KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Öyhökratiassa keskusteleva luokka huutaa itselleen

– Kirjassamme on monenlaisia esimerkkejä haitallisesta vallankäytöstä, Minea Koskinen sanoo.

– Kirjassamme on monenlaisia esimerkkejä haitallisesta vallankäytöstä, Minea Koskinen sanoo. Kuva: Antti Yrjönen

Keväällä julkaistu Öyhökratia-kirja väittää, että sosiaalinen media on muuttanut yhteiskunnallista keskustelua ja valtasuhteita. Some-öyhöttäjät käyttävät valtaa samalla tavalla kuin poliitikot, elinkeinoelämä, julkisuuden henkilöt tai lehdistö.

Toivo Haimi
1.8.2022 7.15

Kielitoimiston sanakirjan mukaan öyhöttäminen on ”vouhkaamista, jankuttamista tai häiritsevää käyttäytymistä, erityisesti sosiaalisessa mediassa.” Minea Koskisen, Jussi Pullisen ja Johannes Koposen tietokirja Öyhökratia (Gummerus 2022) väittää, että some-öyhöttämisestä on tullut yhteiskunnallista vallankäyttöä. Erityisesti Twitterissä öyhöttäjät voivat nostattaa myrskyistä ja myrkyllistä keskustelua, joka sitten vaikuttaa päättäjiin ja päätöksentekoon.

– Kirjassamme on monenlaisia esimerkkejä haitallisesta vallankäytöstä, Minea Koskinen sanoo KU:n haastattelussa.

Koskinen katsoo, että sosiaalinen media on niin uusi ilmiö, että yhteiskunnan vakiintuneet instituutiot saattavat seurata sosiaalisen median liikehdintää liian herkästi.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Some ei ole mikään ilmapuntari kansan mielipiteille.”

Kirjan keskeinen väite on, että sosiaalisen median aggressiivinen keskustelutapa eli öyhötys on todellista kokoaan suurempi voimatekijä suomalaisessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Minea Koskinen kuvailee, kuinka pieni joukko keskustelijoita voi somessa öyhöttää itselleen ”laahuksen” esimerkiksi Twitterissä. Se näyttää siltä, että moni ihminen on samaa mieltä jostain asiasta, esimerkiksi kritiikistä hallituksen toimintaa kohtaan.

– Some vääristää kaikkia mittasuhteita, joten on vaikea sanoa. Se ei ole mikään ilmapuntari kansan mielipiteille, Koskinen toteaa.

Suoraa harvainvaltaa

Kun sosiaalinen media löi todella läpi 2010-luvun alussa, siihen liitettiin paljon odotuksia. Monissa analyyseissä somea pidettiin eräänlaisena pelikentän tasoittajana, joka antaisi yhteiskunnallisessa keskustelussa äänen niille, joiden ääntä ei ollut aikaisemmin kuulunut. Esimerkkejä haettiin esimerkiksi arabikeväänä tunnetusta yhteiskunnallisesta liikehdinnästä vuonna 2011. Sosiaalista mediaa, erityisesti Twitteriä, pidettiin uudenlaisen demokraattisen keskustelun ja järjestäytymisen välineenä.

Öyhökratian analyysi on kuitenkin toisenlainen ja pessimistisempi.

”Koska kovaan ääneen somessa puhuu vain pieni vähemmistö suomalaisista, ei kyse ole suorasta kansanvallasta vaan suorasta harvainvallasta. Ne, jotka öyhöttävät, käyttävät merkittävää valtaa, vaikka heitä ei ole paljon”, kirjassa sanotaan.

– Osaltaan sosiaalinen media vain mallintaa sitä, ketkä yhteiskunnassa pystyvät osallistumaan keskusteluun, Minea Koskinen sanoo.

– Ihmiset, joilla on formaalia valtaa, saavat myös usein seuraajia. Esimerkiksi Sanna Marinilla on aika luontevasti satojatuhansia seuraajia Instagramissa, vaikka hän ei olisi kerännyt seuraajia siellä.

Koskinen kertoo, että on olemassa myös vallankäyttäjiä, jotka ovat todella hyviä vain yksittäisten some-alustojen kulttuurissa, vuorovaikutuksessa ja öyhökratian taktiikoiksi nimitetyissä toimintatavoissa.

– He ovat hyviä osapuolittamaan ja puhumaan tietylle joukolle. Heitä voisi sanoa eräänlaisiksi puheenjohtajiksi tai orkesterinjohtajiksi, jotka aloittavat itse keskusteluja ja ohjaavat niitä.

Minea Koskinen kuitenkin näkee, että somen teatterimainen luonne tekee sen vaikutuksesta laajemman.

Minea Koskinen kuitenkin näkee, että somen teatterimainen luonne tekee sen vaikutuksesta laajemman. Kuva: Antti Yrjönen

Keitä sitten ovat öyhöttäjät, jotka käyttävät valtaa? Koskinen sanoo heidän koostuvan keskustelevasta luokasta. He ovat valkokaulustyöläisiä, jotka tekevät toimistotyötä tietokoneen ääressä. Sellaisessa työssä on helppo pitää some-palveluita samalla auki ja osallistua vaikkapa Twitter-väittelyihin työnteon lomassa.

– Sairaanhoitajat eivät voi koko ajan osallistua erilaisiin Twitter-ketjuihin. Se tarkoittaa sitä, että siellä on toimittajia, poliitikkoja, erityisavustajia, edunvalvojia ja ekonomisteja.

– Jos katsoo vain sitä, tietenkin maailma näyttää aika erilaiselta. Se antaa erilaisen kuvan siitä, mitä poliittisesti kannattaa ajaa tai mihin suuntaan yhteiskuntaa kannattaisi viedä tai mitä mieltä ihmiset ovat.

Haitallista teatteria

Kolumnisti Noah Smith puhuu katkeroituneesta ja aggressiivisesta ihmistyypistä, jota hän nimittää huutavaksi luokaksi. Nämä ihmiset saavat sosiaalisen median algoritmien ansiosta enemmän tilaa kuin koskaan aikaisemmin.

Tämä huutava luokka sitten käy keskustelua sosiaalisessa mediassa, erityisesti Twitterissä. Smith kuitenkin huomauttaa, että huutavan luokan edustajat huutavat enimmäkseen toisilleen, eikä viestinvaihdon tarkoituksena ole keskustella vaan jyrätä.

Poliittisesti eri mieltä olevat ihmiset hakevat samanmielisiltä hyväksyntää omille näkökulmilleen samalla kun ovat julkisesti ja äänekkäästi eri mieltä erimielisten kanssa. Koska Twitterissä öyhöttää vain pienen pieni osa kansalaisista, huutavan luokan edustajat päätyvät pilaamaan lähinnä toistensa päiviä.

Minea Koskinen kuitenkin näkee, että somen teatterimainen luonne tekee sen vaikutuksesta laajemman.

– Somessa keskustelua käydään teatterin hengessä, koska some-keskusteluilla on yleisö, joka ei osallistu keskusteluun, mutta seuraa sitä. Eihän koneisto pyöri, jos siellä ei ole sitä massaa, joka jää paikalle seuraamaan jotain keskustelua, Koskinen sanoo.

– Meidän argumenttimme on se, että öyhötyksen vaikutus on laajempi ja haitallisempi.

”Too big to ignore”

Minea Koskinen mainitsee myös, myönteisemmän esimerkin öyhökratian vallankäytöstä, eli lokakuussa 2017 maailmanlaajuiseksi someilmiöksi levinneen Me Too -liikkeen, joka puuttui seksuaaliseen häirintään.

– Uutismediassa ja politiikassa on ollut haitallisia ajatusmalleja ja rakenteita ja vähättelyä tästä ongelmasta, ja se on tarvinnut ison volyymin, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan Me Too tarvitsi menestyäkseen miljoonien ihmisten pienen eleen, joka yhdessä muodostui isoksi ilmiöksi. Koska niin moni kertoi kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä samaan aikaan, oli Me Too -kampanja lopulta Koskisen mukaan ”too big to ignore”, liian suuri sivuutettavaksi.

 Kuuntele Minea Koskisen koko haastattelu KU:n Kaikki Uusiksi-podcastista!.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Tänään eduskunnassa puhutaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään