KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Vasemmistoliitto valitsi oikein

Vasemmistoliitto teki hallituskysymyksessä oikean valinnan. Mustajärvi ja Yrttiaho -tapaus antaa aiheen tutkailla syvällisemmin valitun linjan perusteita.

Vasemmistoliitto teki hallituskysymyksessä oikean valinnan. Mustajärvi ja Yrttiaho -tapaus antaa aiheen tutkailla syvällisemmin valitun linjan perusteita. Kuva: Lehtikuva/ Sari Gustafsson

Kalevi Suomela
24.7.2011 17.32

Yleisradion Ykkösaamu (1. 7.) haastatteli turkulaisia politiikantutkijoita Markku Jokisipilää ja Ville Pernaata ajankohtaisista tapahtumista. Yksi haastattelijan kysymys koski Mustajärvi ja Yrttiaho -tapausta, siis hallitusyhteistyötä vastaan äänestämistä, tulkintaa ja merkitystä.

Markku Jokisipilä viittasi vastauksessaan kansandemokraattisen liikkeen historiaan, jota 60-luvun puolivälistä alkaen leimasi katkera eriseuraisuus enemmistön ja Moskova-mielisen taistolaisvähemmistön välillä. Kylmän sodan päättymisen, neuvostokommunismin kuoleman, ja Vasemmistoliiton perustamisen jälkeen liikkeen riitaperinne ja sisäinen eriseuraisuus jäivät elämään jatkuvuuden voimalla etenkin eduskuntaryhmässä. Näin vaikka riitelyn peruste oli kadonnut. Jokisipilä näki Mustajärvi ja Yrttiaho -tapauksen myöhäisenä heijastuksena tästä historiasta.

Useimmat kansandemokraattisen liikkeen ja Vasemmistoliiton kehitystä tuntevat yhtynevät pääpiirteissään Jokisipilän analyysiin. Ongelmallisempaa oli se, miten Ville Pernaa vastasi kysymykseen. Hän piti tapausta osoituksena siitä, että ideologiat elävät edelleen, että kaikki poliittiset suunnat eivät ole samanlaisia, ja että varsinkin oikeiston ja vasemmiston ääripäiden välillä erot ovat selviä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kysymys on harjoitettavan yhteiskunta-politiikan sisällöstä

Pernaa tuli näin, ehkä tahattomasti, glorifioineeksi Mustajärven ja Yrttiahon toiminnan osoitukseksi periaatteellisesta vasemmistolaisuudesta. Tämä on syytä kiistää päättäväisesti, vaikka toimintaan johtaneella asenteella onkin vanhat juuret vasemmiston historiassa.

Karl Kautsky muovasi 1800–1900-lukujen taitteessa Saksan sosiaalidemokratian ja samalla laajemminkin eurooppalaisen sosialismin puolueideologiaksi. Siinä luotettiin siihen, että palkkatyötä tekevän proletariaatin osuus kehittyneiden maiden väestöstä tulisi kasvamaan yhteiskunnallisen kehityksen myötä ylivoimaisen suureksi. Se tuli opin mukaan merkitsemään proletariaatin demokraattisen diktatuurin toteutumista, koska marxilaiset puolueet saisivat yli puolet silloin jo perustettujen tai pian perustettavien parlamenttien paikoista.

Jälkimaailma tietää, että mikään tästä unelmasta ei toteutunut. Ajatus yhdestä yhtenäisestä marxilaisesta puolueesta työväenluokan edustajana koki haaksirikon.

Ensin syntyi lojaalisuuskiista kahden suuntauksen välillä. Toiset antoivat tukensa Neuvostoliitossa toteutetulle proletariaatin ”etujoukon” diktatuurille ja toiset halusivat pysyä uskollisina alkuperäiselle visiolle demokraattisesta tiestä ja siten saavutettavasta parlamentaarisesta enemmistöstä.

Toisen kolauksen varhaiselle marxilaiselle haaveelle antoi fasismin syntyminen ja vahvistuminen Euroopassa. Vaikka fasistit vainosivat kaiken värisiä vasemmistolaisia organisaatioita, se ei yhdistänyt ja vahvistanut niitä. Ei vain Saksassa, vaan monessa muussakin Euroopan maassa fasistit onnistuivat mobilisoimaan omiksi kannattajikseen suuret määrät proletaarisen luokka-aseman omanneita ihmisiä. 30-luvulla fasististen puolueiden hegemonia teki hallinnollisesti lopun lähes kaikesta Euroopan marxilaisesta ja muustakin vasemmistolaisuudesta.

Vanha kautskylainen unelma oli kuollut, mutta se jätti työväenliikkeeseen, ei vain sen kommunismiin kallellaan olevaan siipeen, vaan laajalti myös sosiaalidemokraattiseen siipeen, vahvan kielteisen ennakkoluulon niin sanottua ministerisosialismia kohtaan. 20-luvulla aiheesta kiisteltiin väkevästi Suomessakin.

Ideologiseksi toimintaohjeeksi korotettua kielteistä asennetta ministerisosialismia kohtaan ei voi ymmärtää ellei näe sen taustalla ollutta (ja ilmeisesti jossakin vieläkin hengissä olevaa) visiota tulevaisuuden sosialistisesta yhteiskunnasta. Se olisi jotakin aivan muuta kuin olemassa oleva porvarillinen yhteiskunta. Siinä vallitsisivat tuotantovälineiden yhteisomistukseen perustuva ihmisten tasa-arvo ja solidaarisuus.

Osallistuminen porvareiden kanssa hallitukseen merkitsisi vain olemassa olevien sortorakenteiden pönkittämistä niitä joillakin koristeilla kuorruttamalla. Sosialismi voitaisiin toteuttaa vain sosiaalisen vallankumouksen avulla. Ministerisosialismi merkitsi työväenliikkeen unelman pettämistä.

Toisen maailmansodan jälkeen kaikkea länsieurooppalaista sosialismia, sosiaalidemokraattista, sosialistista ja kommunistista, alkoi ohjata käytännön viisaus: työväestön etua ja hyvän elämän mahdollisuuksia voidaan puolustaa ja edistää ay-toiminnalla ja osallistuvalla demokraattisella vaikuttamisella parlamenteissa ja paikallishallinnossa. Ruotsissa ja Suomessa tässä suhteessa otettiin jo 30-luvulla varaslähtö. Tulokset ovat olleet vallankumouksellisia. Hyvinvointivaltio puutteineenkin on tänä päivänä mahtava ja upea historiallinen tosiasia.

Poliittisesti oleellisinta on, että porvaripuolueetkin myöntävät tämän. Hyvinvointivaltio on porvariston ja työväenliikkeen – kapitalismin ja sosialismin, jos niin halutaan – historiallinen kompromissi. Oleellista on myös, että sen sisällöstä käydään jatkuvaa neuvottelua ja poliittista kädenvääntöä.

On surullista, että sosialistisen ajattelun ideologinen uudistuminen on tästä menestyksestä huolimatta jäänyt keskeneräiseksi. Se ylläpitää epärealistisuuden auraa vasemmiston ympärillä. Tuotantovälineiden yhteiskunnallisen (valtiollisen) omistuksen ajatus poliittisena päämääränä ja sosialismin määritelmänä on korvattava vakaumuksella kaiken tuotannon demokraattisen omistajuuden, ja lainsäädännöllä tapahtuvan sääntelyn, legitimiteetistä tässä ja nyt.

Kysymys on harjoitettavan yhteiskuntapolitiikan sisällöstä: ovatko siinä etusijalla sijoittajien intressit vai yhteiskunnan ja sen kaikkien jäsenten hyvinvointi. Kysymys kapitalismista ja sosialismista ei ole on-off.

Ei ole totta, että eläisimme kapitalistisessa yhteiskunnassa. Emme elä myöskään sosialistisessa yhteiskunnassa. Elämme todellisuudessa, jossa olemme joka hetki vastuussa siitä kumman mallin suuntaan yhteiskuntapolitiikkaamme kehitämme. Yhä selvempää on myös, että tässä valintatilanteessa perspektiivimme ei saa olla vain kansallinen, vaan sen on oltava myös eurooppalainen ja globaali.

Suomen vihreät ovat viime vuosina näyttäneet hyvää esimerkkiä siitä, miten ollaan hallituksessa vaikuttamassa yhteiskuntapolitiikkaan, vaikka ollaan tietoisia siitä, että eräissä keskeisissä tavoitteissa hallitusta ei saada omalle kannalle. Useimmat ihmiset ovat ymmärtäneet selvästi sen vihreiden viestin, että hallituksessa olo ei suinkaan merkitse puolueen luopumista periaatteistaan ja tavoitteistaan.

Vihreän liikkeen toiminta maailmanlaajuisesti on erinomainen esimerkki siitä, että yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttamisessa mielipide ja argumentti ovat tärkeämpiä kuin puolueen parlamentaarinen voima. Kaikkihan ovat nykyisin enemmän tai vähemmän vihreitä.

Perinteisen vasemmiston tulisi tarkastella omaa historiaansa ja poliittista tulevaisuuttaan tästä samasta perspektiivistä. Tähänastiset saavutukset ovat olleet huikeita, mutta tulevaisuudessa on paljon työkenttää Suomessa, Euroopassa ja maailmassa.

Vasemmistoliitto teki hallituskysymyksessä oikean valinnan. Mustajärvi ja Yrttiaho -tapaus antaa aiheen tutkailla syvällisemmin valitun linjan perusteita. Puolueväen on syytä tehdä asian ympärillä ajatusharjoituksia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään