Suurten kaupunkien C21-verkosto vahvistaa maan kaupunkipoliittista keskustelua ja suurien kaupunkien yhteistä edunvalvontaa. Samanaikaisesti kuntien määrää on esitetty pienennettäväksi jopa sataan.
Sote-lakiesitykseen on sisäänrakennettu hyvinvointialueet, jotka palvelevat välillisesti tätä tavoitetta. Hyvinvointialueille kerätään maaseudun sote-palvelut ja rahat, jotka ovat aiemmin kuuluneet kuntien budjetteihin.
Merkittävä osuus kuntien vallankäytöstä siirtyy uusille vielä tuntemattomille hyvinvointialueille. Uudet valtuutetut, jotka nyt valitaan, eivät pääse siltä osin päättämään kuntansa asioista.
Hyvinvointialueet ja niiden toteutus johtaa maalaiskuntien elinvoiman vähenemiseen. Se vie myös terveyshenkilöstön johonkin lähikaupunkiin. Moni kunta puolittuu, kun sote-sektori irrotetaan kunnasta. Kaiken lisäksi murjotaan myös perustuslakia, joka määrittää kunnat ja kuntalaiset Suomen perustaksi. Vaalikampanjassa pitää puhua myös tästä, koska kunnan koko ratkeaa kesäkuussa eduskunnassa. Jos sote-laki hyväksytään, valtuutetun on syytä hahmottaa vaihtoehdot.
Valitettavaa on myös ilmastotavoitteiden syrjäytys. Esimerkiksi Jämsän soten siirtyessä Jyväskylään tai Kuopioon hiilidioksidipäästöt lisääntyvät tonnikaupalla. Valitettavasti maalaiset eivät ole järjestäytyneet kuten C21, vaan ne ovat hajallaan eri puolueiden siipien alla. Se rajoittaa edunvalvontaa.
Esko Järvenpää
Jämsä