KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Myanmar on journalisteille helvetti – Moni on lähtenyt maasta, kymmeniä viruu vankilassa ja toiset työskentelevät salaa

Myanmarin talous on ajautunut lamaan sen jälkeen, kun sotilaat kaappasivat vallan helmikuussa 2021. Sitä edeltäneen demokratiavaiheen aikana talouskasvu oli kiivasta, mutta sen hedelmät jakautuivat epätasaisesti. Kuva Yangonista maaliskuulta 2014.

Myanmarin talous on ajautunut lamaan sen jälkeen, kun sotilaat kaappasivat vallan helmikuussa 2021. Sitä edeltäneen demokratiavaiheen aikana talouskasvu oli kiivasta, mutta sen hedelmät jakautuivat epätasaisesti. Kuva Yangonista maaliskuulta 2014. Kuva: IPS/Amantha Perera

Bridgeport, Yhdysvallat – IPS/Isabella Meibauer
5.11.2022 11.38

Toimittajan työ on käynyt vaaralliseksi Myanmarissa sen jälkeen, kun sotilaat helmikuussa 2021 kaappasivat vallan vaaleilla valitulta johtajalta Aung San Suu Kyilta.

Lukuiset journalistit ovat lähteneet maasta, ja jäljelle jääneet työskentelevät uhan alla. Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) mukaan ammattikunnan jäseniä oli lokakuun lopulla vangittuna 67. Osa vankilasta vapautuneista on kertonut joutuneensa kidutetuksi. Sotilasjuntan käsissä on kuollut ainakin neljä journalistia, joista kaksi vankeudessa.

Vapaa toimittaja Nyein Nyein Aye on tuomittu kolmeksi vuodeksi pakkotyöhön. Reportterit Maung Maung Myo ja Aung San Lin saivat kumpikin kuusi vuotta vankeutta. Kuvajournalisti Aye Kyaw kuoli heinäkuun lopulla ehdittyään olla kymmenen tuntia pidätettynä.

Vakavista riskeistä huolimatta moni toimittaja katsoo, että raportointi sotilaiden väkivallasta on osa vastarintaa. Nimimerkillä Vahpual kirjoittanut Thang Deih Tuang kuului heihin, kunnes jätti kotimaansa kesäkuussa.

– Halusin hyödyntää ammattiani taistelussa junttaa vastaan, hän sanoo.

Tieto on tiukassa

Myanmarissa toimivien journalistien on vaikea hankkia tietoja. Tilannetta mutkistavat sähkönsaannin ja nettiyhteyksien epävarmuudet sekä se, että moni tietolähde pelkää puhua medialle.

– Sotilaat voivat katkaista sähkön kahdeksaksi tunniksi päivässä. Aina emme tiedä, milloin se tapahtuu. Meillä ei ole langattomia yhteyksiä, ja katkojen aikana olemme kännykän varassa, Tuang selittää.

Sotilasjuntta määräsi joulukuussa 2021 teleoperaattorit tuplaamaan hintansa. Seuraavassa kuussa sim-korttien ja wifi-yhteyksien verotusta kiristettiin. Maan talous on lamassa vallankaappauksen seurauksena.

Toimittajien viimeinen oljenkorsi tiedonhankinnassa ovat perinteiset puhelinlinjat, joita kuitenkin saatetaan kuunnella.

– Se rajoittaa työtä paljon. Jos soittaa konfliktialueilla asuville henkilöille, mikä tahansa aihe voi olla arka, humanitaariset asiat mukaan lukien, koska armeija on viime kädessä vastuussa niistäkin, kertoo yhdysvaltalainen toimittaja Emily Fishbein, joka seuraa Myanmarin asioita kotimaastaan käsin.

– Sotilaat yrittävät salata tietoja sulkemalla internetin, hän jatkaa.

Kaikki syynätään

Liikkumista Myanmarissa rajoittavat sotilaiden valvontapisteet, joilla tutkitaan puhelimet ja tietokoneet hallitusta vastustavan aineiston varalta. Pitkän tuomion saanut Myo pidätettiin Facebookissa julkaisemiensa artikkelien vuoksi.

Syyskuussa 2021 Tuang työskenteli tunnetuille ulkomaisille viestimille. Sähkökatkojen vuoksi hän joutui siirtymään toiselle alueelle päästäkseen nopeasti nettiin, mutta sitä ennen hän poisti kaikki juttunsa ja yhteystietonsa puhelimestaan ja tietokoneestaan.

– Ei ollut vaihtoehtoja. Muuten olisin jäänyt kiinni tarkastuspisteellä, Tuang sanoo.

Hän matkusti parempien nettiyhteyksien perässä hiukan yli tuhat kilometriä ja muistaa kulkeneensa vähintään 23 valvontapisteen läpi.

Sotilaat tekevät myös ratsioita asuinalueille ja taloihin maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Niissä syynätään, että kaikki perheenjäsenet ja mahdolliset vieraat ovat hallituksen rekisterissä.

Asukkaita vaaditaan ilmoittamaan kaikki luonaan majoittuvat, jotta mielenosoituksiin osallistuvat eivät voisi piileskellä missään. Pidätys uhkaa sitä, joka vastustaa tarkastuksia.

Salanimi ja kaksi puhelinta

Nandar-niminen nainen jatkaa yhä työtään Myanmarissa, mutta kirjoittaa salanimellä. Hän käyttää kahta eri puhelinta. Nimelleen rekisteröityä puhelinta hän säilyttää muualla ja väärällä nimellä olevaa työpuhelinta kotonaan.

Kun hänen asuntonsa ratsattiin viime vuonna, Nandar onnistui piilottamaan työpuhelimensa, eikä talossa onneksi ollut sillä hetkellä ketään rekisteröimätöntä henkilöä. Kaikesta huolimatta hän tallentaa juttunsa pilvipalveluun ja poistaa säännöllisesti sähköpostit ja viestit puhelimestaan.

– Meidän ihmisoikeuksiamme loukataan joka päivä ja joka sekunti, Nandar summaa.

Sotilaat ovat uhanneet sakoilla kaikkia, jotka turvautuvat salattuun nettiyhteyteen. Nandar ei ole toistaiseksi kuullut tapauksista mutta piilottaa aina ulos lähtiessään VPN-yhteyden puhelimestaan.

Hän ei halua jäädä Myanmariin.

– Täällä asuminen on yhdenlaista helvettiä. Tuntuu kuin tukehtuisi tai hukkuisi pieneen uima-altaaseen. Joku on koko ajan vahtimassa, enkä näe mitään toivoa.

Hänestä on kuitenkin tullut perheensä ainoa elättäjä, koska muut perheenjäsenet eivät ole löytäneet työtä sotilaskaappauksen jälkeen. Toimittajan työ on vaarallista, mutta muutakaan ei ole, joten hän jatkaa.

Nandarin tuntemista kollegoista yhtään ei ole pidätetty, mutta moni on lähtenyt maasta. Jotkut ovat vaihtaneet alaa.

– He olivat loistavia reporttereita mutta myyvät nyt vaatteita tai ruokaa.

Jyrkkä alamäki

Eräs Tuangin naispuolinen ystävä pidätettiin viime vuoden alkupuolella. Vapauduttuaan hän kertoi oloista pahamaineisessa Inseinin vankilassa. Hän joutui eristykseen useiksi viikoiksi, koska torjui ruuat, joita ei pystynyt terveydentilansa vuoksi syömään. Kidutuksesta ovat kertoneet muutkin Inseinistä vapautuneet toimittajat.

Vielä vuonna 2021 Myanmar oli sijalla 140/180 RSF:n lehdistönvapausindeksissä. Nyt sijoitus on 176/180.

Myanmarin nuoriso on kuitenkin ryhtynyt vastarintaan. Mielenosoitusten ohella puuhataan aseellista liikehdintää.

– Uskon ihmisiin, nuorisoon. Nuoret kampanjoivat intohimoisesti maamme demokratian puolesta, kertoo Tuang, joka suorittaa nyt maisteriopintoja Australiassa.

– Teen kaiken voitavani heidän avukseen, hän vakuuttaa.

 Espanjankielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään