Ammatillisen koulutuksen suosion nousu voisi toimia avaimena kulttuurinmuutokseen, jossa perinteiseen kuvaan ammattiin opiskelevasta ei enää liitetä tupakointia.
Elämäntapaliitolla ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry:llä on menossa Savuton Sohva Sakille -yhteishanke, jonka päämääränä on edistää ammattiin opiskelevien terveyttä ja hyvinvointia erityisesti tupakoinnin aloittamisen ehkäisyn ja tupakoinnin vähentämisen kautta.
Yhteishankkeelle on olemassa vahvat perusteet, sillä erot tupakoinnissa ovat erityisen suuret ammattiin opiskelevien ja lukiolaisnuorten välillä. Noin 12 prosenttia lukiolaisista on päivittäin tupakoivia, kun taas ammattiin opiskelevista tupakoi noin 40 prosenttia.
Ammattiin opiskelevien epäterveellisemmät elämäntavat liittyvät kiinteästi väestöryhmien eriarvoisuuteen. Myös ammattikoululaisten vanhemmat tupakoivat enemmän kuin lukionuorten vanhemmat. Lisäksi tupakointikulttuuri on ammatillisissa oppilaitoksissa sallivampi kuin lukioissa.
Aiheen tärkeyttä korostaa myös se tosiasia, että Suomessa, kuten teollisuusmaissa yleisemminkin, tupakointi on suurin yksittäinen ennenaikaisen kuolleisuuden ja sairastavuuden aiheuttaja. Ammattiin opiskelevien kasvava joukko on avainasemassa siinä, millaiseksi työväestön terveys tulevina vuosina kehittyy.
Tupakointi lisännyt yhteisöllisyyttä
Jyväskylän Next step -messuilla julkistettiin yhteishankkeeseen liittyvä projektityöntekijä Minttu Mäkelän tekemä selvitys Savua ilmassa, joka kertoo siitä, miten tupakointi näyttäytyy ammattiin opiskelevien arjessa.
Minttu Mäkelän mielestä Ammatillisen koulutuksen arvostuksen nousu antaa hyvät mahdollisuudet kyseenalaistaa yhä vallitseva käsitys tupakoivasta ammattiin opiskelevasta.
Selvityksen mukaan tupakointi tuntui yhdistävän opiskelijoita ja vahvistavan heidän yhteisöllisyyden kokemuksiaan. Tupakkapaikalla käyminen osoitti porukkaan kuulumista.
– Tupakoinnilla on keskeinen paikkansa ammatillisten oppilaitosten arkipäivässä. Tupakkapaikat ovat keskeisiä kohtaamispaikkoja ja sosiaalisen kanssakäymisen tiloja.
Perinteinen valistus ei tehoa
Nuorten tupakointi ei Mäkelän mielestä vähene pelkästään valistamalla tupakoinnin kielteisistä terveysvaikutuksista, varsinkaan kun nuoret tuntuvat jo hyvin tietävän vaaroista.
Joissakin ammatillisissa oppilaitoksissa on päädytty yksiselitteisiin tupakointikieltoihin ja julistettu oppilaitoksia savuttomiksi. Minttu Mäkelä mielestä julistus ei kovin helposti muutu todeksi, jos oppilaitoksessa on runsaasti säännöllisesti tupakoivia.
– Tällaiseen kieltoon pitäisi aivan ehdottomasti valmistautua kunnolla. Päätös antaa oikeansuuntaista viestiä hyväksyvän tupakointikulttuurin nujertamiseksi, mutta on tärkeää, että asiat käydään opiskelijoiden kanssa ennakolta läpi ja selvitetään, mitä ratkaisu käytännössä tarkoittaa.
Kulttuurinmuutos on Mäkelän mukaan tarpeen senkin vuoksi, että monissa ammattioppilaitoksissa tupakointi on edelleen sallittu koulualueella ja kun opettajat tupakoivat oppilaiden nähden, jopa heidän kanssaan.
– Vaikka säännöt ja rajoitukset eivät yksinään ole riittävä keino pyrittäessä vaikuttamaan nuorten tupakointiin, ne kuitenkin osaltaan viestivät siitä, että tupakointi ei ole koulussa yleisesti hyväksyttyä.