Suomessa ryssävihaan perustuneen synkän oikeistopolitiikan loppunäytös näyteltiin Lapissa. Perääntyvä Saksan armeija tuhosi kaiken mahdollisen. Sodan jälkeen Lapin ihmiset palasivat kyliinsä. Monilla ei ollut muuta majaa kuin perunakellari. Siitä alkoi kuitenkin uuden politiikan ja uuden rakentamisen aika.
Suomi kävi selviytymistaistelua. Sähköä tarvittiin. Kaikki Lapin kansanedustajat kannattivat Kemijoen rakentamista sähkön tuotantoon, vain yksi maalaisliittolainen vastusti valtion yhtiön perustamista. ”Kommunisti-Kekkonen” kuitenkin jyräsi vastustuksesta huolimatta pääministerinä yhtiön perustamisen läpi eduskunnassa vuonna1954.
Kemijoki Oy:n suhteet maakuntaan ja maakunnan ihmisiin ovat vaihdelleet vuosikymmenien aikana. Pääasiassa suhteet ovat olleet hyvät, ja viime vuosien aikana ne ovat aina vain parantuneet.
Toiminta- malli tuottaa Fortumille ja sen johtajille mojovan lisäpotin.
1970-luvulla silloinen IVO, nykyinen Fortum, yritti ensimmäisen kerran fuusioida Oulujoki Oy:n tavoin myös Kemijoki-yhtiön. Ei onnistunut. Lapin maakuntaliitto asetti samoihin aikoihin tavoitteekseen tehdä Kemijoki Oy:stä maakunnallisen yhtiön. Sekään ei onnistunut. Lapin sähkölaitokset pääsivät kuitenkin myöhemmin yhtiön hallitukseen ja vaikuttamaan yhtiön toimintaan 13 prosentin osakkuudella.
Nyt valtion omistajaohjausministeri Heidi Hautala on käynnistänyt prosessin, jonka tavoitteena on isänmaan parasta palvelemaan perustetun yhtiön ”yksityistäminen” ja saattaminen palvelemaan raakaa kapitalismia ja markkinataloutta. Kemijoki-yhtiö ajetaan alas. ”Pohjan akka harvahammas” on nyt etelässä ja ryöstää Sammon Pohjolasta. Kemijoki Oy on tarkoitus fuusioida Fortumiin.
Mitä siitä seuraa? Fortum himoitsee säätöenergiaa ja Kemijoen täysimääräistä säätämistä ”rahan äänellä”. Kun säätöenergian hinta on korkeimmillaan ja dollarit ja eurot vilisevät Keilaniemen valvomon monitoreissa Espoossa, silloin ajetaan täysillä pienomistajien ja rannan asukkaiden eduista piittaamatta. Raaka markkinatalous ei katso, mitä ajo merkitsee akkojen pyykkilaitureille tai mökkiläisen rantamaisemaan.
Itsenäinen Kemijoki Oy on pystynyt toimimaan ja on toiminut Kemijoen laitosten käyttöä säätäessä myös maakunnan sähkölaitosten ja ihmisten etuja ajatellen. Se aika on ohi, kun Hautala saa valtion omistajaohjausministerinä tahtonsa läpi.
Kysymys on voitoista ja optioista. Heidi Hautalan käynnistämä toimintamalli tuottaa Fortumille ja sen johtajille mojovan lisäpotin – ja suuren pettymyksen Kemijoki-alueen ihmisille.