KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Turun palo vuonna 1827 oli uutinen, joka levisi Australiaan saakka

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria.

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria. Kuva: Kansallisgalleria/Gustaf Wilhelm Finnberg

Viaton piika leimattiin syylliseksi paloon. Huhu jäi elämään, vaikka se oli osoitettu virheelliseksi jo samana syksynä.

Arto Huovinen
18.10.2022 12.00

Kirjat

Kun olin kuusivuotias, perheemme muutti Turkuun. Ensimmäisen yön uudessa kaupungissa vietimme sukulaisissa Maariankadun ja Aninkaistenkadun kulmatalossa. Talon edessä jalkakäytävään oli upotettu muistolaatta, jonka teksti kiinnitti väistämättä huomion ja tuntui vähän pelottavaltakin: ”Tältä paikalta alkoi syyskuun 4 p vuonna 1827 Turun palo porvari Hellmanin talosta kaupungin pohjoiskorttelissa N:o 125, 126, 127.”

Seuraavana päivänä aloitin kansakoulun. Kaikille ekaluokkalaisille jaettiin kotiseutukirja Vanhaa ja uutta Turkua. Siinä kerrottiin, missä kaikissa asioissa Turku oli Suomen ensimmäinen tai ainakin paras. Kirjassa käsiteltiin tietysti myös Turun paloa, joskaan siitä ei ollut ylvästelyn aiheeksi.

Palo oli musertava isku silloiselle Suomen suurimmalle kaupungille. Rakennuksista tuhoutui kolme neljäsosaa. Kaupungin 14 000 asukkaasta 11 000 joutui kodittomaksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vaikka Turku jälleenrakennettiin aika nopeasti, suurpaloa pidettiin kaupungissa ratkaisevana sysäyksenä sille, että Turku jäi Helsingin varjoon.

Helsingistä oli tullut pääkaupunki jo vuonna 1812, ja senaatti oli siirretty Helsinkiin 1819. Turun palon seurauksena myös maan ainoa yliopisto siirrettiin Helsinkiin, ja tämä koski turkulaisiin kipeästi. Ainakaan 1800-luvulla oli vaikea myöntää, että yliopisto olisi joka tapauksessa siirretty pääkaupunkiin ennemmin tai myöhemmin.

Kansallisesti merkittävistä instituutioista Turkuun jäi vain arkkipiispanistuin.

Piika joutui aiheetta syypääksi

Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi luo kirjassaan Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827 elävän kuvan tuosta Pohjoismaiden historian suurimmasta kaupunkipalosta. Silminnäkijöiden ja aikalaisten autenttisten havaintojen perusteella voi kuvitella, miltä tuntui, kun palo syttyi, riehui valtoimenaan ja kyti raunioituneessa kaupungissa vielä pitkään.

Nykypäivän näkökulmasta kiintoisaa on se, miten huhupuheista syntynyt väärä käsitys palon syttymisestä jäi elämään paljon sitkeämmin kuin tutkittu totuus. Luultavasti itsekin olisin vielä vähän aikaa sitten syytä kysyttäessä arvellut, että huolimaton piika aiheutti palon.

Piialla on nimikin, Hellmanin talon palkollinen Maria Iisakintytär Vass. Palon vielä riehuessa kaupungilla ”tiedettiin”, että Hellmanin talossa oli keitetty talia ja talon pihassa oli helposti syttyviä aineita. Lisäksi Hellmanin talon väki oli vielä peitellyt huolimattomuuttaan, sulkenut portin palokunnalta ja yrittänyt omin voimin sammuttaa palon.

Mikään näistä väitteistä ei pitänyt paikkaansa. Tämä kävi vakuuttavasti ilmi jo 13. syyskuuta 1827 – siis vain yhdeksän päivää palon syttymisen jälkeen – alkaneessa kämnerinoikeuden tutkinnassa. Istunnoissa kuultiin kaikkiaan 68 todistajaa, ja vain yksi heistä esitti epäilyksiä Hellmanin väen huolellisuudesta.

Lokakuun 6. päivänä oikeus totesikin, ettei se ollut löytänyt ”pienintäkään syytä siihen, miten tai kenen toimesta tuli oli päässyt irti”.

Varmaa syytä ei tiedetä vieläkään. Todennäköisimpänä pidetään sitä, että naapuritalon savupiipusta lensi kipinä Hellmanin navetan katolle ja sytytti sen ylisille säilötyt kuivat heinät palamaan. Aninkaistenmäki oli tiheästi rakennettua, etupäässä vähävaraisen väen aluetta, jossa katot ja myös savupiiput olivat eri korkeuksilla.

Ensimmäinen globaali Suomi-uutinen

Virallisesta tutkinnasta huolimatta huhut olivat jo tuominneet Maria Vassin syylliseksi. Ne levisivät kulovalkean lailla. Venäläisten joukkojen komentaja toisti viestissään kenraalikuvernöörille perättömän väitteen talinkeitosta. Samaa kerrottiin turkulaisten kirjeissä muualle maahan.

Virheelliset väitteet levisivät edelleen lehtiin. Tukholman ja Pietarin kautta uutiset kulkeutuivat yhä kauemmaksi. Turun palo oli ensimmäinen maailmanlaajuisesti levinnyt Suomea koskeva uutinen – toki kuitenkin vain länsimaisessa kulttuuripiirissä.

Hannu Salmen mukaan lähes 50 eurooppalaista lehteä julkaisi uutisen Turun palosta syyskuun aikana. Brittilehtiin se ehti kolme viikkoa palon jälkeen. Yhdysvalloissa lehdet kertoivat palosta loka-marraskuun vaihteessa. Lopulta uutinen kulkeutui aina Australiaan saakka. Maaliskuussa 1828 tasmanialainen The Hobart Town Courier julkaisi tiiviin uutisen: ”Turussa, Venäjällä, syttyi syyskuussa hirvittävä tulipalo, joka aiheutti 13 miljoonan riikintaalarin tappiot.”

Kämnerinoikeuden päätös unohtui. Käsitystä piian syyllisyydestä toisti vuonna 1875 ilmestyneessä Maamme-kirjassaan Zachris Topelius. Kirjaa luettiin Suomen kouluissa aina toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan asti, ja näin viaton piikaparka sai kantaa leimaansa aina uusille sukupolville.

Topelius oli palon aikaan yhdeksänvuotias ja asui Uudessakaarlepyyssä, 342 kilometrin päässä Turusta. Väkeä ihmetytti outo valoilmiö taivaalla, jota Topelius kuvaili myöhemmin näin: ”Epämääräisen värisen tumman keskuksen ympärille kiertyi vaaleampi reuna, jolla oli harvinainen kalpeanpunainen loisto.”

Salmi toteaa tulimyrskyjä tutkineen asiantuntijan nojalla, että Topelius todella pystyi näkemään Turun palon kajon niinkin kaukaa. Kyseessä oli pyrocumuluspilvi, joka muodostui kuumuuden synnytettyä ilmavirtauksen kohti korkeuksia.

Hannu Salmi: Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827. Otava 2022. 240 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään