Bannon on riemuinnut Italian muuttavan koko maailman politiikkaa.

Intressit, ei aate

Samaan aikaan monilla ex-sosialistimaiden äärioikeistolaisilla puolueilla Venäjä kuuluu ykkösvihollisiin. Näin on erityisesti Puolassa, Latviassa ja Virossa.

Moldovalainen vasemmistopoliitikko, entinen kansanedustaja Inna Shupac sanookin, ettei etenkään entisissä Neuvostoliiton maissa poliittinen logiikka kulje samoja polkuja, joihin Länsi-Euroopassa on totuttu.

Se, että äänestäjissä on paljon työläisiä, ei kuitenkaan tarkoita, että ne ovat työväenpuolueita tai ne ajaisivat työväen asioita.

– Historia ja puolueita erottavat tekijät ovat toisenlaisia. Jakolinjoja ovat geopolitiikka ja suhde Venäjään, Euroopan Vasemmistopuolueen seminaarissa puhunut Shupac sanoo.

Shupac katsoo, etteivät Venäjää sinällään kiinnosta laitaoikeiston arvot, vaikka tällaisiakin puheita on kuultu. Kanssakäymisen pohja ei ole ensisijaisesti aatteellinen vaan intresseihin perustuva.

Yksinkertainen syy on sekin, etteivät muut puolueet suostu yhteistyöhön Venäjän kanssa.

– Venäjälle ei ole niin väliä, mitä ideologiaa puolueet edustavat. Yhteistyötahot vaihtelevat. Maa tarvitsee kumppaneita, jotka käyttäisivät EU:ssa veto-oikeutta pakotteisiin tai jotka eivät joka kerta ensiksi mainitse Ukrainaa ja Krimiä.

Aiemmin Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän yhteistyön suunta oli Euroopan Kansanpuolue EPP, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Suomessa Yhtenäisellä Venäjällä oli puoluekontakteja kokoomuksen ja keskustan kanssa.

Kun Ukrainan kriisi alkoi keväällä 2014, vanhat kaverit jäivät.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään