KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Maa joka valitsee aina väärin

Kuva: All Over Press/Jan Wehnert

Unkarin pääministeri Viktor Orbán otti esikuvaksi Kiinan valtiokapitalismin ja niittasi maansa Venäjän kylkeen. Nyt edessä on totuuden hetki. Ystävät lännessä ovat vähissä, ja EU uhkaa leikata osan tukirahoista.

Tuula Koponen
29.10.2022 14.15

Nobel-palkittu kirjailija Imre Kertész (1929–2016) näki jo 2010-luvun alussa, mihin Viktor Orbánin nousu valtaan Unkarissa johtaisi. Guardian-lehden haastattelussa helmikuussa 2012 Kertész totesi, että ”unkarilaiset olivat lumoutuneet Orbánista” samalla tavalla kuin itsevaltaisista johtajistaan ennenkin.

– Unkari ei ole koskaan tuntenut demokratiaa. Sillä on kautta historiansa ollut taipumus valita väärin, ja sitä se tekee nytkin taistellessaan kansallisten etujensa nimissä Eurooppaa vastaan, Kertész sanoi.

– Voi syntyä vaikutelma, että maa palaisi suvereniteettiin, mutta jälleen kerran kaikki on menossa väärin.

”Ihmiset ovat vihaisia, jopa fidesziläisten joukosta on alkanut kuulua soraääniä.”

Vaikka Kertész näki mitä oli tulossa, hänkään ei kyennyt vastaamaan, miksi unkarilaiset toimivat vastoin omaa etuaan.

– Unkari on uhri, ainutlaatuinen maa Euroopassa, eikä sille ole mitään selitystä. Unkarilaiset pitävät kiinni kohtalostaan. Epäilemättä he epäonnistuvat lopulta, kuitenkaan ymmärtämättä miksi, Kertész päätteli.

Ruokkiva käsi vihollinen

Moni tavallinen unkarilainen on tänään yhtä ymmällään kuin kirjailija Imre Kertész oli kymmenen vuotta sitten.

Unkari on ollut EU:ssa toukokuusta 2004. Unionin jäsenmaana se on hyötynyt valtavasti tukirahoista, joiden saajana se on yksi suurimmista EU:ssa. Unkarilaiset voivat liikkua vapaasti ja tehdä töitä missä tahansa Euroopassa.

Maaliskuussa 2022 tehdyn kyselyn mukaan 86 prosenttia vastanneista kannattaisi EU:hun liittymistä, jos asiasta pitäisi päättää uudelleen.

Orbánin hallinto on kuitenkin nimennyt ”Brysselin” vihollisekseen, jota vastaan se on käynyt päivittäistä sotaa. Kyse on ollut EU:n arvoista, siis demokratian olemuksesta ja siihen kuuluvista oikeusvaltioperiaatteesta ja ihmisoikeuksista, joista Orbánin koneistolla on eri käsitys. Kleptokratiasta eli järjestelmällisestä varastamisesta on tullut Orbánin järjestelmää pyörittävä voima.

Orbán näyttää valinneen puolensa. Hän pitää esikuvana Kiinan valtiokapitalismia. Ystävyyttä presidentti Vladimir Putinin kanssa ei rikkonut edes Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Lännessä lähin liittolainen on Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.

”Unkari on menetetty”

Viktor Orbánin Fidesz-puolue keräsi ennätysmäisen äänisaaliin huhtikuun 2022 vaaleissa. Orbánista tuli pääministeri jo neljättä kertaa peräkkäin. Hän on yksi pitkäaikaisimmista johtajista nyky-Euroopassa.

Fideszillä on ollut lyhyttä jaksoa lukuun ottamatta ehdoton enemmistö maan 199-paikkaisessa parlamentissa jo yli 12 vuotta, eikä se ole epäröinyt käyttää sitä.

Uusi perustuslaki ja siihen toistuvasti tehdyt muutokset ovat sementoineet Fideszin vallan pitkälle lähitulevaisuuteen. Orbánin koneisto hallitsee koko yhteiskuntaa. Arvostelijoiden mukaan kyse on klassisesta valtiokaappauksesta, joka on kuitenkin tehty demokratian keinoin äänestyskopeissa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue keräsi ennätysmäisen äänisaaliin huhtikuun 2022 vaaleissa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue keräsi ennätysmäisen äänisaaliin huhtikuun 2022 vaaleissa. Kuva: All Over Press/OLIVIER HOSLET

Kevään vaaleissa oppositio yritti yhteistyötä, mutta sen rivit ovat taas sekaisin surkean vaalimenestyksen jäljiltä. EU-parlamentin syyskuussa hyväksymän mietinnön mukaan Unkari ei ole enää demokratia, vaan ”vaaliautokratiaan” perustuva sekajärjestelmä.

– Fideszin jalansijaa on mahdotonta enää poistaa, vaikka oppositio joskus voittaisi, sanoo tutkimusjohtaja Jakub Jaraczewski Democracy Reporting International -ajatushautomosta (DRI).

– EU-komissiossakin on lopulta yksimielisyys, että Unkari on menetetty.

Kaikki tai ei mitään

EU:n koneisto on hidas ja jähmeä, eikä sillä ole ollut työkaluja, joilla se olisi kyennyt pysäyttämään Orbánin. Historialliseksi kuvattu hetki koitti kuitenkin viime huhtikuussa, kun EU-komissio otti käyttöön uuden työkalun, oikeusvaltiomekanismin, pakottaakseen Unkarin ruotuun. Sen avulla EU:lla on mahdollisuus sitoa tukien käyttö yhteisten sääntöjen noudattamiseen.

Syyskuussa komissiolta tuli yksimielinen esitys: Unkarilta tulisi evätä 7,5 miljardin euron edestä sille jo myönnettyjä koheesiorahoja. Summa vastaa 20:tä prosenttia Unkarin kaikista EU-budjetista saamista rahoista. Jäissä on yhä myös Unkarin osuus koronaelvytyspaketista, lähes 15 miljardia euroa tukia ja lainoja.

Gabor Harangozó, 46, Unkarin sosialistipuolueesta (MSZP) sanoo, että EU on ensimmäistä kertaa ottamassa vakavasti korruption ja oikeusvaltiorikkomukset Unkarissa. Mutta hänen mukaansa tämä ei enää riitä.

– Komissio kuitenkin maksaa ne tuet, joiden väärinkäyttöä on vaikea todistaa. Politiikan näkökulmasta on aivan sama, saako Unkari kaikki tuet vai vain osan niistä. Orbánin hallitus selviää, kunhan se saa jotain, Gábor Harangozó ennustaa.

MSZP:n ajatushautomon johtaja Gábor Haragozó selvittelee välillä ajatuksiaan soittamalla sähkörumpuja. – Toivon, ettei se vähennä uskottavuuttani, hän sanoo.

MSZP:n ajatushautomon johtaja Gábor Haragozó selvittelee välillä ajatuksiaan soittamalla sähkörumpuja. – Toivon, ettei se vähennä uskottavuuttani, hän sanoo. Kuva: Pentti Väistö

Harangozó aloitti poliittisen uransa EU-meppinä ja toimi sen jälkeen kahdeksan vuotta Unkarin parlamentissa. Nyt hän johtaa MSZP:n ajatushautomoa, Budapestissa toimivaa Szociális Demokráciáért Intézet -järjestöä.

Harangozón mukaan Unkarissa ei ole unohdettu Orbánin valtaannousua edeltänyttä kriisiä, jonka keskiössä oli tuolloin MSZP:tä edustanut pääministeri Ferenc Gyurcsány. Vaalivoittonsa jälkeen julkisuuteen vuodetulla nauhalla Gyurcsány tunnusti karkeaa kieltä käyttäen, että hän oli valehdellut. Unkarin talous olikin romahtamaisillaan, ja edessä oli raju säästökuuri.

Gyurcsány erosi kesken toisen kautensa. Myöhemmin hän jätti myös MSZP:n ja perusti Demokraattisen koalition (DK), joka on nykyään Unkarin suurin oppositiopuolue.

DK:ta johtaa Gyurcsányn vaimo, europarlamentin jäsen Klára Dobrev, joka syyskuussa kertoi kokoavansa ”varjohallituksen” Unkariin. Gyurcsány on Unkarin ehkä vihatuin poliitikko. Orbánin hallituksen propagandassa koko oppositio on Gyurcsányn sätkynukke.

– Vaikka unkarilaiset eivät pidä demokratian alasajosta, he pelkäävät vielä enemmän oppositiota, Harangozó sanoo.

Kassa taas tyhjä, ihmiset vihaisia

Energia- ja talouskriisin takia Orbán on vaikeuksissa myös kotimaassaan. Ensimmäistä kertaa valtapuolue Fidesz ja sen kristillinen apupuolue KDNP ovat joutuneet perumaan vaalilupauksiaan.

Orbán käytännössä tyhjensi valtion kassan turvatakseen neljännen kautensa. Esimerkiksi lapsiperheille palautettiin kaikki heidän viime vuonna maksamansa tuloverot. Eläkeläiset saivat helmikuussa ylimääräisen kuukausieläkkeen, ja alle 25-vuotiaat vapautettiin kokonaan tuloverosta.

”Rezsicsökkentés” eli sähkön ja kaasun hinnan pitäminen matalalla valtiontuella on ollut Orbánin hallinnon lippulaiva. Myös monilapsisia perheitä on tuettu avokätisesti.

Unkarilaisia on järkyttänyt muutos, jonka myötä sähkön hinta kaksinkertaistuu ja kaasun peräti seitsenkertaistuu, jos kotitalouden niin sanottu keskimääräinen kulutustaso ylittyy. Lisäksi hallitus romutti pienyrittäjiä koskeneen matalan ja yksinkertaistetun verojärjestelmän. Nyt lähes puoli miljoonaa yrittäjää joutuu maksamaan ainakin 20 prosenttia korkeampia veroja.

– Ihmiset ovat vihaisia, jopa fidesziläisten joukosta on alkanut kuulua soraääniä, Gábor Harangozó kuvaa tunnelman muutosta.

Harangozó ennustaa, että ensi talvena kaatuu pieniä yrityksiä varsinkin maaseudulla ja pikkukaupungeissa.

Unkarissa vuotuinen inflaatio eli hintojen nousu oli elokuussa 15,6 prosenttia, yksi korkeimpia EU:ssa. Valtion alijäämä on 7,6 miljardia euroa. Forintti on syöksynyt kriittisenä pidetylle rajalle: yksi euro maksaa lähes 400 forinttia.

Tilanne alkaa muistuttaa 1990-luvun alkua (sosialismin romahdettua) tai Gyurcányn kuuluisaa puhetta. Yrityksiä kaatuu, työpaikkoja katoaa, eivätkä ihmiset pysty maksamaan laskujaan.

Syyllisiä länsi ja Venäjä-pakotteet

Gábor Harangozó sanoo, että normaalissa demokratiassa hallitus olisi jo kaatunut. Hän ei usko, että Unkarissa kävisi niin vielä lähitulevaisuudessa.

Tuore mielipidemittaus tukee Harangozón arviota. Oppositiota lähellä olevan Publicus-instituutin mukaan Fidesz on menettänyt 12 prosenttia kannattajistaan kesän aikana, mutta opposition suosio ei ole noussut. Fidesz olisi kyselyn mukaan selvä voittaja myös uusissa vaaleissa.

Harangozón mukaan ihmiset pysyvät Orbánin rinnalla joka tuutista vyörytettävän propagandan avulla. IDEA-instituutin tuoreen kyselyn mukaan vain kolme prosenttia Fideszin ja KDNP:n kannattajista pitää Venäjää vastuullisena Ukrainan sotaan.

– USA ja Nato ovat syyllisiä Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Hintojen nousu johtuu ainoastaan EU:n Venäjälle asettamista pakotteista. Orbán haluaa lopettaa sodan, koska Ukraina ei voi voittaa sitä. Harangozó luettelee hallituksen propagandaväitteitä.

– Valitettavasti iso osa uskoo niihin.

Käynnissä kampanja maineen palauttamiseksi

Unkari on riippuvainen Venäjän kaasusta ja öljystä mutta ennen kaikkea EU:n tukirahoista. Ymmärrettyään, että EU on vihdoin tosissaan, Orbánin hallinto on tehnyt taktisen täyskäännöksen ja aloittanut kampanjan Unkarin maineen palauttamiseksi. Ministeri toisensa perään on käynyt Brysselissä vakuuttamassa, että EU:n haluamat korjaukset lainsäädäntöön tehdään ja Unkariin voi yhä luottaa.

Syyskuussa valmistunut iso lakipaketti sisältää muun muassa ”riippumattoman” korruptionvastaisen toimielimen perustamisen.

ILMOITUS
ILMOITUS

EU on tunnettu kompromisseistaan. Yhtenä vaihtoehtona pidetään sitä, että EU vapauttaisi Unkarin koronaelvytysrahat mutta jäädyttäisi 7,5 miljardin koheesiorahat.

– En usko, että EU antaa Unkarin talouden romahtaa, sillä se johtaisi ketjureaktioon ja imaisisi mukaansa myös Saksan, Gábor Harangozó arvioi.

Pääministeri Orbán on ollut entistä itsevarmempi kevään näyttävän vaalivoiton jälkeen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan viilensi Budapestin ja Varsovan välit, mutta oikeusvaltiokiistassa Puola on ilmoittanut tukevansa Unkaria. Myös Italian oikeiston voitto oli hyvä uutinen Unkarille.

EU-tukien jäädyttämisestä päättää Eurooppa-neuvosto määräenemmistöllä, joka tarkoittaa vähintään 15:tä maata ja 65:tä prosenttia EU:n väestöstä.

– Orbánilla on yhä pelikortteja, hän voi esimerkiksi estää lisäpakotteiden asettamisen Venäjälle tai torpata yritysverouudistuksen. Paine luopua yksimielisyysvaatimuksesta kasvaa, tutkimusjohtaja Jakub Jaraczewski muistuttaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään