KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Muutos, jota tarvitsemme

Kuva: Lehtikuva/ JASON REED

George W. Bushin painajaismaisen presidenttikauden jälkeen Barack Obamaan kohdistuu niin paljon odotuksia, että pettymykset ovat lähes väistämättömiä.

ARTO HUOVINEN
6.11.2008 9.00

Ja muutos, johon voimme (ehkä) uskoa

Astuessaan virkaansa tammikuun 20. päivänä 2009 Barack Obama saa eteensä sellaisen nipun haasteita, että tilannetta on verrattu suurten historiallisten murroskausien presidentteihin, sisällissodan ajan Abraham Lincolniin (valittiin 1860) ja suuren lamakauden Franklin Delano Rooseveltiin (valittiin 1932).

Obaman odotetaan jälleenrakentavan sen, minkä yksi Yhdysvaltain historian epäonnistuneimmista presidenteistä, George W. Bush ehti kahdeksan vuoden aikana rikkoa. Ja monet odottavat lisäksi, että Obama ei pelkästään jälleenrakentaisi, vaan toteuttaisi suorastaan historiallisia uudistuksia.

Bushin savuaviin raunioihin kuuluvat Yhdysvaltain sotkeutuminen kahteen sotaan, maan kansainvälisen arvostuksen romahtaminen, ylimielinen suhtautuminen niin kansainväliseen oikeuteen kuin Yhdysvaltojen omiinkin lakeihin ja lopuksi vielä pahin talousromahdus sitten suuren lamakauden.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhdysvallat on yhä syvemmin kahtiajakautunut sekä sosiaalisesti että poliittisesti. Tämä kehitys alkoi jo ennen Bushia, mutta sekin on kärjistynyt.

Kansalaisten luottamus politiikkaan on vähäistä. Jossakin kyselyssä 90 prosenttia oli sitä mieltä, että maa on ”väärällä tiellä”. Bush on niin epäsuosittu, että hän kävi antamassa äänensäkin ennakkoon tv-kameroiden ulottumattomissa. Vain sitkein parikymmentä prosenttia jaksaa yhä luottaa Bushiin.

Kongressi – jota johtavat demokraatit – saa vielä alhaisemmat suosiolukemat. Tämä tosin on normaalitilanne, kansanedustajat mielletään yleensäkin enemmän Washingtonin poliittisiksi kähmijöiksi kuin presidentti.

Ei suurta käännöstä
vasemmalle

Obamasta on sanottu, että hänen varsinaisesta poliittisesta ohjelmastaan tiedetään aika vähän. Se ei ole kovin ihmeellistä. Presidenttiehdokas ei voi yleensäkään sitoutua liian moniin liian yksityiskohtaisiin lupauksiin.

Demokraateilla on lisäksi tuore varoittava esimerkki: kun he vuoden 2006 välivaaleissa saivat enemmistön sekä senaattiin että edustajainhuoneeseen, he lupasivat toteuttaa sadassa päivässä mittavan uudistusohjelman ja lopettaa siinä sivussa Irakin sodan. Pettymyshän siitä tuli.

Obama tietää varsin hyvin, että suurin syy hänen valintaansa oli äänestäjien halu irtiottoon Bushista ja republikaaneista. Vähemmän tiedetään siitä, minkä puolesta Obaman äänestäjät äänestivät.

Aika monissa ensimmäisissä kommenteissa on kuitenkin sanottu, ettei Obaman valintaa pidä tulkita rajuksi käänteeksi liberaaliin suuntaan eli amerikkalaisittain vasemmalle. Ratkaiseva vaalikysymys oli talous, ja Obamaa äänestivät vähäosaisten lisäksi myös monet keskiluokasta, jotka kokivat Bushin politiikan vaarantaneen heidän saavutetut etunsa.

Obama joutuu joka tapauksessa luovimaan. Osa demokraateista näkee hänen saaneen mandaatin radikaaleihin uudistuksiin, osa taas kavahtaa niitä.

Lisäksi Obama lupasi kampanjansa aikana pyrkiä kansakuntaa yhdistäväksi presidentiksi, joka on valmis yhteistyöhön republikaanien kanssa. Tätä on vaikea yhdistää politiikkaan, joka tyydyttäisi demokraattien vasemmistosiipeä.

Yhteistyöstä republikaanien kanssa tuskin tulee helppoa, koska ainakin edustajainhuoneessa suuri osa putoajista oli maltillisia republikaaneja ja jäljelle jäänyt ryhmä painottuu entistäkin enemmän konservatiivisten osavaltioiden konservatiivisiin republikaaneihin.

Ensin huomio
sisäpolitiikkaan

Obama alkoi vaalikampanjansa loppuvaiheissa varoitella liiallisista odotuksista. Hän myös sanoi, ettei pidä odottaa äkkikäännettä vasemmalle.

Obama jatkoi äänestäjiensä kärsivällisyyteen vetoamista voitonpuheessaan Chicagossa, jossa hän sanoi ”edessä olevan tien olevan pitkä”, ”emmekä pääse sinne yhdessä vuodessa emmekä edes yhdessä virkakaudessa”.

Obaman odotetaan virkakautensa alkuvaiheessa keskittyvän enemmän sisä- kuin ulkopolitiikkaan. Tämä tosin ei ole presidentin yksinään päätettävissä, koska yllättävät tapahtumat maailmalla voivat mullistaa agendan.

Obama on valmistautunut vaalivoittoonsa hyvin ja hänen odotetaan julkistavan tärkeimmät nimet tulevaan Valkoisen talon esikuntaansa jo tällä viikolla. Myös keskeisten ministerinpaikkojen on vihjattu selviävän jo ennen kolmen viikon päästä pidettävää kiitospäivää.

Obaman avustajatiimiin kuuluva Leon Panetta sanoo New York Times -lehdessä, että tuleva presidentti ei aio ruveta vetkuttelemaan vaikeimpiin ongelmiin tarttumisessa, koska päätösten lykkääminen tekee niistä vain entistä vaikeampia.

Obaman pitäisi menestyäkseen saada oleelliset verotukseen, koulutukseen, terveydenhoitoon ja energiakysymyksiin liittyvät uudistuksensa käyntiin ennen seuraavia kongressin välivaaleja marraskuussa 2010.

Uudistusmahdollisuuksia rajoittaa kuitenkin Bushin kaudella tähtitieteelliseksi noussut Yhdysvaltain valtionvelka.

Lupasi sulkea
Guantánamon

Aivan ensimmäiseksi Obamasta odotetaan pelastajaa nykyiseen talouskriisiin. Obama on neuvotellut kongressin johtajien kanssa 100 miljardin dollarin elvytyspaketista, joka käytettäisiin julkisiin töihin, työttömyyskorvauksiin, asuntojen lämmityskuluihin, ruoka-apuun sekä vaikeuksissa olevien kaupunkien avustamiseen. Kaikki siis asioita, jotka miellyttäisivät Obaman vähäosaisia kannattajia, jotka ovat tähän saakka nähneet talouskriisiä ratkottavan lähinnä pankkien omistajia pelastamalla.

George W. Bushilla on kuitenkin vielä kahden ja puolen kuukauden ajan veto-oikeus.

Sekä Obama että McCain lupasivat vaalikampanjassaan sulkea kidutuksen symboliksi nousseen Guantánamon vankileirin. Tämä lienee ensimmäinen mittari siitä, kääntyykö lehti ihmisoikeuspolitiikassa.

Myös ulkomailla Obamalta odotetaan paljon. Euroopassa toivotaan ylimielisen Bushin paikalle multilateraalimpaa presidenttiä.

Obaman toivotaan viimeinkin liittävän Yhdysvallat tosissaan mukaan ilmastonmuutoksen vastustamiseen. Paineet tähän ovat viime vuosina kasvaneet Yhdysvaltojen sisälläkin, mutta toisaalta talouskriisi voi mutkistaa tilannetta.

Mahdollisuus
uuteen alkuun

Obama ei saa huomenlahjakseen pelkkiä ongelmia. Suurten odotusten myönteinen puoli on psykologinen tunne uuden alun mahdollisuudesta. Tämä antaa ainakin alkuvaiheessa presidentille nostetta toteuttaa uudistuksia.

Obamalla on myös tukenaan poikkeuksellisen vahva enemmistö kongressin molemmissa kamareissa, vaikka demokraatit jäivätkin tavoittelemastaan määräenemmistöstä senaatissa.

Obaman heikkoutena on pidetty kokemattomuutta. Mutta ainakin vaalikampanjan hän hoiti paljon paremmin kuin kokeneempi vastaehdokkaansa John McCain.

Lähes virheettömästi sujuneen kampanjan katsotaan kertovan Obaman johtajaominaisuuksista myös presidenttinä. Samoin se kertonee kyvystä valita hyvä joukkue, hyvät avustajat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään