KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mauin tuhon alkusyy kolonialismin ajan plantaasiviljelmissä

Lahaina oli surkea näky tuhoisan maastopalon jälkeen.

Lahaina oli surkea näky tuhoisan maastopalon jälkeen. Kuva: Lehtikuva/Patrick T. Fallon

Ilmastonmuutos vaikutti Mauin maastopaloon, mutta tuhon siemeniä täytyy kaivaa kauempaakin.

Arto Huovinen
7.10.2023 11.51

Maastopalo tuhosi elokuussa lähes kokonaan Lahainan kaupungin Mauin saarella Havaijissa. Välittömiä syitä tuholle löytyy paljon: maasto oli kuivaa, voimakas tuuli puhalsi kohti kaupunkia, hälytysmerkkiä ei annettu, sammutusvettä ei ollut riittävästi, sammutushelikopterit eivät voineet lentää tuulen vuoksi.

Kymmeniä sähköpylväitä kaatui ja sähkölinjoja putosi maahan. Tätä pidetään hyvin todennäköisenä syttymissyynä 8. elokuuta alkaneelle palolle. Mauin piirikunta on nostanut korvauskanteen Hawaiian Electric -sähköyhtiötä vastaan. Kanteen mukaan yhtiö ei huolehtinut linjojen kunnossapidosta eikä ollut varautunut sulkemaan verkkoa huolimatta vaaraennusteesta.

Ilmastonmuutos vaikuttaa Havaijin sademääriin, mutta ei samalla tavalla koko osavaltioon. Kosteilla alueilla sataa entistä enemmän, kun taas kuivista alueista tulee yhä kuivempia. Koillispasaatin tuomat sateet pysähtyvät vuoriin ja jättävät katveeseen Lahainan kaltaiset seudut. Viime vuosien aikana ovat maastopalot Mauilla lisääntyneet, ja vaarallinen aika on kasvanut muutamasta kuukaudesta ympärivuotiseksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Esimerkki plantaasitaloudesta ja tuhokapitalismista.

Plantaasiviljelyn aika

Perustava syy Mauin länsiosan kuivuuteen löytyy kolonialismin historiasta. Samalla se kertoo tarinan, joka on toistunut monessa paikassa maapallolla.

Vielä 1800-luvun alussa Lahaina tunnettiin ”Tyynenmeren Venetsiana”. Alueella oli kosteikkoja. Alkuperäisasukkaat viljelivät leipäpuun hedelmiä, taaroa ja banaaneja sekä kasvattivat kaloja lammikoissa.

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset tulijat – joukossa lähetyssaarnaajia – ryhtyivät perustamaan plantaaseja, joilla viljeltiin sokeria ja ananasta. Alkuperäiset puut kaadettiin uusien janoisten kasvien tieltä. Esimerkiksi sokerikilon tuottamiseen tarvitaan 2 000 litraa vettä.

Vettä ohjattiin tunneleissa vuorilta plantaaseille, kaivoja porattiin, ojia kaivettiin ja tekoaltaita tehtiin. Maankäyttö muuttui kotitarveviljelystä monokulttuuriin. Joet kuivuivat. Karjan rehuksi alettiin kasvattaa afrikkalaisia heinälajeja kuten guineanheinää.

Muodollisesti itsenäinen Havaijin kuningaskunta joutui käytännössä länsimaisten liikemiesten käsiin. Vuoden 1840 perustuslailla Havaijista tehtiin ”kristillinen monarkia”.

Vuonna 1848 säädettiin laki, joka laillisti yksityisen maanomistuksen. Seuraavina vuosina suurin osa maista myytiin Yhdysvalloista tulleille siirtolaisille ja plantaasiyhtiöille. Alkuperäiskansalle jätettiin alle 5 prosenttia.

Vesivaroja ei yksityistetty, mutta tosiasiassa yhtiöt pääsivät maaomistustensa avulla määräämään myös niistä.

Vuonna 1875 Yhdysvallat salli tullittoman sokerintuonnin Havaijilta. Tämä kasvatti plantaaseja, ja niiden omistus keskittyi viidelle suurelle yhtiölle, joita kutsuttiin nimellä Big Five.

Liikemiesten valtaan

Vuoteen 1890 mennessä Havaijin alkuperäisväestö oli länsimaalaisten tuomien tautien takia vähentynyt 40 000:een, kun sen määräksi kolonialismin alkaessa on arvioitu 300 000:sta aina miljoonaan.

Havaijin viimeinen monarkki, kuningatar Lili’uokalani, alkoi osoittaa liiallista omapäisyyttä. Niinpä ryhmä amerikkalaisia liikemiehiä kaappasi vallan vuonna 1893. Kaappareita auttoi komppania merijalkaväkeä.

Perustetun Havaijin tasavallan presidentiksi valittiin ”ananaskuningas” James Dolen serkku Sanford B. Dole. Hallinto rakentui puhtaasti rasismille. Äänioikeus perustui omistukseen, mikä sulki suurimman osan alkuperäisväestöstä ulos. Plantaaseille oli tuotu työhön runsaasti japanilaisia, kiinalaisia ja filippiiniläisiä, mutta aasialaisille ei suotu äänioikeutta lainkaan.

Havaijin muodollinenkin itsenäisyys päättyi 1898, kun siitä tehtiin Yhdysvaltain siirtomaa. Ensimmäiseksi kuvernööriksi nimitettiin Sanford B. Dole. Osavaltion aseman Havaiji sai 1959.

Ananasviljelmillä käytettiin valtavasti torjunta-aineita, mikä myrkytti ympäristöä. Ympäristöongelmia aiheuttaa myös armeija; missään muussa osavaltiossa ei maapinta-alasta ole suhteellisesti niin paljon sotilaskäytössä kuin Havaijissa. Lisäpainetta ympäristölle aiheuttaa nopea väestönkasvu. Vuodesta 1970 väestö on kaksinkertaistunut nykyiseen 1,5 miljoonaan. Väestöstä 10 prosenttia kuuluu alkuperäiskansaan.

Plantaasitalous alkoi aikaa myöten hiipua, kun tuotanto- ja työvoimakustannukset nousivat. Yksi aikakausi päättyi, kun viimeinen sokeritehdas suljettiin 2016.

Turismi on viime vuosikymmeninä noussut Havaijin johtavaksi elinkeinoksi. Entisistä plantaasimaista tuli kiinteistökeinottelun kohteita. Vieraat heinälajit valtasivat kesannolle jätettyjä maita. Lahainankin lähellä kasvillisuus on ihmisenkorkuista kuivaa heinää. Afrikkalaisten heinälajien vallassa on nyt neljäsosa Havaijin maapinta-alasta.

Enää ei Mauin vesi mene plantaaseille. Suurin osa siitä menee luxusluokan turistikohteisiin, niiden golfkentistä ja uima-altaista pidetään huolta kuivanakin kautena. Saaren suurin vedenkäyttäjä on Grand Wailea -turismikeskus, joka käyttää saman verran vettä kuin 1 400 perhettä.

Havaijissa käytettävästä ruuasta 90 prosenttia on tuontitavaraa.

Tuhokapitalismi uhkaa

Viime vuosina havaijilaiset ovat ryhtyneet vaatimaan vesioikeuksiaan takaisin. Toissa vuonna ryhmä Mauin alkuperäisväestön pienviljelijöitä voitti oikeusjutun ja sai luvan palauttaa joen virtaamaan taaroviljelmille.

Kesäkuussa 2022 osavaltion vesikomissio päätti, että Mauin länsiosassa asukkaiden vedenkäyttö on asetettava etusijalle turistikohteisiin nähden. Oikeuksien haku päättyi 7. elokuuta, päivää ennen suurpalon alkua.

Nyt pelätään, että keinottelijat käyttävät luonnononnettomuutta hyväkseen ja alkavat kahmia maita sekä vesioikeuksia. Mikäli avustusten ja korvausten saaminen viipyy tavalliseen tapaan byrokratiassa, voi asukkaille tulla pakko myydä. Vastaavaa tapahtui New Orleansissa Katrina-myrskyn jälkeen 2005 ja Puerto Ricossa Maria-hurrikaanin jälkeen 2017.

Näin Mauista uhkaa tulla kolonialismin ohella esimerkki myös Naomi Kleinin termein tuhokapitalismista, poikkeusolojen käyttämisestä eliitin etujen kahmimiseen. Klein onkin itse viitannut asiaan yhdessä havaijilaisen professorin Kapua-ala Sproatin kanssa The Guardianiin kirjoittamassaan artikkelissa.

Havaijin kuvernööri Josh Green jäädytti suurpalon jälkeen poikkeustilaan vedoten vesikomission päätöksen. Vesikomissio antoi sitten West Maui Land Company -yhtiölle luvan täyttää jokivedellä turistikohteita palvelevat tekoaltaat. Vedenpuutteesta kärsivät siis asukkaat, ei turismi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään