KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Uskonnolliset ääriliikkeet uhkaavat naisten oikeuksia sielläkin, missä niitä nyt kunnioitetaan

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla naiset taistelevat yhä oikeudestaan lailliseen ja turvalliseen aborttiin. Monissa alueen maissa abortti on täysin kriminalisoitu, joissain oikeutta on rajusti rajoitettu ja muutamissa sallittu.

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla naiset taistelevat yhä oikeudestaan lailliseen ja turvalliseen aborttiin. Monissa alueen maissa abortti on täysin kriminalisoitu, joissain oikeutta on rajusti rajoitettu ja muutamissa sallittu. Kuva: IPS/Walter Hupiú

Latinalaisessa Amerikassa abortista voi joutua vankilaan.

Lima – IPS/Mariela Jara
20.10.2024 10.52

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla naiset taistelevat yhä oikeudestaan lailliseen ja turvalliseen aborttiin. Monissa alueen maissa abortti on täysin kriminalisoitu, joissain oikeutta on rajusti rajoitettu ja muutamissa sallittu. Uskonnolliset ja äärioikeistoryhmät uhkaavat aborttioikeutta sielläkin, missä se on laillinen lääketieteellinen toimenpide.

– Tämä on alueemme feministiliikkeen historiallinen taistelu. Olemme edistyneet naisten muiden ihmisoikeuksien tunnustamisessa, mutta seksuaalisuuteen, lisääntymisterveyteen ja aborttiin liittyvät oikeudet jakavat yhä kansaa. Meillä ei silti ole epäilystäkään, että ne kuuluvat perusoikeuksiimme, Aidé García sanoo.

García johtaa kymmenessä Latinalaisen Amerikan maassa toimivan kansalaisjärjestön Red Católicas Meksikon jaostoa. Katolisten naisten järjestö puolustaa naisten päätösvaltaa omaa ruumistaan koskevissa asioissa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vihreä väri on levinnyt Argentiinasta muiden Latinalaisen Amerikan maiden mielenosoituksiin. Väri symboloi feministiliikkeiden vaatimusta, että naisilla täytyy olla oikeus lailliseen ja turvalliseen aborttiin.

Vihreä väri on levinnyt Argentiinasta muiden Latinalaisen Amerikan maiden mielenosoituksiin. Väri symboloi feministiliikkeiden vaatimusta, että naisilla täytyy olla oikeus lailliseen ja turvalliseen aborttiin. Kuva: IPS/Walter Hupiú

Ihmisoikeusloukkauksia

Noin 51 prosenttia Latinalaisen Amerikan ja Karibian 660 miljoonasta ihmisestä on naisia. Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskomissio ECLAC ja YK:n naisjärjestö julkaisivat vuonna 2023 raportin alueen naisten tilanteesta, jossa on kosolti parantamisen varaa. Kolmekymmentä prosenttia naisista on köyhiä, kymmenen prosenttia on kokenut väkivaltaa ja äitikuolleisuus on 87,6 kuollutta 100 000 synnytystä kohden.

Abortti on kokonaan kielletty monissa alueen maissa: Dominicassa, Dominikaanisessa tasavallassa, El Salvadorissa, Haitissa, Hondurasissa, Jamaikalla ja Nicaraguassa. Useimmissa muissa maissa aborttioikeutta on vahvasti rajoitettu eli se sallitaan lähinnä äidin hengen pelastamiseksi. Muita syitä ovat raiskauksesta seurannut raskaus ja sikiön elinkelvottomuus.

Kun naisia estetään vapaasti valitsemasta raskauden keskeytystä tai kun abortin teettäneitä syytetään rikoksesta, heidän ihmisoikeuksiaan loukataan. Loukkaajina ovat vallitseva patriarkaatti, katolinen kirkko ja nykyään entistä useammin myös evankelikaaliset uskonlahkot.

Kun aborttioikeutta ei ole tai jos varat eivät salli sen teettämistä sairaalassa, raskauden keskeytyksiä tehdään vaarallisissa oloissa, joista helposti seuraa terveysongelmia tai jopa kuolema. Kolikon toinen puoli on pakkoäitiys.

Suuri eriarvoisuus

Kuuba oli alueen ensimmäinen valtio, joka dekriminalisoi raskauden keskeytyksen. Vuosi oli 1965, ja seuraavaa maata saatiin odottaa aina vuoteen 1995, jolloin Guyana salli abortin. Tällä vuosituhannella sallijoiden joukkoon nousivat Argentiina, Kolumbia, Meksiko ja Uruguay.

– Aborttikysymyksessä vallitsee Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla suuri eriarvoisuus. Oikeistolaisten fundamentalistikristittyjen ryhmillä on suuri vaikutusvalta valtioissa, joissa abortti on rikos, García sanoo.

– Taistelemme naisten päätöksenteko-oikeuden ja itsemääräämisoikeuden kunnioituksen puolesta. Vaadimme oman moraalisen auktoriteettimme tunnustamista, sillä juutalais-kristillisessä kulttuurissa syyllistetään naisia, jotka tekevät omaan seksuaalisuuteensa ja kehoonsa liittyviä ratkaisuja.

Latinalaisen Amerikan feministit ovat ottaneet yhteisen aborttitaistelunsa symboliksi vihreän huivin. Alunperin Argentiinassa käyttöön otetut vihreät huivit ja muut päähineet näkyvät naisten mielenosoituksissa kautta mantereen.

Feministiaktivistin kyltissä lukee ”Haluan kohtuni vapaaksi”.

Feministiaktivistin kyltissä lukee ”Haluan kohtuni vapaaksi”. Kuva: IPS/Mariela Jara

Poliisikuulustelu ensiavussa

Perussa on alueen tiukimpia aborttilakeja. Vuodesta 1924 abortti on ollut rikos muissa kuin tapauksissa, joissa raskaana olevan naisen henki ja terveys ovat suuressa vaarassa. Naisliikkeet ovat vuosikymmeniä taistelleet abortin laillistamisen puolesta, mutta naisilla on vastassaan vaikutusvaltaisia katolisia ja evankelikaalisia uskonnollisia ryhmiä.

– Pandemian aikana kuulimme venezuelalaisesta maahanmuuttajasta Diana Alemanista, joka kuoli sairaalassa abortin kriminalisoinnin ja häirinnän vuoksi. Kun tutkimme tapausta, kävi ilmi, ettei se ollut ainoa laatuaan. Monet ovat samassa tilanteessa ja joutuvat oikeuteen, asianajaja Brenda Álvarez kertoo.

Álvarez johtaa perulaista Proyecta Igualdad -kansalaisjärjestöä. Järjestö tarjoaa lainopillista neuvontaa naisille, jotka joutuvat syytteeseen raskauden yhteydessä ilmenneiden ja aborttiin johtaneiden ongelmien vuoksi.

Álvarezin mukaan terveydenhuollon asiakkaaksi raskausongelmien vuoksi menevät köyhät ja haavoittuvat naiset eivät tunne oikeuksiaan ja joutuvat herkästi valtion väkivallan kohteiksi.

– Kyse ei ole vain siitä, että heitä hoidetaan huonosti tai häiritään hoidon aikana. Poliisi kuulustelee heitä ensiavussa ja rikospaikkatutkijat keräävät heistä näytteitä. Muutama viikko sitten sairaalaan tuotiin tajuttomana keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä kärsivä teini, jolta haluttiin heti ottaa lausunto, Álvarez selittää.

Ilmiantovelvollisuus

Järjestön mukaan Perun poliisi tekee joka vuosi yli 180 rikosilmoitusta abortista ja syyttäjä tutkii vuosittain yli 600 tapausta.

– On hälyttävää, että myös lääketieteellisin perustein tehdyistä aborteista nostetaan syytteitä ja että osa tuomituista on alaikäisiä, Álvarez kertoo.

Terveydenhoitohenkilöstö on lain mukaan velvoitettu ilmoittamaan, jos he epäilevät aborttia.

– Viranomaiset ovat valmiita reagoimaan tällaiseen, ikään kuin maassa ei tehtäisi tarpeeksi muita vakavia rikoksia, Álvarez tuhahtaa.

–Nämä prosessit ovat laittomia. Usein tuomioon riittävät pelkät tyttöjen ja naisten painostuksen alla ja täysin vailla lain suojaa antamat lausunnot terveydenhuollossa.

Aborttituomion saamisella on Perussa kauaskantoisia seurauksia ohitse varsinaisen rangaistuksen. Nainen saattaa menettää työnsä eikä rikosrekisteri helpota uuden löytämistä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään