Savukosken Soklin apatiittimalmin rikastuspaikaksi näyttää tulevan Kopodovor Venäjällä. Toinen vaihtoehto oli alun perin Sokli.
Soklin kaivosoikeudet Kemiran mukana vuonna 2007 ostanut norjalainen Yara on päättänyt jatkaa kaivoksen teknisiä ja taloudellisia tutkimuksia Kovdor-vaihtoehdon mukaisesti. Yhtiön mukaan rikastus Soklissa olisi ollut liian suuri investointi.
– On järkevää hyödyntää noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaa jo olemassa olevaa rikastamoa rikastushiekka-altaineen, Yara Suomen logistiikkapällikkö Eero Hemming sanoo.
Hänen mukaansa kaivoksen aluetarve olisi näin toimien pienempi ja vaikutukset ympäristöön ja alueen muihin elinkeinoihin pienemmät.
Yaran tavoitteena on aloittaa kaivostoiminta Soklissa 2014 – 2015, mikäli toiminta osoittautuu jatkotutkimuksissa teknisesti ja taloudellisesti mahdolliseksi.
Apatiittia käytetään fosforilannoitteena luonnonmukaisessa viljelyssä sekä ravinteena kompostissa ja kuivikelannassa. Yara arvioi Soklin apatiitin riittävän 20 vuoden tuotantoon.
Savukoskelle satoja työpaikkoja
Kovdor- vaihtoehto tarkoittaa, että malmin louhintaan liittyvät toiminnot tapahtuisivat Soklissa, mutta malmi kuljetettaisiin Kovdoriin rikastettavaksi joko putkella tai murskattuna junalla.
– Kolmas, vähiten työllistävä vaihtoehto olisi viedä malmi junalla sellaisenaan Venäjälle, Hemming sanoo.
Itälappilaiset olivat toivoneet yhtiön päätyvän oman jalostamon rakentamiseen Sokliin. Oma rikastamo kaivoksen yhteydessä olisi tuonut Savukoskelle enemmän työpaikkoja.
Savukosken kunnanjohtajan Mauri Aarrevaaran mukaan Yaran kertoma päätös ei ole kuitenkaan huono uutinen.
– Tämä on ympäristön kannalta kevyempi vaihtoehto ja töitä saadaan tässäkin vaihtoehdossa, sekä rakennusaikana että sen jälkeenkin, Aarrevaara sanoo.
Yaran Hemmingin mukaan kaivostoiminnan suoran työllisyysvaikutuksen on arvioitu olevan Itä-Lapissa 110-150 henkeä ja epäsuoran vaikutuksen noin 300 henkeä. Rakennusaikana projekti työllistäisi noin 600 henkilöä.
Yara jatkaa nyt yhdessä Kovdorin rikastamon omistavan EuroChemin kanssa yksityiskohtaisempia teknisiä ja taloudellisia tutkimuksia. Ympäristövaikutusten arviointia täydennetään kevään ja kesän aikana valitun vaihtoehdon mukaisesti.
Lopullinen päätös kaivostoiminnan aloittamisesta tehdään tutkimusten valmistuttua ja viranomaisprosessien päätyttyä. Tavoitteena on tehdä päätös vuoden 2012 aikana.