KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Sinistä aaltoa ei tullut – Demokraatit menettävät kymmenkunta paikkaa edustajainhuoneessa

Vaikka Donald Trump hävisi presidentinvaalin, hän veti uurnille ennätysmäärän republikaaneja.

Vaikka Donald Trump hävisi presidentinvaalin, hän veti uurnille ennätysmäärän republikaaneja. Kuva: Lehtikuva/Jim Watson

Vaalikartta ja Trumpin vetovoima voivat selittää republikaanien vahvaa tulosta kongressissa

STT–Anssi Rulamo
16.11.2020 10.25
ILMOITUS
ILMOITUS

Joe Biden voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit, mutta muilla rintamilla toissaviikkoisten vaalien tulos oli pettymys demokraattipuolueelle. Odotettua sinistä aaltoa ei tullut etenkään kongressissa: senaatissa toiveet enemmistön saamisesta jäivät Georgian tammikuun uusintavaalien varaan, ja edustajainhuoneessa demokraatit menettivät paikkoja, vaikka säilyttävätkin enemmistön.

Myös paikallistasolla demokraateilla meni kehnosti, ja toiveet ryövätä republikaaneilta osavaltioiden edustajainhuoneita ja senaatteja eivät toteutuneet.

Jälkipyykki demokraattien sisällä on alkanut – miksi epäsuositun presidentti Donald Trumpin vastustaminen ei riittänyt antamaan maanvyörymävoittoa?

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Anna Kronlund näkee ainakin kaksi selitystä demokraattien odotettua heikommalle menestykselle. Toinen on vaalikartta, ja toinen on se, että republikaanit näyttävät saaneen viestinsä paremmin läpi.

Demokraateilla oli enemmän puolustettavaa edustajainhuoneessa

Vaalikartasta teki edustajainhuoneessa epäsuotuisan se, että demokraatit saivat kahden vuoden takaisissa välivaaleissa erinomaisen tuloksen ja ottivat edustajainhuoneen haltuunsa.

– Heillä oli pitkästä aikaa edustajainhuoneen osalta puolustettavaa toisin kuin republikaaneilla, Kronlund muistuttaa.

Moni demokraattien vuonna 2018 valtaamista vaalipiireistä oli perinteisesti tasaväkinen tai konservatiiveihin kallellaan, joten republikaaneilla oli tänä vuonna paljon mahdollisuuksia iskeä takaisin.

Muutama edustajainhuoneen paikka on vielä ratkeamatta ääntenlaskun ollessa kesken, mutta selvää on, että demokraatit menettävät kymmenkunta paikkaa.

Sitoutumattoman Cook Political Report -julkaisun mukaan demokraatit saavat edustajainhuoneeseen reilut 220 paikkaa ja republikaanit noin 210 paikkaa. Vuoden 2018 välivaaleissa demokraatit veivät edustajainhuoneen paikat 235–199.

Tulos on puolueelle pettymys etenkin siihen nähden, että gallupien perusteella demokraattien odotettiin pikemminkin kasvattavan enemmistöään.

Senaatissa jännitys pitkittyy

Senaatissa vaalikartan piti olla demokraattien kannalta parempi, koska uudelleenvalintaa hakeneiden joukossa oli enemmän republikaaneja kuin demokraatteja. Käytännössä kaikki tasaväkisiksi arvioidut kisat kääntyivät kuitenkin lopulta republikaaneille. Vain Coloradossa ja Arizonassa demokraatit onnistuivat syrjäyttämään istuvat republikaanisenaattorit.

– Vaikka republikaaneilla oli enemmän paikkoja auki, ne olivat enimmäkseen osavaltioissa, jotka menivät kuitenkin aika pitkälle Trumpille. Eli Trumpin hyvä menestys ja senaattoreiden hyvä menestys seurasivat toisiaan.

Demokraatit olivat haaveilleet myös nimekkäiden republikaanisenaattorien kuten Mitch McConnellin ja Lindsey Grahamin kukistamisesta, ja demokraatit satsasivat näihin senaattikisoihin kymmeniä miljoonia dollareita. He kuitenkin säilyttivät paikkansa isoilla marginaaleilla.

Kronlund näkee, että demokraattien odotukset kongressissa olivat ehkä liian korkealla todellisuuteen nähden.

Senaatin hallinta ratkeaa tammikuun alussa, jolloin Georgian osavaltiossa käydään kahdet uusintavaalit. Demokraattien pitäisi voittaa ne molemmat yltääkseen 50–50-tilanteeseen, jossa tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ääni takaisi puolueelle hiuksenhienon enemmistön senaattiin. Presidentinvaaleissa Biden voitti Georgian vain reilulla 10 000 äänellä, joten senaatinvaaleista on odotettavissa tasaiset.

Trumpin imu auttoi muita republikaaneja

Yksi selkeä selitys republikaanien menestykselle on presidentti Trump. Hän saattoi olla demokraateille vaaleissa sekä siunaus että kirous.

Samaan aikaan kun Trumpin vastustaminen houkutteli demokraatteja äänestämään ennätysmäärin ja teki Joe Bidenista kaikkien aikojen eniten ääniä presidentinvaaleissa saaneen ehdokkaan, presidentti veti uurnille myös ennätysmäärän republikaaneja. Trump herättää omien kannattajiensa keskuudessa innostusta, johon harva poliitikko on aiemmin pystynyt.

Cook Political Reportin vaalianalyytikko David Wasserman esitti NBC:n Meet The Press -ohjelmassa teoriansa siitä, että Trumpin mukanaolo vaaleissa saattoi auttaa republikaaneja kahdella tavalla.

– Ensinnäkin hän innosti monia passiivisia konservatiivisia äänestäjiä, jotka eivät normaalisti äänestäisi, ja toisaalta se antoi sitoutumattomille äänestäjille mahdollisuuden osoittaa suuttumuksensa Trumpia kohtaan ja äänestää kuitenkin samalla mieleisiään republikaaneja muihin virkoihin.

Vuoden 2018 välivaaleissa Trumpin nimeä ei ollut äänestyslipuissa, jolloin moni laiskemmin äänestävä republikaani jäi kotiin. Trumpia vastustavilla maltillisilla konservatiiveilla taas ainoa tapa protestoida presidenttiä vastaan oli äänestää demokraatteja kongressiin, mikä saattoi osaltaan auttaa puolueen välivaalivoittoon.

Oliko viesti liian vasemmalla?

Kronlundin mukaan demokraattien sisällä on käyty keskusteltua siitä, miksi puolueen viesti ei tehonnut odotetulla tavalla. Jotkut ovat pohtineet sitä, korostivatko demokraatit vaaliviestinnässään liikaa progressiivisia tavoitteita liittyen esimerkiksi ilmastonmuutokseen, terveydenhoitoon tai poliisin uudistamiseen.

Puolueen vasemman laidan tavoitteet ovat saaneet mediassa paljon näkyvyyttä, vaikka monet demokraattiehdokkaista ovat varsin maltillisia.

– Republikaanien strategia demokraattien niputtamiseksi yhdeksi vasemmistoksi jollain tavalla onnistui, Kronlund arvioi.

Toisaalta demokraattien vasemman laidan johtohahmoihin kuuluva kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez on torjunut kritiikin liiasta progressiivisuudesta ja sanonut puolueen hyödyntäneen digitaalisia viestintäkanavia heikosti.

Kronlundin mukaan republikaanienkin arvioissa vaalituloksesta on korostettu sitä, missä demokraatit epäonnistuivat, eikä niinkään sitä, mitä he tekivät oikein.

Republikaanisenaattori Mitt Romneyn mielestä vaalitulokset osoittavat, että amerikkalaiset haluavat pohjimmiltaan republikaanien ajamaa politiikkaa. Romneyn mukaan Trumpin tappiossa oli kyse enemmän siitä, että äänestäjät torjuivat hänen persoonansa ja käytöksensä.

Niukka enemmistö tietää vaikeuksia

Vaalitulos tietää joka tapauksessa tulevalle presidentille Bidenille hankaluuksia, kun hän yrittää toteuttaa uudistuksia. Hän saattaa olla vuosikymmeniin ensimmäinen presidentti, joka aloittaa ensimmäisen kautensa jakautuneen kongressin kanssa.

Niukempi enemmistö edustajainhuoneessa tarkoittaa sitä, että edustajainhuoneen puhemiehellä Nancy Pelosilla on kovempi työ saada kaikki demokraattiedustajat äänestämään Bidenin hallinnon lakialoitteiden puolesta.

– Hän ei voi kauheasti menettää omia äänestäjiä sieltä. Ja jos senaatti menee republikaaneille, Bidenin täytyy hakea kompromisseja niiden aloitteiden kohdalla. Mutta siinä on taas se haaste, ettei voida menettää niitä progressiivisia ääniä demokraattien puolelta, Kronlund sanoo.

Tasainen tilanne kongressissa voi siis tuoda demokraattien sisäiset jakolinjat vahvemmin esiin.

Vaikka paikallistason vaalit jäävät yleensä presidentin- ja kongressivaalien varjoon, on niilläkin suuri merkitys tulevien vuosien kannalta.

Tämän vuoden väestönlaskennan jälkeen edustajainhuoneen vaalipiirit piirretään uudelleen, ja siitä ovat vastuussa osavaltioparlamentit. Koska republikaanit säilyttävät niskalenkin paikallistasolla, pystyy puolue jatkossakin tekemään useammissa osavaltioissa vaalipiireistä itselleen suotuisia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään