KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Laventeli auttaa Kashmirin maanviljelijöitä selviytymään ilmastonmuutoksesta

Mohammad Subhan Dar päätti jo hylätä maanviljelyksen kokonaan, kun perinteiset viljelykasvit eivät kestäneet muuttuvaa ilmastoa. Laventeli sai hänet muuttamaan mielensä.

Mohammad Subhan Dar päätti jo hylätä maanviljelyksen kokonaan, kun perinteiset viljelykasvit eivät kestäneet muuttuvaa ilmastoa. Laventeli sai hänet muuttamaan mielensä. Kuva: IPS/Umer Asif

Muuttuneet saderytmit ja muut uuden ilmastonormaalin ilmentymät tekevät perinteisistä viljelykasveista pelkkiä menoeriä

Bijbehara, Intia – IPS/Umar Manzoor Shah
15.10.2023 14.00

Mohammad Subhan Dar hoivaa kirkkaan purppuraisina kukkivia kasveja parin hehtaarin maatilallaan Bijbeharan pikkukylässä Intian Kashmirissa. Laajalle levittäytyvien laventelipeltojen keskellä Dar ja toistakymmentä muuta maanviljelijää valmistelee lupaavalta vaikuttavaa sadonkorjuuta.

Kovaan työhön tottuneiden miesten ahavoituneilla kasvoilla loistaa hymy.

Aina ei ole ollut näin. Kylän maanviljelijöitä on syvästi huolettanut säärytmien merkittävä muuttuminen. Sateet tulevat outoina aikoina, helteet kestävät kauan ja vedestä on ankara pula.

Talouden selkäranka taipui

Maatalous on Kashmirin laakson pääelinkeino. Osavaltion väestöstä 80 prosenttia on maanviljelijöitä ja maatalous on sen talouden selkäranka. Himalajan vuoriston juurella ainutlaatuinen ilmasto mahdollistaa muualla Intiassa harvinaisten eksoottisten hedelmien ja kasvisten kasvattamisen.

Arviolta 60 prosenttia Kashmirin maanviljelyksestä on riippuvaista sadevedestä peltojen kasteluvetenä. Viime vuosina Kashmirin laakso on kärsinyt kaikkien aikojen pahimmista kuivista kausista. Vuoristoalueilla keskimääräinen lumentulo on ollut 622 millimetriä talvessa, mutta kolmen viime vuoden aikana on jääty vain 172 milliin. Tämä on suoraan vaikuttanut alueen maataloussektoriin ja johtanut murskaaviin taloudellisiin tappioihin.

Maanviljelijät tekevät yhteistyötä ja hyötyvät laventelista, jonka öljy on arvokas raaka-ainesosa monissa tuotteissa: saippuoissa, kosmetiikassa, parfyymeissa, ilmanraikastimissa ja niin edelleen.

Maanviljelijät tekevät yhteistyötä ja hyötyvät laventelista, jonka öljy on arvokas raaka-ainesosa monissa tuotteissa: saippuoissa, kosmetiikassa, parfyymeissa, ilmanraikastimissa ja niin edelleen. Kuva: IPS/Umer Asif

Mohammad Subhan Dar on yksi monista kashmirilaisista, jotka päättivät ikiajoiksi hylätä tappiolliseksi muuttuneen maanviljelyn. Hän teki päätöksensä vuonna 2018.

– Minun iso maapalani ei antanut minulle yhtään tuloja. Työskentelin herkeämättä vuoden ympäri eikä käsiin jäänyt mitään. Kuivuus tuhosi toiveikkaana kylvämäni riisin. En saanut edes peruskuluja katettua, saati ansaittua mitään, Dar kertoo.

Laventelille sovelias ilmasto

Samoihin aikoihin kuin Dar päätti luopua maataloudesta, Intian maatalousministeriö alkoi ehdotella maanviljelijöille vaihtoehtoisia viljelykasveja, jotka antaisivat tuloja alueen ilmaston muuttuessakin. Laventelinkasvatus oli yksi ehdotettu vaihtoehto.

Laventelista uutettu öljy on arvokas ainesosa monissa tuotteissa: saippuassa, kosmetiikassa, tuoksuissa, ilmanraikastimissa, lääkkeissä ja niin edelleen. Laventeli tulee toimeen vähällä vedellä ja sietää hyvin tuholaisia. Satoa saadaan kahden vuoden päästä istuttamisesta, ja sen jälkeen se kukkii jopa viisitoista vuotta erittäin vähällä hoidolla.

Laventelinviljely on osa Intian tieteellisen ja teollisen tutkimuksen neuvoston (CSIR) ja Intian Integratiivisen lääketieteen instituutin yhteistä hanketta nimeltä Aroma Mission.

Mohammad Subhan Dar pääsi mukaan hankkeen ykkösvaiheeseen, ja nyt käynnistellään kakkosvaihetta. Laventelinviljelijöiden määrää halutaan kasvattaa yli 45 000:n. Kashmirin ilmasto on erityisen sovelias laventelille, sillä kasvi menestyy yhtä hyvin talvikylmässä kuin kesän lauhkeudessa.

Tällä hetkellä noin tuhat perhettä harjoittaa laventelinkasvatusta eri puolilla Kashmiria.

Tällä hetkellä noin tuhat perhettä harjoittaa laventelinkasvatusta eri puolilla Kashmiria. Kuva: IPS/Umer Asif

Tällä hetkellä yli 1 000 perhettä viljelee laventelia eri puolilla Kashmiria. Jokainen viljelijä tarjoaa työtä vähintään viidelle perheen ulkopuoliselle työntekijälle, joten Aroma Mission hyödyttää jo nyt yli 6 000 perhettä.

Laventeliin kohdistuu Intiassa suuria toiveita niin terapeuttisena kuin aromaattisenakin yrttinä, jolla on vaikutusta myös valtiontalouteen. Kashmirissa tuotettu laventeli on jo herättänyt huomiota paitsi kotimaan, myös ulkomaiden markkinoilla. Jos toiminta organisoidaan hyvin, viljely voi kysynnän vakauden vuoksi olla viljelijälle erittäin kannattavaa.

Tulevaisuuden turva

Dar kertoo oman laventelinviljelynsä aloituksesta muiden kylänmiesten kanssa:

– Me liitimme kätemme yhteen, saimme valtiolta koulutusta ja aloitimme laventelinviljelyn. Se ei vaadi paljon hoitoa eikä ilmastonmuutos vaikuta tuotantoon mitenkään. Olimme heti alussa hyvin toiveikkaita, ja kun etenimme, ymmärsimme vielä paremmin, miten merkittävä laventeli on.

Laventeli ei kaipaa paljon vettä, sietää tuholaisia ja tuottaa yhdellä istutuksella satoa viidentoista vuoden ajan.

Laventeli ei kaipaa paljon vettä, sietää tuholaisia ja tuottaa yhdellä istutuksella satoa viidentoista vuoden ajan. Kuva: IPS/Umer Asif

Imtiyaz Ahmad vahvistaa, että laventelista saa paljon suuremmat voitot kuin riisinviljelystä ja huoletkin ovat paljon vähäisemmät.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Laventelia eivät haittaa kuivuus eivätkä rankat sateet. Maanviljelijät ovat suurin joukoin vaihtamassa laventelinviljelyyn ja hylkäämässä vanhat viljelykasvinsa, joista ei koitunut muuta kuin ahdistusta ja tappioita, Ahmad sanoo.

Viljelijät kertovat, että yhdestä litrasta laventeliöljyä saa 30 000 rupiaa (343 €) ja hehtaarin laventelipelto antaa vähintään 50 litraa öljyä.

Dar uskoo, että laventeli on turvannut hänen tulevaisuutensa.

– Se on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi perinteiselle maanviljelykselle näinä aikoina, kun Kashmirissa tapahtuu jyrkkiä muutoksia kiivaaseen tahtiin.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään