KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Teema-arkisto

Olavikin uskoi hetken, että GPU ei voi erehtyä

JUKKA PARKKARI
30.3.2009 13.36

Neuvosto-Venäjä vakoojahysterian kourissa

Olavi Veltheim: Murskatut unelmat. Suomalaisena Neuvosto-Venäjällä. Suomentanut Antti Veltheim. Ajatus Kirjat 2007, 224 sivua.

Neuvosto-Venäjälle Suomessa käydyn vuoden 1918 sisällissodan jälkeen muuttaneiden suomalaisten kovista kohtaloista on ilmestynyt melkoinen määrä kirjoja, joista suurin osa on muistelmia.

Sellaisia ovat tietenkin voineet kirjoittaa vain ne, jotka ovat hengissä selvinneet vankileirien saariston ja puhdistusten lihamyllystä. Kovimmat kohtalot ovat siis jääneet kertomatta – ainakin muistelmien muodossa.

Nyt ilmestyneen muistelmakirjan kirjoittaja Olavi Veltheim on yksi työläisten paratiisista takaisin Suomeen selvinneistä, mutta hänen tarinansa on hieman toisenlainen kuin monien hänen kohtalotovereittensa. Voi jopa sanoa, että Olavilla oli onnea.

ILMOITUS
ILMOITUS

Olavi Veltheim joutui olemaan vangittuna vain viisi vuotta ja pääsi palaamaan kotimaahansa jo vuonna 1935. Kaiken lisäksi hän onnistui lähettämään Neuvosto-Venäjältä pois englantilaisen vaimonsa Maryn ja pikkupoikansa Tonyn jo ennen kuin joutui itse vangituksi.

Pakolaisia kulki
itään ja länteen

Suurin joukko suomalaisia meni itärajan yli jo vuonna 1918, kun punaiset olivat hävinneet taistelunsa valkoisia ja saksalaisia vastaan.

Tämän jälkeen rajan ylitti yksittäisiä ihmisiä tai pieniä porukoita, jotka uskoivat että rajan takana olevassa työläisten valtiossa olisi ahkerilla ja työtä pelkäämättömille ihmisillä paremmat mahdollisuudet kuin Suomessa.

Usein nämä ihmiset olivat punaisen puolen kannattajia, joiden vaino jatkui vielä vuosikausia vuoden 1918 vankileirien lopettamisen jälkeenkin. Usein esimerkiksi työpaikan saaminen olisi vaatinut suojeluskuntaan liittymistä.

Myös Yhdysvalloista lähti paljon suomalaisia Neuvosto-Venäjälle. He halusivat antaa panoksensa uudenlaisen riistosta ja sorrosta vapaa yhteiskunnan rakentamisessa.

Mutta noihin aikoihin liikettä rajan yli tapahtui myös toiseen suuntaan. Vanhan Venäjän yläluokkaa pakeni runsain joukoin lokakuun vallankumouksen jälkeen Suomeen; osa jatkoi eteen päin, mutta tuhansia jäi Suomeenikin.

Tuhansittain väkeä pakeni Suomeen jään yli, kun Kronstadtin linnoituksessa ja Itämeren laivaston päämajassa – entisessä vallankumouksellisten tukikohdassa – alkanut kapina kukistettiin verisesti vuonna 1921.

Neuvosto-Venäjälle
Englannin kautta

Olavi Veltheimin muistelmissaan kertoma ei ole se tavallinen tarina, vaikka hänkin meni hyväuskoisena Neuvosto-Venäjälle ja joutui siellä vankiloiden ja Siperian leirien kiertolaiseksi.

Veltheim ei loikkinut Karjalan korpia myöten ja Rajajoen yli, kuten yleensä oli tapana, vaan hän lähti vuonna 1925 Neuvosto-Venäjälle Englannista perheineen ja kaikki asianmukaiset luvat mukanaan.

Mustallemerelle suuntautunut matka sujui myös kohtuullisen mukavasti matkustajalaivan ensimmäisessä luokassa, jossa ruoka riitti juomista nyt puhumattakaan.

Perheen mieliala oli korkealla, sillä Olavi Veltheimille oli luvattu neuvostojen maassa työpaikka, josta saisi yhtä hyvää palkkaa kuin oli Englannissa ansainnut ja lisäksi vielä asuntokin.

Veltheimien
veljessotaa

Muistelmien mukaan Veltheimin Englantiin lähdön perimmäiset syyt olivat hyvin dramaattiset ja johtivat vuoden 1918 sisällissotaan. Hänellä oli kaksi veljeä, joista toinen oli taistelut punaisten puolella ja toinen valkoisten. Olavi ei osallistunut sotaan, sillä hänen toinen kätensä oli pysyvästi toimintakyvytön.

Veltheimien perheen veljessota huipentui näin:

”Verannallamme makasi punaisten surmaaman pikkuveljeni ruumis, jota emme päässeet hautaamaan, koska hautausmaan ympäristössä taisteltiin edelleen. Samaan aikaan kansanviholliseksi julistettu vanhin veljeni piileksi talossa. Hänen löytymisensä olisi tiennyt teloitusta myös meille muille.”

Vanhin veljeksistä Erkki Veltheim siirtyikin sitten punaisten tappion jälkeen Neuvosto-Venäjälle. Siellä hänestä tuli myöhemmin kominternin agentti, joka liikkui salaisissa tehtävissä monissa Euroopan maissa.

Mutta ei hänestäkään ollut nuoremman veljensä auttajaksi, kun Neuvostoliiton salainen poliisi – silloin GPU – alkoi ahdistella Olavia ja toimitti hänet viiden vuoden ajaksi piikkilankojen taakse.

Vakoiluhysteriaa
Neuvosto-Venäjällä

Mustanmeren satamissa Veltheimien perhettä ei kuitenkaan odottanut sellainen onnia ja autuus, kun oli luvattu. Suurin ongelma oli asuntoa ja kaikesta muutakin oli pula. Lämmin ilmasto kuitenkin lohdutti jonkin verran.

Veltheimin muistelmien uskottavuutta lisää se, että hän ei näe kaikkea sysimustana. Perheensä alkuvuosia Neuvosto-Venäjällä hän kuvaa esimerkiksi näin:

”Ajan mittaan opimme neuvostoelämän säännöt emmekä enää nolanneet itseämme, arkipäivän vaikeudet alkoivat tuntua melkein luonnollisilta. Helppo ei elämä ollut, siedettävää sentään. Paljon auttoivat etelän pehmeä ilmasto, meri ja komea lähiseutu sekä uusien venäläisten ystäviemme yksinkertainen ystävyys.”

Olavi sai töitä satamissa; olihan hän ollut jo Englannissa töissä saman alan. Neuvostoliittolaisessa yrityksessä ja puhui useita kieliä. Satama oli kuitenkin vaarallinen työpaikka, sillä siellä joutui tapaamaan ulkomaalaisia.

Neuvosto-Venäjällä oli jo 1920-luvun lopulla vallalla mieletön vakoojahysteria. Länsimaailman vakoilijoiden ja sabotöörien uskottiin vaanivan kaikkialla ja ulkomaalaisten tapaaminen oli ankarasti kielletty.

Eihän GPU
voi erehtyä

Olavi Veltheimin työhön satamissa kuului mm. ulkomaalaisten laivojen kapteenien kanssa asioiminen.

Eipä siis aikaakaan, kun GPU alkoi rakennella Veltheimille syytöksiä vakoilusta, salakuljetuksesta ja muista pienemmistä rikoksista neuvostovaltiota vastaan.

Jouduttuaan kuulusteluihin vuonna 1930 Olavi Veltheim ei voinut uskoa, että GPU:n sankareiksi mainostetut agentit voisivat erehtyä niin pahasti, että hänet täysin syyttömänä miehenä pistettäisiin vankilaan.

Samalla tavalla ajattelevat aluksi monet muutkin GPU:n kynsiin joutuneet vielä kyyhöttäessään täyteen sullotuissa härkävaunuissa, jotka kolkuttelivat verkkaiseen tahtiin kohti kaukana Siperiassa odottavia vankileirejä.

Japaninkieli
oli kohtalokas

Melkein kaikkia vangittuja syytettiin vakoilusta jonkin tai usein vielä monien ulkomaiden laskuun. Olavi Veltheim tapasi mm. erään GPU:n pihteihin joutuneen kuuluisan kielitieteen professorin, joka osasi lukuisia kieliä. Niiden joukossa sattui olemaan myös japani, joten kielitieteilijästä tehtiin Japanin tiedustelupalvelun hyväksi toiminut vakooja. Veltheim kuvaa varsin yksityiskohtaisesti oloja useammassa vankilassa ja keskitysleireillä.

Hänen mielestään ainoastaan ystävystyminen hyvien ihmisten kanssa auttoi häntä jaksamaan.

Kärsittyään tuomionsa Olavi Veltheim pääsi palaamaan kotimaahansa Suomen Moskovan lähetystön avustuksella.

Suuri osa vangituista sai jäädä leireille vaikka tuomio olisikin jo päättynyt tai sitten he joutuivat jäämään asumaan Siperiaan vankileirien läheisyyteen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjailija Riitta Vartti

Orvokkinsa oloinen nainen

Kirjailija Alpo Ruuth palkittiin Suomi-palkinnolla. Palkinnon ojensi kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes

Ilman solidaarisuutta ei ole vasemmistoa

Kirjailija Leena Krohn.

Kirjailija Leena Krohn uskoo universaaliin moraaliin

Timo Sandberg ei halua kokopäiväiseksi kirjailijaksi. ? Mistä minä kirjoittaisin, jos en olisi tekemisissä ihmisten kanssa, sanoo metallin kenttää työkseen kiertävä Sandberg.

Ay-toimitsijan toinen elämä

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään