KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ilmastokriisin unohtanut VM:n raportti nostatti kovaa kriitikkiä – ”Ihmiset ovat alkaneet suhtautua aiempaa kriittisemmin talouskasvuun ekologisen kriisin myötä”

Koronakriisi osoitti, että tarvittaessa julkista taloutta voidaan käyttää melkoisena vipuna talouden kannattelussa. Miksei vastaavasti voitaisi toimia myös ekologisen kriisin torjunnan mahdollistamiseksi, pohtii Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas.

Koronakriisi osoitti, että tarvittaessa julkista taloutta voidaan käyttää melkoisena vipuna talouden kannattelussa. Miksei vastaavasti voitaisi toimia myös ekologisen kriisin torjunnan mahdollistamiseksi, pohtii Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas. Kuva: Jarno Mela

Valtiovarainministeriön talouskasvua käsitellyt raportti käynnisti viime viikolla vilkkaan keskustelun. Sen ytimessä oli raportin kirjoittajien pääviestin asemesta se, mitä siitä puuttui ja missä siinä hieman ylitulkittiin.

Jussi Virkkunen
17.2.2021 13.05

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla tulevaisuuden talouskasvua käsittelevän raportin. Keskustelu kääntyi itse raportin sisällöstä nopeasti siihen, että siinä käsiteltiin ilmastokriisiä erittäin vähän. Mistä tämä kertoo, Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas?

Tämä kertoo ilmiöstä, joka on itsellekin ekonomistina tullut tutuksi viime vuosina. Ihmiset ovat alkaneet suhtautua aiempaa kriittisemmin talouskasvuun ekologisen kriisin myötä. Kun taloustieteilijät tai muut talouspuhujat yhä korostavat puheenvuoroissaan kasvun tärkeyttä kerta toisensa jälkeen, alkaa se vähitellen herättää ihmisissä kysymyksiä ja jopa närää: ettekö ole lainkaan kiinnostuneita esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai luontokadosta?

Tietysti onkin hyvä kysymys, miten on mahdollista, että vuonna 2021 julkaistu tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksia pohtiva raportti ei keskity pelkästään tähän kysymykseen. Jos materiaalisen tuotannon ja energiankäytön rakenteita ei saada tulevina vuosina muuttumaan vauhdilla, pitkän tähtäimen kasvun edellytykset varmasti heikkenevät oleellisesti. Ihan siksi, että ilmastokriisiä ei enää voida pysäyttää ja arvaamattomat ekologiset sekä yhteiskunnalliset prosessit lähtevät kiihtyvästi liikkeelle.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Kansalaisyhteiskuntakin on hereillä.”

Ehkä vastaus on se, että monet talouspuhujat edelleen uskovat ilmastonmuutoksen osalta teknologisen kehityksen mahdollistamaan kepeään siirtymään, missä kaikki sopeutuminen tapahtuu ilman kitkoja ja nyrjähdyksiä. Tällöin ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi laajemmin voidaan vain ottaa vastaan yhtenä tärkeänä kysymyksenä muiden joukossa. Ei siis ajatella, että nykyinen suunta olisi kohtalokas ihmiskunnalle.

VM:n mukaan Suomen kestävyysvaje rajoittaa julkisen vallan kykyä torjua ilmastokriisiä. Miten tätä tulisi tulkita?

Tämä on kieltämättä mielenkiintoinen kysymys. Olen törmännyt vastaavaan argumenttiin aiemminkin. Ilmeisesti ajatus on se, että valtioiden rahoitusrajoitteet ovat yhtä pitäviä kuin ekologiset rajoitteet. Ja sitten niin, että jos julkista taloutta ei saada lähivuosina tasapainotettua, syntyy taloudellinen kriisi, joka estää ilmastotoimien toteuttamisen syystä tai toisesta. Eli ehkä tässä juuri julkisen talouden kestävyys halutaan nostaa yhtä tärkeäksi tavoitteeksi ekologisen kestävyyden kanssa.

Mutta onko tämä todella näin? Koronakriisi osoitti, että tarvittaessa julkista taloutta voidaan käyttää melkoisena vipuna talouden kannattelussa. Miksei vastaavasti voitaisi toimia myös ekologisen kriisin torjunnan mahdollistamiseksi. Toki meillä on edelleen resurssirajoite siinä, kuinka paljon työvoimaa on tarjolla ja millaista teknologiaa on tarjolla, mutta näiden käytön ohjailussa julkisen talouden välinein rajoitteet ovat paljon ymmärrettyä vähäisemmät. Näyttää siltä, että ainakin Joe Bidenin hallinto Yhdysvalloissa on alkanut ajatella näin.

Palataan vielä tuohon raporttiin. Helsingin Sanomat kritisoi sen päätelmiä, jos ei nyt voimakkaasti, ainakin melko tiukasti. Näemmekö murtumia siinä kuuluisassa hegemoniassa, kun valtiovarainministeriön raportti joutuu kritiikin kohteeksi? Vai onko lopulta kyse vain hyvästä journalismista?

Tietysti ajassa, jossa yhteiskunnalliset haasteet ja muutokset ovat suuria, myös vakiintuneita instituutioita ja niiden valtaa koetellaan. Näkisin, että tämä koskee myös valtiovarainministeriötä ja ehkä nostamasi esimerkki on juuri hyvä empiirinen todiste siitä.

Ylipäätään kovin pitkään ministeriöt tai muutkaan tahot eivät voi tässä ajassa jatkaa vanhojen toistelemista, vaan kyllä ilmastokriisi ja muut yhteiskunnalliset haasteet pitää siellä ottaa paljon nykyistä vakavammin huomioon tulevina vuosina. Ilman sitä hegemonia, jos sellaista on, ainakin murenee.

Tuskin aktivistitoimittajat jäävät jatkossa yhteen tai kahteen. Kansalaisyhteiskuntakin on hereillä.

Ilmastokriisi yhdistettynä kuudenteen sukupuuttoaaltoon, vesistöjen pilaantumiseen ja maaperän tuhoutumiseen on tekemässä Maasta elinkelvotonta paikkaa nopeaa vauhtia. Kikkaillaan vähän: otetaan teesi, että markkinat kyllä ratkaisevat tämän kriisin. Sitten otamme antiteesin, että tarvitsemme tavallaan sotataloutta, jotta voimme mobilisoida tarpeeksi varoja kriisin torjumiseksi. Millaisen synteesin lopulta saamme?

Varmaan kaikki ymmärtävät, että mikään laissez faire -tyylinen markkinatalous ei ratkaise tätä ongelmaa ja jos joku on sellaiseen siirtymistä jossain ratkaisuna esittänyt, ei ole ihan asian päällä. Esimerkiksi ekonomistit eivät esitä tällaista, vaan vaativat ilmastonmuutoksen torjumiseksi kautta linjan erittäin radikaaleja toimenpiteitä. Mutta kuitenkin niin, että markkinamekanismia hyödynnetään ilmastotoimien toimeenpanossa mahdollisimman laajasti. Itse pitäisin tällaista näkökulmaa enemmän markkinasosialistisena, kuin markkinaehtoisena ratkaisuna ilmastokriisiin tai ekologiseen kriisiin laajemmin.

Sotatalousajatus varmaankin sitten lähtee siitä, että ilmastotoimet pitää saada liikkeelle todella nopeasti ja esitetyt markkinamekanistiset ratkaisut ovat lopulta liian hitaita. Silloin julkisen vallan pitää ottaa ohjat vahvemmin omiin käsiin. Lisätä säätelyä, sääntelyä, investointeja ja suoria kieltoja.

Tällä hetkellä sotatalousajattelulle ei varmasti ole kovin laajaa kannatusta, mutta jos ilmastonmuutos etenee vielä tämän vuosikymmenen eikä tarvittavia päästövähennyksiä saada aikaan, 2030-luvulla sotatalousajattelu voi lyödä helpostikin läpi. Silloin kaikki munat laitetaan ilmastonmuutoksen torjunnassa samaan koriin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä sanoi KU:n haastattelussa, että optimismia tuo se, että tätä kriisiä voi torjua politiikalla. Mikä tuo pääekonomistille optimismia?

Tuo on kyllä hyvä pointti. Wellbeing Economy Alliancen Katherine Trebeck on sanonut vähän samalla tavalla: nykyinen talousmallimme on suunniteltu ja onnemme on, että voimme suunnitella myös sille vaihtoehdon. Mutta Kivelän näkemys on raadollisempi siinä mielessä, että se mainitsee politiikan.

Ymmärrän itse politiikan valtakamppailuna, en yhteisten asioiden hoitamisena, jolloin torjumisen sijaan voidaan ihan hyvin saada kriisin kiihdyttämistäkin aikaiseksi, jos valtasuhteet sellaisiksi muodostuvat. Juuri ilmastotoimien moniulotteinen poliittisuus on se kysymys, joka meidän tulisi kohdata ja ymmärtää. Poliittisen konsensuksen löytyminen tarvittavien toimien toteuttamiseksi ei ole itsestäänselvyys, eivätkä sellaista kaikki tosiaankaan halua.

Ehkä optimismia pääekonomistille tuo se tunne, että koko ajan suurempi osa ihmisistä haluaa.

Lue lisää:

 Yksi asia loistaa poissaolollaan valtiovarainministeriön tulevaisuusraportissa – ilmastokriisi jää ilman mainintaa

 Kuusi kysymystä ilmastokriisistä valtiovarainministeriölle – VM ei ole arvioinut ilmastokriisin vaikutusta Suomen taloudelle

 Korona on vakava signaali luontokadosta, sanoo vasemmiston Mai Kivelä – ”Muu kestävä kehitys on riippuvainen ympäristöllisestä kestävyydestä”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään