KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kuntavaalit

Vaalikone on yhä enemmän viihdettä – Hyvän vaalikoneen kysymykset ovat selkeitä ja yksiselitteisiä

Hyvä vaalikone on helppokäyttöinen myös ehdokkaalle.

Hyvä vaalikone on helppokäyttöinen myös ehdokkaalle. Kuva: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Hyvä vaalikone antaa käyttäjälleen tietoa vaaleista sekä puolueista ja on helppokäyttöinen. Vaalikone antaa kaikille vaaliehdokkaille yhtäläisen näkyvyyden ensikertalaisista konkareihin.

Tiina Tenkanen
15.5.2021 7.00

Vaalikoneiden tavoitteena on lisätä tietoa vaaleista, esillä olevista teemoista sekä suositella äänestäjälle ehdokasta. Vaalikone on myös viihdettä.

– Vaalikoneen pelillisyydellä on tarkoitus saada ihmiset kiinnostumaan vaaleista, vaalikoneasiantuntija, IT-arkkitehti Hannu-Pekka Hakamäki Webscale Oy:stä toteaa.

Hakamäki on ollut vuodesta 2012 luomassa vaalikoneita suurimmille mediataloille, kuten Ylelle. Tavallisesti suuret mediatalot ja erikokoiset järjestöt laativat vaalien alla omat vaalikoneensa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Hakamäen mukaan äänestäjiä pyritään pikemminkin tutustuttamaan erilaisiin ehdokkaisiin suosituimman ehdokkaan esittelyn sijaan.

– Ihmisen äänestyskäyttäytyminen ei ole kiinni pelkästään kylmistä asiakysymyksistä tai tietyistä arvokysymyksistä. Myös ehdokkaiden asuinpaikka, sukupuoli, ikä ja koulutustaso vaikuttavat valintaan.

Tietoturvasta pidetään kiinni

Vaalikoneessa on joukko kysymyksiä tai väittämiä, joihin vaaliehdokas syöttää omat vastauksensa. Kone vertaa äänestäjän vastausta kunkin ehdokkaan vastaukseen, minkä jälkeen äänestäjä näkee, kenen ehdokkaan kanssa syntyy eniten samoja vastauksia. Vaalikone näyttää suositeltavan ehdokkaan ja prosenttimäärän, joka ilmaisee samojen vastausten osuuden.

Hakamäen omien havaintojen mukaan äänestäjä vastaa ensin rehellisesti omien arvojensa ja mielipiteidensä mukaisesti.

– Sitten äänestäjä vastaa, kuten arvioi naapurinsa vastaavan ja lopuksi vastaa saadakseen koneen suosittelemaan inhokkipoliitikkoaan, Hakamäki kertoo.

Muun muassa tällaisen vaalikoneiden huvikäytön vuoksi äänestäjien vastauksista koottu data ei kiinnosta vaalikoneen haltijaa. Sen sijaan ehdokkaiden vaalikoneeseen syöttämät mielipiteet kiinnostavat toimittajia ja tutkijoita.

– Jos vaalikone kerää äänestäjien vastauksia, ne tallentuvat täysin nimettöminä. Se velvoitetaan jo tietosuojalaissa, Hakamäki muistuttaa.

Ehdokkaat samalla viivalla

Hyvä vaalikone on helppokäyttöinen myös ehdokkaalle. Useasti ehdokkailla on monia vaalikoneita täytettävänä.

– Tavallisesti ehdokkaat ovat kiireisiä ihmisiä, eikä heitä ole helppo saada vastaamaan, Hakamäki toteaa.

Vaalikoneet tuovat ehdokkaille kuitenkin näkyvyyttä yhdenvertaisesti muiden ehdokkaiden kanssa. Nimekkäät ehdokkaat ovat samalla viivalla tuntemattomampien kanssa. Mitä moninaisemmat ehdokkaat vaalikoneeseen osallistuvat, sitä parempi vaalikone on.

Hyvät kysymykset ja väitteet ovat ymmärrettäviä ja yksiselitteisiä. Niiden pitäisi myös jakaa mielipiteitä, jotta edustajien väliset erot saataisiin näkyviin. Tällaisia kysymyksiä ja väitteitä ovat monet arvokysymykset.

Kuntavaaleissa aiheiden odotetaan koskevan paikallisia asioita, kuten vaikkapa kaavoitusta.

Algoritmit pidetään selkeinä

Usein vaalikoneiden yhteydessä puhutaan joko hyvästä tai huonosta algoritmista. Algoritmit eli koneelle koodatut toimintaohjeet halutaan Hakamäen mukaan pitää yksinkertaisina, sillä siten ne ovat helposti selitettäviä yleisölle. Läpinäkyvyyden vaatimuksen vuoksi vaalikoneissa ei käytetä tekoälyä, toteaa Hakamäki.

Vaalikoneisiin liittyy monia hallintakäyttöliittymiä, joita käyttävät ehdokkaat, puoluetoimistot ja vaalikonetta hallinnoiva organisaatio. Vaalikoneissa on myös työkaluja toimittajien käyttöön. Lisäksi tietoturvan on oltava kunnossa.

Vaalikoneita käytetään miljoonia kertoja, joten niiden on kestettävä kuormitusta.

– Kaikki tämä muodostaa kokonaisuuden, jonka saumattomasta yhteistoiminnasta syntyy vaalikoneen luotettavuus, Hakamäki summaa.

Liian vähän kysymyksiä

Kuntavaaleja koskevia vaalikoneita on ollut helppo täyttää, kun on miettinyt kantaansa eri teemoihin etukäteen, toteaa vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Adam Al-Sawad, 26, Kuopiosta.

– Jotta minulla olisi laajempi kuva, mitä kuopiolaiset haluavat ja tarvitsevat, kysyin etukäteen esimerkiksi vähemmistöryhmiltä, maalla asuvilta ja kaupunkilaisilta, mitkä asiat ovat heille tärkeitä, Al-Sawad kertoo.

Hänen mielestään hänen tänä keväänä täyttämissään vaalikoneissa oli liian vähän kysymyksiä ja monet ajankohtaiset asiat jäivät käsittelemättä. Yksi niistä oli mielenterveyspalvelujen kattavuus.

– Tilastojen ja tutkimustulosten mukaan Kuopion mielenterveyspalveluihin pääsy ja koko hoitoprosessi on Suomen huonoimpia.

Pelialan yrittäjä ja järjestöaktivisti Adam Al-Sawad Kuopiosta.

Pelialan yrittäjä ja järjestöaktivisti Adam Al-Sawad Kuopiosta.

Vaalikoneissa oli myös hyviä, paikallisia aiheita, kuten Kuopion keskustaa sekä selluyhtiö Finnpulpia koskevia kaavoituskysymyksiä.

Al-Sawadista vaalikoneiden pelillisyys on myönteistä.

– Vaaliasiat ovat aika pitkällisiä ja puuduttavia. Ei voi olettaa, että kaikki äänestäjät olisivat politiikkanörttejä, jotka ehdoin tahdoin tahtovat lukea sivukaupalla ehdokkaiden vastauksia. Mikä tahansa keino, jolla helpotetaan tiedon saantia äänestämistä varten esimerkiksi pelillisin keinoin, on vain hyvä.

Kritisoitavaakin löytyy

Vaalikoneissa kysyttiin Al-Sawadin mukaan yleisluontoisia kysymyksiä, jotka eivät juuri liittyneet kuntavaaleihin. Tällaisia ovat muun muassa ihmisoikeuksia kyseenalaistavat kysymykset.

– Minusta ei ole hyvää vaalikonekulttuuria ryhtyä puimaan, saako esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen edustajilla tai muslimeilla olla oikeuksia Suomessa, Al-Sawad toteaa ykskantaan.

Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Jyväskylän kuntavaaliehdokas Matleena Käppi, 25.

– Kysymysten laatijoiden olisi harkittava tarkkaan, miten ihan perustavia, esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyviä asioita kysytään ja voiko kysymyksiin vastata ikään kuin ei kunnioittaisi ihmisoikeuksia. Esimerkiksi vaalikoneessa on pyydetty kantaa pakolaisten pelastamiseen Välimerestä, Käppi kummeksuu.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja biologian opiskelija Matleena Käppi Keski-Suomen vaalipiiristä.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja biologian opiskelija Matleena Käppi Keski-Suomen vaalipiiristä.

Hän toivoo vaalikoneiden kysymysten laatijoilta tarkkuutta. Vaalikoneen välityksellä ei pitäisi levittää näkemyksiä, jotka ovat ristiriidassa perusoikeuksien kanssa.

— Vaalikoneen tekijöiden on varmasti hankalaa tuoda esiin poliittiset erot ilman vastakkainasettelun lietsontaa, Käppi arvioi.

Kissa- vai koiraihminen?

Käpin mukaan aiheiden pitäisi olla tarkoituksenmukaisia. Huonoksi esimerkiksi hän nostaa eduskuntavaaleihin tehdyn iltapäivälehden vaalikoneen kysymyksen, onko vastaaja kissa- vai koiraihminen.

Hän poistaisi vaalikoneista tiedot ehdokkaiden siviilisäädystä. Lisäksi Käppi muuttaisi algoritmia siten, että ”en osaa sanoa” -vastaukset eivät vaikuttaisi lopputulokseen.

– Eduskuntavaalien alla kokeilimme, mitä ehdokasta vaalikone suosittelee, jos vastaa kaikkiin kysymyksiin ”en osaa sanoa”. Suosituimmaksi tuli keskustapuolueen edustaja, Käppiä naurattaa.

Omantunnon mukaan

Turun kuntavaaliehdokas Kia Winqvist, 61, kokee joihinkin vaalikoneiden kysymyksiin vastaamisen vaikeaksi.

– Jos kysytään, kummalta ryhmältä leikkaat rahaa, lapsilta vai vanhuksilta, niin mitä siihen voi vastata? Vaalikoneessa annetaan yksioikoiset vaihtoehdot, eikä niiden yhteydessä pysty selittämään kantaansa yhtään enempää, Winqvist toteaa.

Kuvataiteilija, käsityöläinen, visualisti ja freelance kuraattori Kia Winqvist, Turku.

Kuvataiteilija, käsityöläinen, visualisti ja freelance kuraattori Kia Winqvist, Turku.

Teknisesti vaalikoneiden täyttäminen on hänen mielestään helppoa.

Winqvist pitää hyvänä, että edustajan tulee paneuduttua kysymyksiin, vaikka se veisikin aikaa.

– Vastatessani mietin, mikä on puolueen kanta ja mitä omatuntoni sanoo, Winqvist kertoo.

Taustat eivät aukea

Kemin kaupunginhallituksen jäsen Matti Kettunen, 71, pitää vaalikoneisiin vastaamista vaivattomana. Tämän vuoden kuntavaalit ovat hänelle jo kolmannet. Kettusen mukaan vaalikoneissa toistuvat pitkälti samat kysymykset vuodesta toiseen esimerkiksi terveydenhoidon yksityistämisestä sekä vanhusten palvelujen järjestämisestä.

– Jos kysytään, pitääkö päivähoidon olla yksityistä vai kaupungin järjestämää, niin kuntalaiset eivät välttämättä tiedä, kuka sen maksaa ja miten paljon se maksaa, Kettunen toteaa.

– Taloudellisiin asioihin liittyvien kysymysten taustat eivät aukea vaalikoneessa äänestäjälle.

Kemin kaupunginhallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas Matti Kettunen.

Kemin kaupunginhallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas Matti Kettunen.

Kettusen mukaan vaalikoneiden puutteena on, ettei äänestäjä saa syvempää tietoa kyseessä olevista aiheista, eikä vaaliehdokas välttämättä pääse perustelemaan valintojaan.

– Kysymykset, joihin vastataan joko ”kyllä” tai ”ei” pitäisi poistaa kokonaan. Ja paikallisia kysymyksiä olisi hyvä olla mukana.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuntavaaleissa sekä ehdokkaat että valitut ovat selvästi äänioikeutettuja useammin lapsiperheistä.

Kunnanvaltuutetut ovat äänestäjiä suurituloisempia ja koulutetumpia

Perussuomalaisten kannatus nousi etenkin niillä alueilla, joissa vasemmistoliiton kannatuksen lasku oli voimakkainta. Kuvassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ennen MTV:n eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kuntavaalitenttiä Helsingissä 8. kesäkuuta.

Vasemmistoliiton kannatus suurinta kaupungeissa ja työttömyysalueilla, isoin tappio teollisuusalueilta

Pitkäjänteinen työ ja some olivat helsinkiläisen ääniharavan Minja Koskelan valttikortit vaaleissa.

Vasemmistoliiton nuoret some-taitajat kiilasivat valtuustoihin

Kuntavaalit olivat eriarvoisuusvaalit – alueiden väliset äänestyserot kasvoivat jälleen

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään