KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kuivuus ja vesien yksityistäminen rasittavat chileläisiä pienviljelijöitä

Rosa Guzmán kasvattaa tomaatteja perhetilallaan San Pedrossa. Varojen puute estää häntä poraamasta kaivoaan syvemmäksi, ja veden puute estää häntä laajentamasta viljelmiään.

Rosa Guzmán kasvattaa tomaatteja perhetilallaan San Pedrossa. Varojen puute estää häntä poraamasta kaivoaan syvemmäksi, ja veden puute estää häntä laajentamasta viljelmiään. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Viidentoista vuoden kuiva kausi ja veden muuttaminen kauppatavaraksi tekevät viljelystä monille liian raskasta.

Quillota, Chile – IPS/Orlando Milesi
19.5.2024 16.20

Vedenpuute uhkaa Chilen pienviljelijöiden elinkeinoa ja pakottaa heidät joko omaksumaan uusia tekniikoita tai hylkäämään maansa.

Vesipulan on aiheuttanut viisitoista vuotta kestänyt kuivuus, jonka vaikutuksia korostaa vesivarantojen epätasainen jakautuminen. Kenraali Pinochet’n valtakaudella vuonna 1981 säädetty laki teki vedestä kauppatavaraa, jonka yksityinen omistusoikeus on loukkaamaton. Ongelmallista tilannetta pahentaa se, että vesioikeuksia on kertynyt suuri määrä maataloustuotteita vientiin kasvattaville suuryrityksille.

”Meillä ei ole vettä ihmisille”

ILMOITUS
ILMOITUS

Neljäsataa kilometriä Chilen pääkaupunki Santiagosta pohjoiseen sijaitseva runsaan 10 000 hengen Canela oli aiemmin tunnettu vuohilaumoistaan, ja paikalliset maanviljelijät kasvattivat vehnää ja ohraa. Nykyään vuohilaumat ovat kutistuneet, hedelmäpuut kuivuvat ja karja kuolee janoon.

Kuivia laaksoja ympäröivillä rinteillä laajat avokadoviljelmät sitä vastoin kukoistavat vihreinä, sillä niille vettä riittää.

– Meillä ei ole vettä ihmisille. Canelassa yli 80 prosenttia väestöstä on riippuvaisia säiliöautoista, jotka tuovat ihmisille 50 litraa vettä henkeä kohden. Sillä määrällä on vaikea selviytyä, Julieta Cortés sanoo.

Hän on Canelan kunnan maalaisnaisten yhdistyksen johtaja.

– Perhe- ja pienviljelijät eivät pääse käsiksi vesioikeuksiin, joita rahakkaat omistavat, myyvät ja vaihtavat keskenään. Choapajoki virtaa kuntani lävitse, mutta kukaan asukkaista ei voi käyttää vettä, jota ylempänä sijaitsevat kaivos ja suuret maatalousyritykset hyödyntävät, Cortés sanoo.

Canelassa maanviljelijät selviytyvät kierrättämällä pesuvesiä ja keräämällä vettä katoilta tai sumusieppareista, jotka ovat Chilessä yleisiä. Sumusieppari ottaa talteen usvan mikroskooppiset vesipisarat.

– Me olemme luoneet itsemme uusiksi. Monet meistä ovat omaksuneet uusia tekniikkoja, toiset ovat muuttaneet pois, Cortés kuvaa tilannetta omassa yhteisössään, Carquindañassa.

 

Quillotassa kukkulat viheriöivät, sillä rinteiden avokadoviljelmät eivät joudu kärsimään kuivuudesta. Suuret vientiä harjoittavat maatalousyritykset välttävät veden vähyyden, sillä niillä on vedenkäyttöoikeus toisin kuin paikallisilla pienviljelijöillä.

Quillotassa kukkulat viheriöivät, sillä rinteiden avokadoviljelmät eivät joudu kärsimään kuivuudesta. Suuret vientiä harjoittavat maatalousyritykset välttävät veden vähyyden, sillä niillä on vedenkäyttöoikeus toisin kuin paikallisilla pienviljelijöillä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Vettä säiliöautoilla

Saksalaisen Heinrich Böll -säätiön kustantamassa Macarena Salinasin ja Isaura Beckerin kirjoittamassa Guardianas del Agua (Veden vartijat) -tutkimuksessa kerrotaan, että 47,2 prosenttia Chilen maaseutuväestöstä saa juoma- ja kasteluvetensä kaivoista, lähteistä tai säiliöautoista. Lähes tuhat yhteisöä on maaseudun juomavesiohjelman ja vesijohtojärjestelmän ulkopuolella. Julkaisun mukaan valtio on vuosina 2016–2021 käyttänyt noin 140 miljoonaa euroa veden toimittamiseen säiliöautoilla veden vähyydestä kärsiville seuduille.

– Maaseudun juomavesiohjelman komiteat ja osuuskunnat saavat juomavetensä hätäapuna, mutta on yksilöitä ja yrityksiä, joilla on vettä yli oman tarpeen ja jotka tekevät voittoa myymällä sitä säiliöautoista. Siksi ongelmana ei ole niinkään veden puute, vaan resurssin epätasainen jakautuminen, Salinas ja Becker kirjoittavat.

Valtion hylkäämät

Rosa Guzmán, 57, omistaa kolmen veljensä kanssa 40 hehtaarin tilan San Pedrossa, 126 kilometriä pohjoiseen Santiagosta. Sisarukset kasvattavat vihanneksia neljällä ja avokadoja 2,5 hehtaarilla, eikä heillä ole kasteluveden puutteen vuoksi varaa laajentaa viljelyksiään.

Rosa Guzmán on maaseudun ja alkuperäiskansojen naisten kansallisen yhdistyksen Anamurin johtaja, ja lisäksi hän luotsaa yhteisönsä ympäristöjärjestöä San Pedro Dignoa. Anamuri organisoi ja edistää kehitystä maaseudun naisten parissa, lähtökohtana sukupuolesta, yhteiskuntaluokasta ja etnisestä taustasta riippumaton ihmisten ja luonnon kunnioitus.

– Tapasin kerätä kanaalin reunoilta lääkeyrttejä, mutta niitä ei enää ole. Luonnolliset lähteet ovat kuivuneet. Tämä on vakava ongelma, sillä joillain ihmisillä ei enää ole puhdasta juomavettä, Guzmán kertoo.

Hänen mielestään valtio on hylännyt pienviljelijät.

– Tilanne olisi toinen, jos valtio priorisoisi pienimuotoista maanviljelyä ja antaisi meille edullisia lainoja tai tukea. Tätä menoa perheviljelmät uhkaavat kadota Chilestä, Guzmán sanoo.

 

Sosiologi Evelyn Vicioso johtamansa, pienviljelijöiden vesioikeuksia puolustavan kansalaisjärjestön toimistossa Santiagossa.

Sosiologi Evelyn Vicioso johtamansa, pienviljelijöiden vesioikeuksia puolustavan kansalaisjärjestön toimistossa Santiagossa. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Vientivetoisuus vie vedet

Rosa Guzmán kritisoi maatalouden tuotantomallia, jossa keskitytään vain vientituotteiden kasvattamiseen. Hänen mukaansa Chilen pitäisi lisätä vehnän, linssien ja kikherneiden viljelyä, sillä ne ovat olennainen osa Chilen ruokaturvaa.

– Me tarvitsemme ruokaomavaraisuutta. Mutta jos pienviljelijät kokevat vain menetyksiä vuosi vuoden perään, monet päätyvät myymään maansa. Me haluamme elää hyvin menettämättä identiteettiämme ja osaamistamme, Guzmán korostaa.

Myös sosiologi Evelyn Vicioso kritisoi maataloustuotteiden vientiin perustuvaa talousmallia: ”Se käyttää valtavat määrät vettä ja on äärimmäisen vastuuton suhteessa satokasveihin. Ennen muuta se vaikeuttaa ihmisyhteisöjen mahdollisuuksia saada vettä.”

– Me turvaudumme pienimuotoiseen perheviljelyyn ruuan lähteenä, ja jos se katoaa, meille tulee ongelmia kustannusten ja jakelun kanssa. Suurtilalliset ajattelevat kaikkea muuta kuin omien yhteisöjensä ruokaturvan takaamista, Vicioso arvelee.

– Kun vesivarat on yksityistetty, ensisijaista on yksityisen omistusoikeuden kunnioitus, ei ihmisten oikeus veteen, Vicioso toteaa.

Veden perässä kaupunkiin

Quillotassa myydään yhä enemmän maatalousmaata kiinteistöyrityksille, jotka myyvät sitä kaupunkilaisten vapaa-ajanviettopaikoiksi. Veden kysyntä kasvaa, metsäkato kiihtyy ja paikalliset puulajit katoavat. Perheviljelmien elvyttämisen toivo hiipuu ja yhä suurempi osa maatiloista jää tuottamattomiksi.

– Maasta on tullut liiketoimintaa. Puolen hehtaarin tilasta saa 60 miljoonaa pesoa (60 000 €), vaikka siellä ei edes olisi vettä. Hinta houkuttaa ihmisiä myymään, Guzmán selittää.

Uusille omistajille vettä rahdataan säiliöautoilla.

Ilmastonmuutos kiihdyttää muuttoa maalta kaupunkeihin. Cortésin mukaan ennen Canelasta lähti kaupunkeihin nuoria, mutta nyt kaupunkeihin vaeltaa veden perässä kokonaisia perheitä.

– Nuoret eivät halua pysyä maaseudulla ja naiset sanovat, ettei edes kanojen kasvatus kannata, Guzmán sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään