KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Neljä syytä äänestää eurovasemmistoa

Paavi Benedictus XVI piti vuonna 2006 Regensburgin ylipistossa tyrmistyttävän puheen, jossa hän nimesi Islamin sotaisaksi uskoksi.

Paavi Benedictus XVI piti vuonna 2006 Regensburgin ylipistossa tyrmistyttävän puheen, jossa hän nimesi Islamin sotaisaksi uskoksi. Kuva: Lehtikuva/ ALBERTO PIZZOLI

Erkki Laukkanen
4.6.2009 11.45

EU-PARLAMENTISSA eurovasemmisto istuu ryhmässä, jolla on pitkä ja hankala nimi. Se on GUE/NGL, Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismaiden punavihreä vasemmisto. Ryhmä on konfederaatio, jossa ryhmäkuri on löysempi kuin varsinaisissa Eurooppa-puolueissa. Ryhmällä on nyt 41 edustajaa, ja vaalien jälkeen enemmän, kiitos Saksan vasemmistopuolueen, Die Linken kasvun.

Ryhmä tunnetaan varauksista markkinavetoista EU:n kehitysstrategiaa kohtaan. Tänä päivänä niitä varauksia tosin esittävät monet muutkin. Mutta juuri tässä se ero onkin: eurovasemmisto on dokumentoidusti ollut aikaansa edellä, eikä vain jälkiviisas.

Mutta mitä muuta meidän pitäisi tietää? Miksi eurovasemmisto ehdokkaita pitäisi äänestää?

OLEN LÖYTÄNYT neljä syytä: eurovasemmiston toiminta uusliberalismista poikkeavan sosiaalisen mallin puolesta, toiminta monikulttuurisen Euroopan puolesta, toiminta veroparatiisien purkamiseksi ja käsitys demokratian luonteesta.

Usein sanotaan, että EU:lla ei ole sosiaalista mallia, vaan 4–5 keskenään kilpailevaa mallia, joista jäsenmaat ovat vapaat valitsemaan. Mutta käytännössä sitä vapautta rajoittaa joustoturva, flexicurity, jonka yleiset periaatteet hyväksyttiin joulukuussa 2007 osaksi EU:n työllisyyspolitiikkaa. Sen toimeenpanoa EU-komissio jatkossa seuraa ja kommentoi, vaikka sillä ei muodollisesti valtakirjaa sosiaaliasioissa olekaan.

Tämän kaiken on hyväksynyt myös EU-parlamentti. Eurovasemmisto on ainoa ryhmä, joka on muistuttanut käsitteen hollantilaisesta isästä, jolle joustoturva oli vain uusi nimi umpikujaan ajautuneille työmarkkinajoustoille; käsitteen epäanalyyttisestä luonteesta, jonka seurauksena on täysin mahdotonta sanoa, mikä kunkin maan kohdalla on se seuraava askel; ja siitä, etteivät uusliberalistiset valtiot ole tänään halukkaita rahoittamaan edes sitä turvaa, mitä meillä nyt on. Saati sitten ottamaan lisävastuuta, kun yritysten vastuita karsitaan.

NÄYTTÖÄ TÄSTÄ KAIKESTA on kertynyt yllin kyllin. Alan kirjallisuuden piirissä joustoturvaa nimitetäänkin uusliberalismin kukkaseksi, ja ihmetellään, missä jäsenvaltioiden kansalliset täsmennykset Euroopan neuvoston hyväksymille yleisille periaatteille oikein viipyvät. Sitä voi ihmetellä myös Suomen osalta.

Suomen hallituksessa näiden täsmennysten valmistelu on ollut työministeri Tarja Cronbergin vastuulla. Mutta valmista ei ole tullut, ja viimeisimmän tiedon mukaan Gronberg esittelee tuloksensa vasta viimeisellä työviikollaan, kesälomien alla ja EU-vaalien jälkeen.

Miksi näin? Pelättiinkö tässä sitä, että kysymys joustoturvan sosiaalisista seurauksista olisi politisoitunut eurovasemmiston ennakoimalla tavalla?

KRIISISSÄ ON MYÖS EU:n toinen peruarvo, monikulttuurisuus. Sen piti olla EU:n virallinen politiikka ja lähes ainoa vaihtoehto, kun jäsenvaltioiden kulttuuriset kiinnikkeet niin kirjavat ovat. Mutta käytännöstä voi olla toista mieltä, kuten seuraavasta esimerkistä ilmenee.

Syyskuussa 2006 paavi Benedictus XVI piti Regensburgin ylipistossa puheen, jossa hän nimesi Islamin sotaisaksi uskoksi. Se oli tyrmistys kaikille monikulttuurisuudesta kiinnostuneille, ja lehdistössä paavia selkokielellä moitittiin muun muassa uskonnollisen rautaesiripun rakentelusta.

Mutta sitten EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso asettui yllättäen paavin tueksi, ja ihmetteli, miksi niin harvat EU-maiden johtajat lopulta paaville tukensa antoivat. Monikulttuurisuudesta kiinnostuneiden oli taas pakko hieraista silmiään, kun Christian Today ja monet muut lehdet Barrosoa ja kumppaneita kilvan ylistivät. Suomessa tästä ongelmasta vaiettiin täysin, eikä vaikenemiseen tarvittu edes pääministerin opastusta.

JOS EU OLISI AIDOSTI monikulttuurinen, tällaista Islam-soppaa ei olisi koskaan keitetty. Mutta se, että komission puheenjohtaja katsoi oikeudekseen kääntää yhdelle EU:n perusarvolle selkänsä, kielii rinnakkaisista todellisuuksista: yksi todellisuus yleisölle, toinen todellisille vaikuttajille – aivan kuten eurovasemmiston toimesta on väitetty.

On vaikea sanoa, miten monikulttuurisuus enää voitaisiin pelastaa, kun se takavuosina niin vahvasti kaksikasvoiseen politikointiin on kytketty. Mutta toisaalta, vaihtoehtoja on aika vähän, ja sisällöt täsmentämällä monikulttuurisuus voi myös lievittää niitä jännitteitä, mitä monikulttuurinen EU vääjäämättä luo.

Ääni eurovasemmistolle on ääni näiden jännitteiden vähentämisen puolesta.

KOLMAS SYY ÄÄNESTÄÄ eurovasemmistoa on talous. Ei siksi, että yhteismarkkinoille saataisiin lisää tehoa ja tuottavuutta, vaan siksi, että talouskasvun hyödyt jakaantuisivat nykyistä oikeudenmukaisemmin. Viimeisten 15–20 vuoden aikana palkkojen osuus kansantulosta on laskenut noin 10 prosenttiyksikköä pääomatulojen eduksi.

Se on varsin suora seuraus globalisaatiosta ja siitä, miten EU on meitä siihen opastanut muun muassa verotusta koskevilla suosituksillaan. Osa opastusta ovat veroparatiisit EU:n sisällä tai sen läheisessä vaikutuspiirissä. Ne ovat tarjonneet mahdollisuuden joko verottomaan tai lähes verottomaan sijoitustoimintaan kaikille niille, joilla sijoitusvarallisuutta on – ja onhan niitä.

Itsekin tunnen monia, jotka ovat sijoittaneet verottomasti Luxemburgiin, yhteen EU:n jäsenvaltioon, joka ei ole halunnut sijoittajien henkilöityjä tulotietoja toimittaa veroviranomaisille toimittaa. Salailutalouteen ovat osallistuneet myös Andorra, Belgia, Itävalta, Luxemburg, Monaco ja Sveitsi sekä koko joukko saaria Britannian tuntumassa. Ne kaikki suosivat veronkiertoa veronmaksajien kustannuksella.

TÄTÄ KAIKKEA EU on katsonut sormiensa läpi, ja perustellut sitä sillä, että veroparatiisit eivät ole vain EU:n päänsärky. Jos rajoituksia tehdään, niin tehdään sitten kaikille, mukaan lukien Macao, Singapore, Keski-Amerikan pankkivaltiot ja sen sellaiset.

Näinkin voi ajatella. Mutta samalla siinä nostetaan kädet pystyyn harmaan talouden ja talousrikollisuuden suitsimisessa, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Niin sitten lehdistä luemme kaiken maailman åke blomqvisteista, joille sijoitusten verollisuus vielä suurempana yllätyksenä kuin heitä neuvoneille pankinjohtajille.

Eurovasemmiston mielestä toimiin harmaan pääomatulon verottamiseksi olisi pitänyt lähteä jo 1990-luvulla, kun ongelman kasvu tiettäväksi tehtiin. Se, että näin ei ole tapahtunut, on ollut tietoinen poliittinen valinta, josta varsin hyvin perustein olisi voinut olla myös toista mieltä. Ja poliittinen valinta oli myös se, että EU-komission esitys finanssivalvonnan tehostamiseksi meni sekin EU-vaalien yli.

Siksi ääni eurovasemmistolle on ääni yhdenmukaisen verokohtelun puolesta.

SITTEN ON VIELÄ YKSI SYY. Se on eurovasemmiston näkemys poliittisesta toiminnasta. Instituutiot, kuten EU-komissio, ministerineuvosto ja EU-parlamentti, ovat tärkeitä. Mutta toisaalta, niin on myös mahdollisuus toimia instituutioiden ulkopuolella, kuten ay-liikkeessä ja kansalaisjärjestöissä.

Eurovasemmiston mielestä ratkaisevaa eurooppalaisen osallisuuden luomisessa ei ole se, miten EU-instituutioiden väliset suhteet on järjestetty, vaan toimivat suhteet EU-instituutioiden ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Emme siis puhu vain äänestämisestä, vaan myös kaikesta siitä mikä jää äänestämisen ulkopuolelle. Puhumme asiasta, jota eräät valtiotieteilijät ovat kutsuneet eurooppalaisen demokratian puuttuvaksi lenkiksi.

Kaikki kunnia teknokraateille, mutta demokratian olemukseen kuuluu vahva kansalaisyhteys kaikissa niissä osallistumisen muodoissa, jotka tietämystämme käsiteltävistä asioista voivat lisätä. Ilman tätä ristipölytystä eurooppalainen osallisuus ei voi olennaisesti nykyisestä laajentua.

Siinä neljäs syy äänestää eurovasemmistoa.

Muitakin syitä voi tosin olla.

Kirjoittaja on valtiotieteen lisensiaatti, SAK:n ekonomisti ja työelämän tutkija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään