KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Mielipide: Rohkeasti rauhan puolella – Suomen ei tule liittyä Natoon

Mane Räisänen ja Anni Burman
19.4.2022 15.28

Olemme seuranneet huolestuneena viime aikoina sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja koskien Suomen Nato-jäsenyyttä. Keskustelu on ollut polarisoitunutta ja henkilöön menevää. Nato-jäsenyyttä puolustavat pyrkivät aggressiivisesti hiljentämään Naton ympärillä käytyä kriittistä keskustelua. Moni Natoa kyseenalaistava on saanut putinistin leiman.

Venäjän aloittama brutaali, ihmisoikeuksia polkeva hyökkäyssota Ukrainassa on järkyttänyt myös meitä. Monien muiden tavoin tunnemme voimattomuutta tilanteesta sekä suunnatonta vihaa Venäjän umpimätää hallintoa kohtaan. Tuomitsemme naapurimme toimet täysin – niin kuin koko maailma tekee.

Mielestämme Suomi on toiminut oikein antaessaan ase- ja muuta apua Ukrainalle. Alistetun oikeus nousta sortajaansa vastaan on vasemmistolaisen ajattelun ytimessä. Sisäänrakennettu solidaarisuutemme näkyy siinä, miten tuemme ja autamme tovereita puolustautumaan mielivaltaisuuksilta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Viimeistään nyt, Venäjän hyökkäyksen myötä, tiedämme, ettei Eurooppa ole sodasta vapaata aluetta sen enempää kuin muukaan maailma. On järkevää miettiä vaihtoehtoja, jotta pystymme varautumaan mahdollisiin uhkiin ja tarvittaessa puolustautumaan mahdollista hyökkäystä vastaan. Natoa on pidetty laajalti varteenotettavana vaihtoehtona Suomen sotilaallisen puolustuksen vahvistamisessa artikla 5:n turvatakuiden myötä. Turvatakuiden sisältö on kuitenkin liittymisprosessin aikana erikseen neuvoteltava, ja ne sitouttavat myös Suomea sotilaallisesti. Siinä missä Nato saattaa joissakin skenaarioissa suojata meitä Venäjän mahdollisilta hyökkäyksiltä, mitenkään ongelmaton toimija se ei ole.

Nato on tällä hetkellä 30 maan muodostama poliittis-sotilaallinen järjestö. Sen merkittävin jäsenmaa on Yhdysvallat, jonka poliittinen ilmapiiri on epävakaa ja tulehtunut. Sen poliittinen kahtiajakautuneisuus huipentui viime vuonna Capitolin valtaukseen, jossa yritettiin väkivalloin kumota demokraattinen vaalitulos. Yhdysvallat tukee Israelia sen harjoittamassa apartheid-politiikassa palestiinalaisia vastaan, eikä muutkaan sotarikokset ole vieraita sen asevoimille.

Lisäksi Natoon kuuluu Turkki, jonka autoritaarinen hallinto käy parhaillaan sotaa kurdeja vastaan Rojavassa. Turkki on tänä vuonna aloittanut oikeusprosessin lakkauttaakseen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä tekevän We Will Stop Femicide -järjestön – jonka Suomi palkitsi 2021 kansainvälisellä IGEP-tasa-arvopalkinnolla!

Naton jäsenmaan Unkarin hallitseva Fidesz-puolue puolestaan on vankka Putinin hallinnon tukija. Mätänä kirsikkana eltaantuneen kakun päälle Puolan autoritaarinen oikeistohallinto, jonka perustuslakituomioistuimen toimien vuoksi EU-komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn, sillä sen ei katsota enää olevan riippumaton. Puola rajoitti viime vuonna naisten oikeuksia aborttiin sillä seurauksella, että käytännössä raskaudenkeskeytykset ovat liki mahdottomia joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Lisäksi Puola on aloittanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen avoimen syrjinnän. On vaikeaa kuvitella, miten voisimme löytää yhteistä linjaa tällaisten valtioiden kanssa.

Huolestuttavaa on myös monen muun Nato-maan toiminta. Oikeistopopulismin myötä eurooppalaisesta yhteisöstä eronnut Britannia on Naton jäsenmaa, samoin kuin Ranska, jossa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äärioikeistolaiset ehdokkaat saivat liki kolmanneksen äänistä. Kreikka puolestaan rikkoo Human Rights Watchin mukaan jatkuvasti Euroopasta turvaa hakevien ihmisoikeuksia. Eikä vähiten ongelmallinen ole myöskään Saksa, joka on haluton katkaisemaan kaasuhanat Venäjältä. On kysyttävä, haluammeko todella mukaan sotilasliittoon, jonka jäsenvaltioilla on pakka näin sekaisin.

Liittyminen Natoon tarkoittaisi sitä, että hyväksymme sen jäsenmaiden sodankäynnin Lähi-idässä ja muualla maailmassa. Vaikka emme osallistuisi Nato-maiden konflikteihin, kuulumalla samaan yhteisöön antaisimme niille hiljaisen hyväksyntämme. Emme voi valikoida rusinoita pullasta. Jos haluamme Naton turvatakuut, joudumme elämään myös Naton nurjien puolten kanssa. Oman selustamme turvaaminen hinnalla millä hyvänsä ei oikeuta inhimillistä kärsimystä jossain muualla.

Huomionarvoista on myös se, että Nato katsoo ilmastonmuutoksen olevan todennäköinen konfliktien aiheuttaja. Kuitenkin näyttö siitä, että ilmaston lämpeneminen lisäisi sotimista kuumenevilla alueilla on vähäistä ja ristiriitaista. Puutteet hallinnossa ja politiikassa sen sijaan ovat selkeimmät syyt konflikteille. On nurinkurista panostaa asevarusteluun ilmastokriisin ja niukkenevien resurssien pelossa, kun hyvät ulkosuhteet sekä demokratian vahvistaminen ennaltaehkäisevät konflikteja myös ilmastokatastrofin kynnyksellä tehokkaammin. Natoon kuuluminen sen sijaan saattaisi heikentää demokratiaamme, kun siirrämme ulko- ja sotilaspoliittista päätösvaltaamme Natolle. Lisäksi Venäjän käymä informaatiosota ja hybridivaikuttaminen lisääntyisivät entisestään. Niillä on jo nyt ollut Eurooppaa epävakauttavia vaikutuksia.

Mielestämme viimeaikainen julkinen keskustelu, jossa Suomen pitäisi valita Naton tai Venäjän hyökkäyksen välillä, on liian mustavalkoista. Pelottelu, jota etenkin sosiaalisessa mediassa näkee, vääristää ja ääripäistää keskustelua, jota pitäisi käydä äärimmäisen hienovaraisesti ja faktaperustaisesti. Myöskään kuumottelun Suomen ”option” sulkeutumisella ei tule määrätä tahtiamme. Painostus suuntaan tai toiseen ei saa ohjata Suomen valintoja näin kriittisessä asiassa.

Suomella on noin 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on omat ydinaseohjelmansa, ja ydinaseita löytyy useilta muiltakin Naton jäsenmailta. Meidän on mietittävä tarkkaan, haluammeko Natoon liittymällä tuoda perinteisemmän sodan uhan lisäksi ydinsodan mahdollisuuden kotiovellemme. Ydinaseiden käytön kynnys on korkea, mutta liittoutumalla Naton kanssa Suomi toisi niin sanotun kauhun tasapainon pysyvästi omien rajojensa sisälle. Ydinsota on sota, joka todellakin päättää kaikki sodat – se on ihmiskunnan eksistentiaalinen uhka.

Sotilaallinen liittoutumattomuus on konkreettinen osoitus haluttomuudestamme sotia. Sitoutumattomina emme uhkaa ketään. Ukrainan saama laaja tuki ja aseapu osoittavat sen, että maailmassa on paljon solidaarisuutta, joka ei edellytä erityisiä sotilas- tai puolustusliittoumia. Ylläpitämällä diplomaattisia suhteitamme ja panostamalla rauhantyöhön voimme jatkossakin vahvistaa asemaamme luotettavana, arvovaltaisena ja edistyksellisenä kumppanina epävakaassa maailmantilanteessa. On muistettava, että suomalainen, neuvottelukeskeinen lähestymistapa kriiseihin on maailmanlaajuisesti arvostettua. Mielestämme Suomen tulisi pitäytyä nykyisissä turvallisuusratkaisuissa, joissa luotamme oman kansallisen puolustuksen lisäksi yhteistyöhön Ruotsin, EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden kumppanuusvaltioiden kanssa. Tämän ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan jatkaminen ja kehittäminen on ihmisoikeuksia ja elinkelpoista planeettaa kunnioittava valinta.

Me kuulumme länteen, mutta meidän ei tarvitse kuulua Natoon.

Mane Räisänen
Anni Burman

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Lukijalta: Suomella on edessään valinta – Seurata Britannian tietä tai pitää luonnonvarat julkisessa omistuksessa

Kirjoittajan mukaan yksityistämisen lisääminen on verhottu julkisen terveydenhuollon kalleuteen.

Mielipide: Kuinka pitkään alistumme julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen romuttamiseen?

Uusimmat

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään