KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Maaseudun ihmiset eivät vaadi mahdottomia, mutta töitä pitäisi olla

Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna on kysymys jota ehdokkailta kysytään.

Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna on kysymys jota ehdokkailta kysytään. Kuva: Pekka Helminen

Pienillä paikkakunnilla ei oleteta, että palveluiden pitäisi olla samalla tasolla kuin kaupungissa. Peruspalvelut, hyvät liikenneyhteydet ja työtä siellä kuitenkin saisi olla.

Tuula Kärki
30.3.2025 9.00

Pellolaista Piia Kilpeläinen–Tuomaa naurattaa ajatus siitä, että hän asuisi syrjäseudulla.

– Lappilaisen näkökulmasta mehän asumme suorastaan Rovaniemen kyljessä, kun matkaa on vain sata kilometriä, hän toteaa.

– Mutta yleisesti ottaen lappilaiset ovat tottuneet pitkiin matkoihin. Meiltä sairaalaan on matkaa se sata kilometriä, Utsjoelta 450.

Kilpeläinen-Tuoma on Pellon kunnanvaltuutettu ja Lapin aluevaltuutettu. Hänestä Lappi on syytä pitää asuttuna.

– Ehottomasti. Lappi on ihan omanlaisensa alue luonnon suhteen, mutta erityisesti kokonaisturvallisuuden kannalta. Lapilla on pitkä raja tuonne ithään.

Kilpeläinen ei kaavaile Lappiin väestönkasvua. Nykyinenkin väestömäärä riittää

– Meillehän koronan myötä on tullut jopa lisää asukkaita, jotka olivat haaveilleet muutosta Lappiin, ja etätyö sen sitten mahdollisti. Tämä on uusi mukava ilmiö.

Lapsia syntyy vaihteleva määrä, joinain vuosina yli 20, joinain vain kymmenen.

– Positiivista on se, että kouluun mennessä ikäluokassa on yleensä aina enemmän lapsia kuin mitä heitä on syntynyt, koska kuntaan muuttaa lapsiperheitä.

Miikka Kortelainen.

Miikka Kortelainen. Kuva: Antti Yrjönen

Nihkeä hallitus

Ennusteiden mukaan väkimäärä kuitenkin pienenee.

– Kun seuraan ministerien ulostuloja, ei kuulosta hyvältä, Kilpeläinen-Tuoma sanoo ja ottaa esimerkiksi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kannan helmikuulta, jonka mukaan pitää vain hyväksyä se, että pienet lukiot kuolevat.

Pellossa on yhä lukio.

– Purra ei ymmärrä sitä, että lukion lakkaaminen vaikuttaa suoraan myös perusopetuksen laatuun. Ei saada kelpoisia aineenopettajia, koska opetustuntien määrä romahtaa.

”Kaupunkielämä ei vain sovi kaikille.”

Hän luettelee jo voimaan tulleita hallituksen linjauksia.

– Se, että omistusasunnon asumistuki poistetaan, aiheuttaa ahdinkoa. Täällä on paljon omistusasuntoja ja jos ihminen jää työttömäksi, hän ei niin vaan saa myytyä taloaan.

– Sama koskee työmatkavähennysten pienentämistä. Lapissa on normaalia ajaa 200 kilometriä päivässä työmatkoja.

– Kaikki tämmöinen pakottaa ihmiset keskuksiin. Minusta se ei ole reilua.

Mitä palveluita maalla sitten toivotaan?

– Peruspalvelut eli lääkäri, neuvola, peruskoulu ja lukio, varhaiskasvatus ja oppilas- ja opiskelijahuolto.

Pari muutakin toivetta on: joukkoliikenne ja vanhusten palvelut.

– Kun ei juurikaan ole joukkoliikennettä, esimerkiksi ammattikoululaisten on hankala kulkea kouluun.

– Valtio edellyttää hyvinvointialueilta paljon säästöjä. Tätä vastaan yritämme hangata, ettei vähennettäisi ympärivuorokautisen hoivan paikkoja ainakaan, jos se aiheuttaa jonoja tai kuormitusta vuodeosastolle.

Joona Mielonen.

Joona Mielonen. Kuva: Jesse Ojala

Mollissa 40 vuotta

Kainuun väestökehitys on ollut mollivoittoista jo 40 vuotta. Syntyneiden lasten määrä on jopa maakuntakeskus Kajaanissa puolittunut kymmenen viime vuoden aikana.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, kajaanilainen Miikka Kortelainen ei kuitenkaan ole lähdössä sieltä mihinkään. Kainuu on koti.

– Täällä koen juurtuneeni syvälle korpikuusien juurakoihin. Kainuu ei ole vain paikka asua, vaan yhteisö, jossa ihmiset välittävät toisistaan, auttavat naapuria pyytämättä ja puhaltavat yhteen hiileen niin myötäisessä kuin vastaisessa, hän kuvailee.

Hänestä Kainuuseen on syytä houkutella lisää väkeä.

– Työvoimapula on jo nyt monilla aloilla vakava ongelma, ja väestön ikääntyminen syventää tätä haastetta entisestään, hän sanoo.

– Meidän on huolehdittava siitä, että Kainuuseen muuttavat, olivatpa he sitten muualta Suomesta tai ulkomailta, kokevat paikan houkuttelevaksi ja löytävät työn, kodin ja yhteisön, johon kuulua. Hyvin toteutettu kotouttaminen ja avoin, vastaanottava ilmapiiri ovat avainasemassa, jotta uudet asukkaat jäävät tänne asumaan pysyvästi.

Hän toteaa,että tänä päivänä Kainuun elinkeinoelämä rakentuu monien tukijalkojen varaan.

– Nälkämaan maineesta huolimatta esimerkiksi Kainuusta on tullut kuin huomaamatta koko Suomen kansantalouden veturi, Kortelainen kehuu.

Kymmenen viime vuoden aikana Kainuun bruttokansantuote on kasvanut Suomen maakunnista voimakkaimmin.

– Itä- ja Pohjois-Suomea ei tulisikaan nähdä pelkkänä raaka-ainereservaattina tai Suomen menestyksen kompastuskivenä, koska niitä ne eivät ole, hän huomauttaa.

Vahvempi Suomi

Myös Kortelaisen mielestä koko Suomi täytyy pitää elinvoimaisena.

–  Kyse ei ole vain aluepolitiikasta, vaan oikeudenmukaisuudesta ja koko maan kestävän kehityksen turvaamisesta, hän sanoo.

– Lisäksi turvallisuus ja huoltovarmuus edellyttävät koko maan asuttuna pitämistä, sillä kriisitilanteessa ei voi nojata vain muutamaan kasvukeskukseen. Suomi on vahvempi, kun koko maa voi hyvin.

Hän huomauttaa, että asuttuna pitäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisessa kylässä pitäisi olla samanlaiset palvelut kuin kaupungeissa.

– Tärkeintä on taata jokaiselle ihmiselle peruspalvelut, hyvät liikenneyhteydet ja mahdollisuudet yrittää ja työllistyä. Siis toisin sanoen hyvä ja sujuva arki.

Se tarkoittaa, että perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut, pelastuspalvelut, perusopetus ja varhaiskasvatus ovat lähellä. Lisäksi tarjolla tulisi olla julkista liikennettä sekä toimivat tietoliikenneyhteydet.

Jotta tämä toteutuu, tarvitaan rohkeutta.

– Rohkeutta tunnustaa tosiasiat ja tehdä tarvittavat ratkaisut. Meillä ei ole varaa elää menneisyydestä kumpuavissa voimafantasioissa, Kortelainen sanoo.

”Meiltä sairaalaan on matkaa reilu sata kilometriä, Utsjoelta 450.”

Ihan peruspalvelut riittävät

Kun Savo–Karjalaa edustavalta vasemmistoliiton kansanedustajalta, kuopiolaiselta Laura Meriluodolta kysyy, pitääkö koko Suomi pitää asuttuna, hän vastaa, että totta kai!

– Se on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Lisäksi kaikki ihmiset eivät halua elää keskuskaupungeissa, hän toteaa.

Hänestä nyt tapahtuvaa keskittymistä voidaan muuttaa varmistamalla, että sivukylillekin jää palveluita.

– Kokemukseni mukaan maaseudun ihmiset eivät haikaile hulppeitten palvelujen perään. Ihan peruspalvelut riittävät.

Hän edellyttäisi lisäksi voimakkaampaa aluepolitiikkaa.

– Sitä tarvitaan erityisesti Itä-Suomen suuntaan. Pitää parantaa liikenneyhteyksiä, investoida ja huolehtia ihmisten terveydestä, hän luettelee.

– Olen erityisen huolissani siksi, että Itä-Suomessa on enemmän huonovointisuutta kuin muualla. Meillä Pohjois-Savossa on esimerkiksi maan korkein sairastavuusindeksi. Kun Orpon hallitus nyt leikkaa sotesta, sosiaaliturvasta ja yhteisöllisyyttä tukevista palveluista, se heikentää Itä-Suomen elinvoimaa entisestään.

Kaupunki ei sovi kaikille

Lisäksi eletään kierteessä, jossa väki vähenee, ja siksi palvelut vähenevät. Sitten taas väki vähenee ja loputkin palvelut katoavat.

– Jos vaikka kyläkoulu lakkautetaan, koska ei ole riittävästi lapsia, ei niitä lapsia sinne ainakaan sen jälkeen tule, kun koulu lopetettiin, Meriluoto sanoo.

Hänkin muistuttaa siitä, että monet myös nauttivat elämästä maaseudulta.

– Saan paljon sellaista viestiä, jossa ihmiset puolustavat oikeuttaan asua Pohjois-Savon maaseutualueilla. Siellä on paljon hyvää: luonnonläheisyyttä, yhteisöllisyyttä ja omaa rauhaa. Kaupunkielämä ei vain sovi kaikille.

Jotta useampi jäisi tähän idylliin, pitää elämää siinä sujuvoittaa.

– Se tarkoittaa kunnollisia nettiyhteyksiä, joukkoliikennettä ja perheiden peruspalveluita eli päivähoitoa, koulua ja terveyspalveluita. Ja tietysti työpaikkoja. Työpaikkoihin tarvitaan valtion satsausta.

Orpon hallitus julkaisi vastikään itäisen Suomen ohjelman, mutta Meriluodon mukaan siitä puuttuu konkretia.

– Odotan, että kevään puoliväliriihessä tehdään oikeasti konkreettisia investointeja Itä-Suomeen.

Hänestä nyt eletään käänteentekeviä hetkiä sen suhteen, miltä Savo-Karjala näyttää vuonna 2040.

– Jos tänne satsataan, näen tämän virkeänä alueena, joka houkuttelee ihmisiä.

– Uhka puolestaan syntyy siitä, että huonovointisuus lisääntyy entisestään, kun hyvinvointia tukevia palveluita ja sosiaaliturvaa heikennetään.

”Kainuusta on tullut kuin huomaamatta Suomen kansantalouden veturi.”

Rakennemuutos iski kovaa

Vasemmistoliiton pitkän linjan kotkalainen kunta- ja aluepoliitikko Joona Mielonen sanoo, että kaupungistumiskehitystä ei tule varta vasten edistää.

– Sitä tapahtuu koko ajan poliittisista päätöksistä riippumatta. ihmiset muuttavat kaupunkikeskittymiin, hän toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Mielonen on Kotkan kaupunginvaltuutettu ja Kymenlaakson aluevaltuutettu. Hän pistäytyi käymässä lukion ensimmäistä vuotta Helsingissä.

– Silloin tajusin, että kotini ja se, mitä haluan olla rakentamassa, on Kotkassa, hän kertoo.

– Kotkalla on vahva identiteetti. Se on rakentunut rosoisesta historiasta, siitä, että teollistuminen alkoi Suomessa tällä seudulla, tänne tuli satama, josta Suomen vihreää kultaa vietiin maailmalle. Tämän kaiken ympärille kasvoi kansainvälinen kaupunki, jossa eli kulttuuri ja jatsimusiikki.

Kymenlaaksolla menee huonosti, vaikka karttaa katsomalla voisi kuvitella toisin.

– Etelä-Kymenlaakso sijaitsee Etelä-Suomessa, mutta sitä ei pidetä osana pääkaupunkiseutua. Emme ole myöskään riittävän periferiaa, että pystyisimme identifioitumaan Itä-Suomeen. Usein tuntuu, että olemme väliinputoajia, Mielonen pohtii.

Rakennemuutos on iskenyt kovaa. Työttömyys on 1990-luvun lamasta asti ollut keskimääräistä korkeampi. Hyvinäkin aikoina se on toistakymmentä prosenttia ja heikkoina nousee 18 prosenttiin. Lisäksi väestö vähenee.

– Meiltä löytyy kolmannen polven pitkäaikaistyöttömiä, Mielonen sanoo.

Laura Meriluoto.

Laura Meriluoto. Kuva: Antti Yrjönen

Valtio voi vaikuttaa

Nyt alueella on kuitenkin isoja akkutehdashankkeita.

– Kysymys kuuluu, että kuinka paljon seudulta löytyy osaajia. Meillä on kuitenkin meneillään hankkeita kouluttaa työvoimaa valmiiksi, mutta voi hyvin olla, että oma väki ei riitä, Mielonen sanoo.

– Vaikka lienee välttämätöntä, että väkeä tulee muualta, julkisen hallinnon pitää laittaa ensisijaisesti paukkuja työttömien kouluttamiseen.

Työ ei välttämättä riitä pitämään väkeä paikoillaan.

– Olennainen kysymys maaseudun kannalta on se, että jokaisella suomalaisella pitää kuitenkin olla mahdollisuus välttämättömiin palveluihin, asuivat sitten missä tahansa. Sitä valtion pitää tukea toimillaan ja päätöksillään, Mielonen sanoo.

Hän ottaa esiin koulutuksen.

– Valtio vaikuttaa esimerkiksi siihen, löytyykö yliopistoja kattavasti koko maassa. Nuoret muuttavat paljon koulutuksen perässä.

Kymenlaaksosta ei löydy yliopistoa. Ammattikorkeakoulu toki on.

– Tuskin saamme yliopistoa, mutta toivon, että saisimme joitain tutkinnon osia meidän alueelle suoritettavaksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään