KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Sukupolvi ei ole yhdestä puusta veistetty

Suurista ikäluokista vilisee julkisessa keskustelussa monenlaisia mielikuvia ja stereotypioita. Nyt aiheesta on myös uutta tutkimustietoa. Semi Purhosen, Tommi Hoikkalan ja J. P. Roosin toimittamassa tuoreessa teoksessa korostuvat ikäluokkien jäsenten omat kokemukset sekä sukupolvi-identiteetti – sikäli kuin heillä sellaista on.

Elias Krohn
31.10.2008 9.00

Sosiologinen teos analysoi suurten ikäluokkien elämänkulkuja

Semi Purhonen, Tommi Hoikkala, J. P. Roos (toim.): Kenen sukupolveen kuulut? Suurten ikäluokkien tarina. Gaudeamus 2008. 319 sivua.

Kenen sukupolveen kuulut? kokoaa yhteen pitkän tutkimushankkeen tulokset viime sotiemme jälkeen Suomessa syntyneiden suurten ikäluokkien elämästä, identiteetistä, kokemuksista, arvoista ja poliittisuudesta.

Teos on järeää, mutta yleistajuista sosiologista kirjallisuutta. Pelkkää teoriaa se ei ole, vaan lukija voi perehtyä myös haastateltujen elämäntarinoihin, jotka ovat kiinnostavia ja koskettavia.

Tilastoihin ja haastattelumateriaaleihin pohjautuvan tutkimushankkeen tulokset eivät tunnu erityisen yllättäviltä. Kuva suurista ikäluokista kuitenkin tarkentuu ja laventuu monin tavoin. Stereotypiat saavat kyytiä. Semi Purhonen korostaa johdannossa – esimerkiksi Osku Pajamäen Ahne sukupolvi -kirjaan viitaten –, että sukupolvet eivät ole monoliitteja eikä mikään sukupolvi ole läpeensä ”ahne”, ”itsekäs”, ”solidaarinen” tai mitään muutakaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kirjoittajat jakavat suuret ikäluokat elämänkulkujen perusteella karkeasti neljään perustyyppiin: ikäluokkien tavalliset jäsenet, epäpoliittinen eliitti, radikaalit 60-lukulaiset ja anti-60-lukulaiset. Epäpoliittinen eliitti ja 60-lukulaiset ovat korkeimmin koulutettuja ja sijoittuneet yhteiskunnassa merkittäviin asemiin. ”Tavikset” ovat lähinnä työläisiä ja alempia toimihenkilöitä. Anti-60-lukulaiset sijoittuvat yleensä jonnekin eliittiryhmien ja tavisten väliin. Heidän yhteiskunnallisen identiteettinsä perustana on 60-luvun radikalismin jyrkkä vastustaminen ja ”perinteisten arvojen” kunnioittaminen.

60-lukulaisilla vahva
sukupolvi-identiteetti

Yhtenä teoreettisena lähtökohtana teoksessa on Karl Mannheimin klassinen sukupolviteoria, jossa korostetaan yhteisten kokemusten merkitystä nuorten sosialisaatiovaiheessa. Suurten ikäluokkien edustajien haastattelut eivät kaikilta osin tue teoriaa. Vastaajat nimesivät tärkeiksi tapahtumiksi ja käännekohdiksi keskenään hyvin erilaisia, lähinnä henkilökohtaisen elämän asioita.

60-lukulaiset kuitenkin todetaan ”mannheimilaiseksi” sukupolveksi, jolla on vahva yhteinen tietoisuus yhteiskunnasta sekä itsestään sukupolvena. Heidän oma toimintansa – tunnetuimpana esimerkkinä Vanhan valtaus – on entisestään vahvistanut yhteistä sukupolvi-identeettiä. Vastaavasti anti-60-lukulaisia yhdistää keskenään kokemus radikalismin vastenmielisyydestä.

Tavikset keskittyivät henkilökohtaiseen elämäänsä eivätkä juuri piitanneet yliopistomaailmaan painottuvista kohinoista. Epäpoliittisen eliitin jäsenet puolestaan kokivat henkisen ilmapiirin vapautumisen 60-luvulla usein myönteiseksi, mutta eivät lähteneet mukaan politiikan tai kansalaisaktivismin pyörteisiin, vaan rakensivat omaa uraansa.

Kova työnteko
yhteinen eetos

Pienestä tiedostavasta eliitistä koostuvan ”mannheimilaisen” sukupolven vastinpari on massamittainen sukupolvi, joka käsittää kaikki tiettynä ajanjaksona syntyneet. Isoista eroista huolimatta on myös tekijöitä, jotka väljästi yhdistävät suuria ikäluokkia kokonaisuudessaan. Keskeinen peruskokemus on tietysti ikätoverien suuri määrä päiväkodeissa, kouluissa, leikkipaikoilla ja harrastuksissa.

Lisäksi jonkinlaisena yhteisenä eetoksena myöhemmässä elämässä kaikilla neljällä perustyypillä on ollut kova työnteko, ponnistaminen yleensä niukoista oloista kohti parempaa aineellista elintasoa.

”Tavikset” joutuivat uurastamaan heti kansalaiskoulusta päästyään aluksi piika- tai renkityyppisissä tehtävissä pärjätäkseen edes joten kuten. Kovien ponnistelujen palkkiona tuli myöhemmin ehkä mahdolliseksi omistusasunnon, auton ja kesämökin hankkiminen.

Eliittiryhmille elintason ja sosiaalisen aseman kohottamisen väline oli koulutus, joka takasi tuohon aikaan vakituisen työn ja arvostetun aseman varmemmin kuin nykyään.

Nykynuori kammoaa
kollektivismia

1960-luvun radikaalien todetaan olevan ikäluokassaan vain ”vähemmistön vähemmistö”, pienehkö osa korkeasti koulutetuista. Heitä käsitellään kuitenkin siihen nähden varsin laajasti. Tämä ei ole ihme sikäli, että kirjoittajat itse lukeutuvat valtaosin tuohon ryhmään tai sen liepeille. J. P. Roos kertookin avoimesti itsensä sekä Tommi Hoikkalan menneisyydestä esimerkkitapauksina.

60-lukulaisten korostaminen puolustaa kuitenkin muutenkin paikkaansa, olihan heidän roolinsa yhteiskunnallisessa murroksessa huomattavasti heidän lukumääräänsä merkittävämpi. Lisäksi sukupolviteorioiden kannalta tämä itsensä sukupolveksi julistanut ryhmä on erityisen kiinnostava. Ikäluokkien tavallisista jäsenistä suuri osa ei kysyttäessä edes mieltänyt kuuluvansa mihinkään sukupolveen.

Teoksessa tarkastellaan myös tätä päivää. Siitä esimerkiksi selviää, mitä 60-luvun radikaalit tekevät nyt. Eri toimialoista kulttuuri on imenyt 60-lukulaisia eniten. Myös valtionhallinnon, korkeakoulujen ja median osuus on huomattava. Sijoittuminen vaihtelee kuitenkin merkittävästi tarkemman ikäluokan sekä aktiivisen kauden mukaan.

Hoikkala pohtii sukupolvitutkimuksen valossa nuorempien sukupolvien roolia. 1990-luvulla nuoruutensa eläneitä hän nimittää yksilöllisen valinnan sukupolveksi. Tosin hän pohtii myös, onko kyse pikemminkin yksilöllisestä pakkovalinnasta. Yksilöllisen ainutkertaisuuden ja pätevyyden osoittamisesta kun on tullut suoranainen pakko.

Hoikkalan mukaan tämä sukupolvi kammoaa kaikkea kollektivismia. Yksilöllisen valinnan pakko on massakokemus, joka kuitenkin pikemminkin erottaa kuin yhdistää. Yhteistä identiteettiä ei siis ole olemassa edes siinä määrin kuin suurten ikäluokkien kohdalla.

Tämä analyysi tuntuu entistä ajankohtaisemmalta nyt Kauhajoen tragedian jälkeen..

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään