KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Maistuisiko maailmalla mansikka Bhutanista?

Kotimajoitusta tarjoava Om toivoo kasvihuoneensa mansikoiden parantavan perheen toimeentuloa.

Kotimajoitusta tarjoava Om toivoo kasvihuoneensa mansikoiden parantavan perheen toimeentuloa. Kuva: IPS/Chhimi Dema

Paro, Bhutan – IPS/Chhimi Dema
29.10.2022 12.00

Himalajan vuoristossa Kiinan ja Intian välissä sijaitsevan Bhutanin maanviljelijät toivovat mansikoista ja parsasta lisätuloja, mutta kotimaan markkinoiden pienuus on ongelma.

Bhutanilainen Zarn katselee keittiönsä ikkunasta avautuvaa näkymää puutarhaansa, jossa kasvaa puolensataa omenapuuta. Kahdeksassa vuodessa vain yhtä nimeä käyttävä nainen on myynyt yhteensä 100 kiloa omenoita, sillä sadot ovat olleet pieniä. Veden vähyyden vuoksi myös vihannessadot ovat jääneet niukoiksi.

Bhutanin kansainvälisen lentokentän lähistöllä Jukhan kylässä asuvan Zarnin toiveet kohdistuvat nyt mansikkaan.

– Mansikoiden kasvatus on ainoa toivoni saada parempia ansioita, vaikka mansikka onkin vain pienen kuluttajakunnan tuote, Zarn, 57, sanoo.

Bhutanin rahaministeriön mukaan vuosien 2019 ja 2021 välisenä aikana maahan tuotiin mansikkaa eri muodoissa kaikkiaan 2 477 kiloa. Vientiä ei noina vuosina ollut lainkaan.

Zarnin toiveikkuutta lietsoo hänen naapuriensa menestys mansikanviljelijöinä.

– Se innoittaa minua, ja uskon ansaitsevani enemmän mansikoilla. Haluaisin säästää rahaa pahan päivän varalle sekä käyttää sitä taloni kunnossapitoon.

Zarnin kaksikerroksinen savitalo nököttää kukkulan laella. Sen alapuolelle aukeaa pieni, joen halkoma laakso. Maisemaa pilkuttavat siellä täällä toiset samanlaiset talot. Zarnin talo kuitenkin poikkeaa rinteiden ja laakson taloista siinä, että osa katosta puuttuu. Viime talven voimakkaat tuulet veivät sen mennessään.

Käsi kädessä

Zarn on yksi niistä bhutanilaisista maanviljelijöistä, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan maan maatalous- ja metsäministeriön yhdessä YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n kanssa toteuttamaan Käsi kädessä -hankkeeseen (Hand-in-Hand Initiative, HiH). Hankkeessa tuetaan tiettyjen, ruokaturvan ja viljelijöiden ansioiden kannalta erityisen lupaavien kasvien viljelyä.

Bhutanin Paron alueen maanviljelijät ovat siirtymässä omenasta parsaan, sillä parsa tuo isommat ansiot.

Bhutanin Paron alueen maanviljelijät ovat siirtymässä omenasta parsaan, sillä parsa tuo isommat ansiot. Kuva: IPS/Chhimi Dema

HiH-projekteja on meneillään kymmenissä maissa, ja kaikissa pyritään ottamaan huomioon paikalliset olosuhteet. Eri maissa erilaiset kasvit soveltuvat parhaiten ravitsemuksen parantamiseen, ilmastonmuutoksen sietämiseen ja vientitulojen kasvattamiseen. Bhutanin tukikasvit ovat mansikka, kinoa, mustapippuri ja parsa.

Bhutan liittyi HiH-maiden joukkoon vuonna 2021.

Mansikkaa ja kotimajoitusta

Thinley Yangzom on toinen mansikkaan luottava bhutanilainen maanviljelijä. Yangzomin perhe pyörittää Parossa, pääkaupunki Thimphun lähellä maatilaa, jossa on myös kotimajoitusta.

Kun perhe aloitti kotimajoituksen tarjoamisen kaksikymmentä vuotta sitten, tila oli Bhutanin ensimmäisiä maatilamatkailukohteita. Perhe kasvattaa itse kaiken tarvitsemansa ruuan.

