KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Talouskriisien opetukset unohtuvat nopeasti

Finanssikriisiä käsitellyt paneelikeskustelu kiinnosti yleisöä. Puhujanpöntössä paneelin puheenjohtaja Pirjo Auvinen. Panelistit vasemmalta Risto Harisalo, Otto Bruun, Anni Sinnemäki, Jyri Raivio ja Vesa Vihriälä.

Finanssikriisiä käsitellyt paneelikeskustelu kiinnosti yleisöä. Puhujanpöntössä paneelin puheenjohtaja Pirjo Auvinen. Panelistit vasemmalta Risto Harisalo, Otto Bruun, Anni Sinnemäki, Jyri Raivio ja Vesa Vihriälä. Kuva: Jarmo Lintunen

Tulevien kriisien ehkäisemiseksi finanssimarkkinoille tarvitaan nyt lisää valvontaa, läpinäkyvyyttä ja veroja. Näin todettiin finanssikriisiä käsitelleessä keskustelutilaisuudessa Helsingissä.

ELIAS KROHN
20.4.2009 9.00

”Kun sukupolvi vaihtuu, sama toistuu”

Finanssijärjestelmän ajautuminen kriisiin ei ole kapitalismin historiassa uusi asia. Ainakin tästä tuntui vallitsevan yksimielisyys, kun nykyistä finanssikriisiä ruotiva usean kirjoittajan pamfletti Onnenpyörä vai venäläinen ruletti? julkistettiin. Yhteiskuntapoliittisten ajatuspajojen julkaiseman teoksen julkistustilaisuuteen oli kutsuttu talouden ja politiikan tuntijoita keskustelemaan kirjan teemoista.

Paneelikeskustelussa kriisin todettiin osoittavan, ettei menneistä virheistä ole opittu mitään. Helsingin Sanomien taloustoimittaja Jyri Raivio muistutti vuoden 1930 paikkeilla tapahtuneesta talousromahduksesta.

– Kun sukupolvi vaihtuu, sama toistuu. Opit muistavat vain ne, jotka ovat itse olleet mukana.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kokemuksia vastaavasta on lähempääkin historiasta.

– Aasian talouskriisissä 1990-luvun lopulla saatiin samanlaisia opetuksia, totesi Raivion kollega Otto Bruun Voima-lehdestä.

Tämä osoittaa Bruunin mukaan, etteivät finanssimarkkinat kykene oppimaan ja korjaamaan toimintaansa edes aivan äskettäin läpikäytyjen kriisien perusteella.

– Ahneus kuuluu aina ihmisen ominaisuuksiin, sanoi talousasioiden alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä valtioneuvoston kansliasta.

Ongelma on Vihriälän mukaan siinä, että lainsäädäntö ei pysy perässä, kun finanssimarkkinoilla kehitetään uusia instrumentteja ja toimintatapoja. Varsinkin jos taloustilanne pysyy pitkään suhteellisen vakaana, kuten Yhdysvalloissa jopa vuosikymmeniä nykyisen kriisin edellä, tilanteeseen totutaan eikä riskejä osata ennakoida.

– Nyt lainsäädäntöä muutetaan, mutta soditaanko taas edellistä sotaa? Vihriälä kysyi.

Hän arvioi, että kunhan kriisistä on selvitty, korjausliikkeiden ansiosta menee taas jonkin aikaa vähän paremmin, mutta pitemmän päälle tämäkään kriisi ei jää viimeiseksi.

Tavalliset kansalaiset
tarkkailijoiksi

Keskeisenä lääkkeenä keskustelussa, kuten kirjassakin, nousi esiin avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen.

– Se alkaa olla jo itsestään selvää, mutta 2000-luvun alussa se oli vielä vaikea vaatimus esitettäväksi, Bruun vertasi.

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr.) sanoi lukeneensa ajatuspajojen kirjaa siten, että siinä palataan aidon markkinatalouden ihanteisiin.

– Ihmiset voivat seurata omaa eläkesijoitustaan ja valvoa, että se ei tulisi käytettyä mielipuolisiin johtajien palkkioihin, Sinnemäki mainitsi esimerkkinä läpinäkyvyydestä.

Hän piti kehittämisen arvoisena ajatuksena yritysten riskien tarkkailua wikipedia-tyyppisesti tavallisten kansalaisten voimin.

– Valvonnan on hajauduttava. Sen ei pidä olla pelkästään asiantuntijatyötä, jossa käytetään termejä, joita kukaan ei ymmärrä.

Miten säädellä
rahan määrää?

Otto Bruun kehotti kiinnittämään huomiota ahneuden kritiikin ja eettisten näkökulmien lisäksi ennen kaikkea rakenteisiin.

– Edelleenkin suomalaiseen keskusteluun on rantautumatta sana kapitalismi, vaikka Financial Times julistaa jo kapitalismin loppua, Bruun kummasteli.

Hänen mukaansa rahoitusjärjestelmä on systemaattisesti tuottanut keinottelua. Keinottelu perustuu velanluontiin ja uskoon omaisuusarvojen kasvun jatkumisesta. Kun nousu-ura lakkaa, mekanismi päättyy kuin seinään ja kupla puhkeaa. Kuplan suuruutta kuvaa se, että maailman finanssivirtojen suuruus on yhden päivän aikana 5 600 miljardia dollaria, kun maailman bruttokansantuote on 120 miljardia eli vain 2,5 prosenttia siitä.

– Olennaista on, miten rahan määrää voi rajoittaa ja säännellä, Bruun painotti.

Yhdeksi keinoksi hän esitti finanssitransaktioiden verottamista. Sinnemäki oli samoilla linjoilla.

– Kriisit ovat osa kapitalismia, mutta voimme vaikuttaa kuplien suuruuteen ja muutosten jyrkkyyteen. Mitä vähäisempiä kuplia ja loivempia muutoksia, sen vähemmän dramaattisia seuraukset ovat. Tobinin-vero tai muu vastaava ei muuttaisi järjestelmän luonnetta, mutta sillä olisi pehmentävä vaikutus, Sinnemäki sanoi.

Lisäksi verolla voitaisiin hänen mukaansa kerätä varoja yleishyödyllisiin maailmanlaajuisiin tarkoituksiin, kuten Kööpenhaminassa loppuvuodesta mahdollisesti sovittaviin uusiin ilmastonmuutoksen hillitsemistoimiin.

Bruun säesti, että uusiutuviin energiamuotoihin panostaminen olisi muutenkin hyvin käytettyä elvytysrahaa. Lisäksi hän ottaisi mallia presidentti Franklin D. Rooseveltin ohjelmasta, jolla Yhdysvaltojen taloutta elvytettiin 1930-luvulla.

– Rahaa suunnattiin myös suoraan taiteilijoille ja tutkijoille, koska pitkittynyt talouslama oli iskenyt erityisesti heihin. Heillä raha meni suoraan kiertoon.

Kiistanalainen
asuntopolitiikka

Tilaisuudessa nousi esiin myös sosiaalipolitiikan rooli Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden ylikuumenemisessa, josta kriisi alkoi. Professori Risto Harisalo, joka sanoi puolustavansa klassista liberalismia, nimesi kriisin yhdeksi keskeiseksi syyksi sosiaalipolitiikalla perustellut lait, jotka edistivät asuntolainojen tarjoamista riskialttiille lainanottajille.

– Tarkoitushakuiset lait selittävät kriisiä ainakin osin. Kirjassa lopputulos on kuitenkin se, että markkinat ovat syypää ja taloudellisten toimijoiden on mentävä itseensä, Harisalo kritisoi.

Sinnemäkikin myönsi, että asuntopolitiikkaa olisi voitu tehdä toisella tavalla. Hän piti kuitenkin virheellisenä tulkintaa, että sosiaalipolitiikka sinänsä olisi synnyttänyt kriisin.

Kriisi tunnetusti laajeni erityisesti siksi, että riskialttiita lainoja oli paketoitu uudenlaisiksi arvopapereiksi, joiden arvon romahtaminen osaltaan johti luottamuspulaan ja investointipankkien kaatumiseen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Uusimmat

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään