EU:n Itämeri-strategia annetaan tiedoksi juhannusaattona. Kauan odotettu asiakirja on vasta alustava, mutta askel eteenpäin.
Ongelmaksi nousee, miten yhteisöön kuulumaton Venäjä saadaan sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Kyse ei ole vain Pietarin ravinnepäästöistä, vaan myös Kaliningradista, jonne esimerkiksi Saksasta ollaan siirtämässä sikataloutta puutteellisten tai olemattomien ympäristönormien tuoman taloudellisen hyödyn takia.
Myös Puolassa ja osin Baltian maissa satsataan sikatalouteen. Siat saattavat vastaisuudessa olla moni verroin suurempi ravinnepäästön lähde kuin nyt.
Europarlamentaarikko Ville Itälä (kok.) toisti viime viikolla Turussa pidetyssä seminaarissa kantansa, että Itämeren kaasuputki on oiva painostuskeino saada Venäjä integroitua suojelutavoitteisiin. Että nyt on tuhannen taalan paikka, jota ei saa jättää käyttämättä. WWF:ssä on arvioitu, että eletään viimeisiä hetkiä saada Venäjä mukaan suojeluyhteistyöhön.
Itälän ehdotus voi pitää paikkansa, mutta tehtävä on todella haastava. Venäjä on vaikein kumppani Itämeren suojeluyhteistyössä.
Itämeri-ulottuvuus on myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Annika Lapintien eilisellä avauksella, että Suomi ryhtyisi aktiivisesti ajamaan Venäjän EU:jäsenyyttä.
Venäjän haluttomuudesta sitoutua suojelutyöhön kertoo maan jättäytyminen Itämeren suojelukomission HELCOMin alusjätesopimuksesta viime metreillä maaliskuussa. Tarkoitus oli kieltää matkustajalaivojen puhdistamattomien jätevesien purkaminen Itämereen. Asiasta oli päästy alustavaan yksimielisyyteen jo toissa vuonna.
Jos Venäjän ynseys yhteisen meren vaalimiseksi takeltelee jo näin pienessä asiassa, miten maa saadaan aktiiviseksi toimijaksi meriliikenteen turvallisuuden lisäämiseksi? Tankkereiden käynnit Suomenlahden pohjukkaan tulevat lisääntymään merkittävästi satamakapasiteetin tehostumisen vuoksi. Samalla lisääntyy onnettomuusriski.
Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta Exxon Valdez -tankkerin haaverista Alaskan edustalla. Onnettomuusalueella on edelleen öljyä, eivätkä kalakannat ole vieläkään toipuneet.
Vastaavan kaltainen onnettomuus on mahdollinen myös ekologialtaan erityisen herkällä Itämerellä. Exxon Valdezin puhdistustyöt maksoivat 2,5 miljardia dollaria.