– Aion tehdä mansikoista hilloa, mehua ja smoothieita vieraillemme. Ylijäämän myyn torilla. Toivomme, että muutaman vuoden kuluttua pystymme myös viemään mansikkaa ulkomaille, Yangzom, 37, sanoo.

Lisää parsaa

Kinley Tshering, 51, turvaa puolestaan parsaan, jota hän on kasvattanut jo yli vuosikymmenen.

– Aiemmin viljelin perunaa, mutta parsa on tuottoisampaa. Kova työni parsan kasvattajana palkitaan ansioilla, Tshering selittää. Hän toimittaa parsaa lähiseudun hotelleihin ja ravintoloihin, ja ansaitsee sillä noin 2 500 – 3 000 euroa vuodessa.

Kinley Tshering kasvattaa parsaa vajaan puolen hehtaarin pellossa riisin ja omenoiden kera.

Kinley Tshering kasvattaa parsaa vajaan puolen hehtaarin pellossa riisin ja omenoiden kera. Kuva: IPS/Chhimi Dema

Koko Bhutanissa parsan viljely lisääntyy. Maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan vuonna 2019 parsaa tuotettiin 79,1 tonnia. Kahdessa vuodessa tuotanto yli kaksinkertaistui 177,7 tonniin.

Parsa ei maistu villieläimille

Koronapandemia iski lujaa maanviljelijöihin kautta Bhutanin. Siitä he oppivat, että heidän kannattaisi monipuolistaa tulonlähteitään.

Jangsa-Jookan kylässä asuva Tenzin Choden, 27, elätti perhettään kasvattamalla muuleja, joilla kylästä patikoimaan lähtevät turistit kuljettavat matkatavaroitaan. Kahden viime vuoden aikana hänen tulonsa ovat pudonneet 60 – 70 prosenttia.

Perheen kaksikerroksisen talon keittiöpuutarhassa seisoo pieni kasvihuone. Siellä Choden kasvattaa chilejä, lähinnä kotitarpeiksi kysynnän vähäisyyden vuoksi.

Koska Bhutan sijaitsee korkealla Himalajan rinteillä, siellä ei ole Chodenin mukaan mahdollista kasvattaa menestyksellisesti moniakaan vihanneksia. Lisäksi heidän viljelyksiään uhkaavat villieläimet. Villisiat kaivavat perunat maasta ja karhut runtelevat omenapuut.

Kuultuaan parsasta Choden lainasi sitä kasvattavalta naapuriltaan muutaman taimen. Ne kasvoivat mainiosti, osittain siksi, etteivät ne maistuneet villieläimille.

– Kokeilu onnistui ja se rohkaisi minua etsimään lisätukea ministeriöltä. Toivomme parsan lisäävän tulojamme, Choden sanoo.

Vienti on välttämätöntä

Vaikka viljelijät onnistuisivat HiH-hankkeissa tuettujen kasvien viljelyssä, heillä ei ole pääsyä riittävän suurille markkinoille. Kotimainenkin kysyntä on kasvussa, mutta se ei vielä riitä.

– Jos tuotanto kasvaa kaupallisesti kannattavalle tasolle, meidän täytyy yrittää myydä sitä Thaimaan ja Intian markkinoille, Jambay Dorji sanoo.

Jambay Dorji kasvattaa mansikoita tilallaan Parossa. Käsi kädessä -hankkeen avulla hän toivoo mansikanviljelynsä kasvavan kaupalliseen mittakaavaan.

Jambay Dorji kasvattaa mansikoita tilallaan Parossa. Käsi kädessä -hankkeen avulla hän toivoo mansikanviljelynsä kasvavan kaupalliseen mittakaavaan. Kuva: IPS/Chhimi Dema

Dorji on paitsi maanviljelijä, myös siemenyhtiö Bhutan Alpine Seedsin toimitusjohtaja. Yhtiö toimittaa siemeniä niin valtion virastoille kuin yksityiselle sektorillekin.

– Jos vientireitti on varma, tuotanto ei ole mikään ongelma. Ihmiset kyllä näkevät viljelyn vaivan, koska he ansaitsevat sillä hyvin.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään