Koruliike Bijou Brigitte on hävinnyt Helsingin käräjäoikeudessa riita-asian entistä työntekijäänsä Elina Karjalaista vastaan.
Bijou Brigitte Oy oli vaatinut Karjalaiselta 5 000 euron vahingonkorvausta sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista, koska tämä oli Facebookissa ja internetin keskustelupalstoilla kehottanut boikotoimaan yritystä. Yhtiön vaatimukset menivät oikeudessa nurin, ja se joutuu nyt korvaamaan Karjalaisen oikeudenkäyntikulut, reilut 5 000 euroa.
Boikottikehotuksen syynä oli se, että Bijou Brigitte ei uusinut Karjalaisen työtovereiden määräaikaisia työsopimuksia, vaikka yritykseen palkattiin samaan aikaan uutta väkeä. Lisäksi yrityksen ja entisten työntekijöiden välillä oli kiistoja palkkasaatavista. Vajaa viikko ennen oikeudenkäyntiä Bijou Brigitte ilmoitti maksavansa saatavat eli myönsi kritiikin siltä osin oikeaksi.
Vahingoista ei ollut näyttöä
Käräjäoikeuden mukaan ”Karjalaisen kirjoituksessa kuvatut tapahtumat ovat liittyneet todellisiin tapahtumiin, joten kirjoitusta ei voida kantajan väittämällä tavalla pitää perättömänä”. Oikeus katsoi Karjalaisen boikottikehotuksellaan silti rikkoneen työsopimuslaissa säädettyä lojaliteettivelvollisuutta.
Velvollisuus aiheuttaa sen, että työntekijän täytyy toiminnassaan ”ottaa huomioon sen mahdolliset vaikutukset työnantajaan ja pidättäytyä työnantajalle haitallisesta menettelystä – siinäkin tapauksessa, että työnantaja on omalla menettelyllään myötävaikuttanut tilanteeseen”.
Bijou Brigitte hävisi kuitenkin jutun, koska se ei ollut esittänyt näyttöä siitä, että mitään vahinkoa olisi syntynyt.
Karjalainen perusti Facebookiin Bijou Brigitte boikottiin -ryhmän elokuussa 2009, jolloin hän oli jo irtisanonut oman työsuhteensa ja työskenteli irtisanoutumisajalla. Yhtiö haastoi hänet oikeuteen samana syksynä.
Merkittävä päätös sananvapauden kannalta
Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanja on seurannut Karjalaisen tapausta aktiivisesti. Oikeudenkäynnin yhteydessä kampanja järjesti Karjalaisen tueksi mielenosoituksen, jossa myös Karjalaista tukenut Palvelualojen Ammattiliitto (PAM) oli edustettuna.
Vasemmistonuorten mukaan oikeudenkäynti oli periaatteellisesti erittäin merkittävä, sillä se käsitteli työntekijän oikeutta sananvapauteen ja poliittiseen toimintaan.
– Vahingonkorvausvaatimus entiselle työntekijälle on mielestämme härskiä painostamista ja rikkoo perusoikeuksia. Olemme ilahtuneita, että Elina voitti jutun. Toisaalta on huolestuttavaa, että käräjäoikeus piti boikottikehotusta moitittavana, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.
Hänen mukaansa boikottikehotus oli erittäin johdonmukainen seuraus Bijou Brigiten toiminnasta. Vasemmistonuoret pitää verkkokirjoittelua perusteltuna painostuskampanjointina työntekijöiden oikeuksien puolesta tilanteessa, jossa ei ole ammattiliiton tuomaa työtaistelusuojaa.