KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Aurinko antaa uutta virtaa chileläisille pienviljelijöille

Myriam Miller ja Freddy Vargas kasvihuoneensa vieressä. Pariskunta odottaa tämän vuoden luomutomaattisadosta erinomaista.

Myriam Miller ja Freddy Vargas kasvihuoneensa vieressä. Pariskunta odottaa tämän vuoden luomutomaattisadosta erinomaista. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Mostazal, Chile – IPS/Orlando Milesi
18.2.2024 17.55

Chilen pienviljelijät asentavat kiihtyvällä vauhdilla aurinkopaneeleja. Viljelijät käyttävät aurinkoenergiaa peltojensa ja kasvihuoneidensa kasteluun. Se laskee kustannuksia ja optimoi niukat vesiresurssit.

Chilellä on erittäin runsaasti uusiutuvaa energiaa, etenkin aurinko- ja tuulivoimaa. Viime vuonna Chilen energiatarjonnasta 36,6 prosenttia muodostui uusiutuvista energioista. Vaihtoehtoisten energialähteiden buumi on lähtöisin suuryhtiöistä, jotka ovat asentaneet aurinkopaneeleita kautta koko maan, myös autiomaihin.

Chilen maatalouden kehitysinstituutti Indap auttaa perheviljelijöitä siirtymään aurinkoenergialla tuotettuun sähköön. Indap edistää terveellisen ruuan kestävää tuotantoa muun muassa esittelemällä uusia kastelutekniikoita.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vuonna 2020 Indapin rahoittamissa projekteissa asennettiin 2025 aurinkopaneelia, jotka tuottivat 1 002 megawattituntia energiaa ja estivät 234 tonnin hiilidioksidipäästöt. Tuoreempia tilastoja ei ole.

Tomaattitila

Maanviljelijä Myriam Millerillä, 50, on aviomiehensä Freddy Vargasin, 51, kanssa 70 kilometriä pääkaupunki Santiagon eteläpuolella Mostazalin kunnassa puolen hehtaarin maatila. Tilalla on kolme kasvihuonetta ja niissä lähes 1 500 tomaattikasvia. Kasvihuoneiden ulkopuolella kasvaa riveissä eri tomaattilajikkeita, myös perinteisiä, joiden siemeniä Miller säilyttää.

Heidän tomaattejaan arvostetaan suuresti.

– Ihmiset ostavat niitä, koska ne ovat meheviä ja hyvän makuisia. Kun he ovat maistaneet niitä, he palaavat ostamaan lisää ja suosittelevat muillekin, Miller kertoo.

Tomaattien lisäksi pariskunta kasvattaa vihanneksia, lähinnä salaattia noin 7 000 kerän vuosivauhtia. Heillä on myös hedelmäpuita.

– Tuotamme noin 8 000 kiloa tomaatteja kasvukautta kohden. Tänä vuonna ylitämme tavoitteen ja olemme tyytyväisiä, että pikku hiljaa tuotantomme kasvaa, Miller sanoo.

Myriam Millerin ja Freddy Vargasin pientilan aurinkopaneelit tuottavat virtaa, jonka avulla he saavat kasteltua kasvihuoneensa ja vihannestarhansa. Ne myös merkittävästi pienentävät heidän sähkölaskuaan.

Myriam Millerin ja Freddy Vargasin pientilan aurinkopaneelit tuottavat virtaa, jonka avulla he saavat kasteltua kasvihuoneensa ja vihannestarhansa. Ne myös merkittävästi pienentävät heidän sähkölaskuaan. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Ylijäämä sähköverkkoon

– Aurinkopaneelit ovat valtavasti pienentäneet energialaskuamme, Miller kertoo.

Sähköä tarvitaan kasvihuoneiden kasteluun, joka ei tahdo onnistua pelkillä käsivoimilla.

Tilalla on kaksi noin 30 000 litran kaivoa, joihin tuodaan vesi kerran viikossa kahden kilometrin päässä sijaitsevasta patoaltaasta. Kaivoista vesi pumpataan aurinkoenergialla toimivalla pumpulla kasvihuoneita kastelemaan.

Pariskunta kuluttaa kuukaudessa 250–300 kilowattia. Ylijäämäenergian he syöttävät sähköverkkoon.

– Meillä ei ole akkuja, jotka ovat kalliita. Joka kuukausi sähköyhtiö lähettää meille laskun, johon on eritelty verkkoon syöttämämme ja itse kuluttamamme energia. Me maksamme erotuksen, Vargas selittää. Säästöä tulee keskimäärin 80 prosenttia.

– Emme ole vuosiin maksaneet kesäaikana mitään. Talvella kulutamme sähköä 30 000–40 000 peson arvosta (n. 30–40 euroa), mutta maksamme vain 5 000–10 000 pesoa, kiitos itse tuottamamme energian, Vargas sanoo.

Freddy Vargas kääntää maata, jossa kasvattaa ulkosalla salaattia. Hän suunnittelee minitraktorin ostamista keventääkseen työtaakkaansa.

Freddy Vargas kääntää maata, jossa kasvattaa ulkosalla salaattia. Hän suunnittelee minitraktorin ostamista keventääkseen työtaakkaansa. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Optimismia

Millerin mielestä rahansäästö ei kuitenkaan ole tärkeintä.

– Keskeistä on henkilökohtainen kasvu ja antimme yhteiskunnalle, kun tuotteemme menevät terveellisempää ruokaa tarvitseville perheille. Meistä tuntuu hyvältä edistää ympäristömme hyvinvointia.

Miller ja Vargas kuuluvat agroekologisten tuottajien toistaiseksi vielä pieneen, mutta kasvavaan verkostoon.

Miller on optimisti ja uskoo, että paikalliset nuoret ovat yhä kiinnostuneempia huolehtimaan planeetan hyvinvoinnista, tuottamaan oman ruokansa ja myymään ylijäämän.

– Tarvitsemme vain vähän tukea maatalouden nuorisoprojekteihin. Haluamme parantaa tietoisuutta siitä, että maa antaa meille juuri sen verran kuin me huolehdimme sen hyvinvoinnista, Miller sanoo.

Valentina Martínez seisoo isänsä hedelmäpuiden vieressä. Puut tarjoavat varjoa, jonka suojissa vihannekset välttyvät auringossa kärventymiseltä.

Valentina Martínez seisoo isänsä hedelmäpuiden vieressä. Puut tarjoavat varjoa, jonka suojissa vihannekset välttyvät auringossa kärventymiseltä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Kestävään maatalouteen

Ympäristöinsinööri Valentina Martínez, 32, työskentelee isänsä Simónin, 75, kanssa pienviljelijänä María Pintossa 60 kilometriä Santiagon pohjoispuolella. Valentinalla on viljelyalaa 0,45 hehtaaria ja Simónilla 0,35 hehtaaria. He ovat hiljakkoin saaneet rahoitusta Indapin kaksivuotiselta projektilta, jossa tuetaan siirtymistä kestävään maatalouteen.

Martínezit ovat innostuneina aloittaneet tuotannon ilman kemiallisia lannoitteita ja toivovat saavansa vielä toisen lainan, joka mahdollistaisi kasvihuoneen rakentamisen ja hedelmä- ja vihannestuotannon laajentamisen. Toivelistalla on lisäksi aurinkopaneeleita.

Valentina on innoissaan myös muiden, projektissa mukana olevien nuorten viljelijöiden kohtaamisesta. Hän kertoo, että María Pintossa viidellätoista nuorella on erilaisia hankkeita: pistaasi- ja hedelmäpuita, vihannestarhoja, ulkopuutarhoja, eläinten kasvatusta ja hedelmätarhoja. Kaikki saavat koulutusta sekä ryhmässä että yksilöllisesti.

Simón Martínez ylpeänä esittelee sitruksiaan, joita hän kasvattaa ilman maatalouskemikaalien apua.

Simón Martínez ylpeänä esittelee sitruksiaan, joita hän kasvattaa ilman maatalouskemikaalien apua. Kuva: IPS/Orlando Milesi

María Pinton alueella on noin 500 pientilaa ja 300 keskikokoista. Seudun maanviljelystä hallitsevat kuitenkin suuret maatalousyritykset, jotka tuottavat vientiin sitruksia, avokadoja, parsakaalia, kirsikoita, persikoita ja saksanpähkinää. Suuryritykset harjoittavat monokulttuuria eli kasvattavat yksipuolisesti vain yhtä kasvilajia ja käyttävät suuria määriä kemiallisia lannoitteita.

– Toivomme, että entistä suurempi ihmisjoukko tajuaa kestävän maatalouden edut sekä omalle terveydelle että maatilojen terveydelle. Meidän täytyy järjestäytyä ja rekrytoida lisää väkeä, jotta voimme organisoida suurempia projekteja. Järjestäytyneinä meillä on paremmat mahdollisuudet saada toiveemme kuulluiksi, Valentina toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään