KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tulisoihtuja Savon radalla

Pirjo Hämäläinen
30.3.2015 18.00

Aivan tarkkaa ajankohtaa ei tunneta, mutta vuosi oli 1923 ja päivä joko 17. tai 18. heinäkuuta. Tuolloin, illansuussa, ennen Helsingin junan lähtöä sai Kouvolan rautatieasemalla alkunsa Tulenkantajien ryhmä.

Olavi Paavolainen oli tavoitellut jo kauan Katri Valaa, maalaisopettajaa ja provinssilupausta, mutta kohtaaminen onnistui vasta Valan perheen kesäasunnossa Vuohijärvellä. Nuorille modernisteille Valkealan meren aavat selät olivat kuitenkin turhan banaaleja, joten he päättivät haltioitua sameasta suolammesta.

Yhden tai kahden yön jälkeen Paavolainen kaipasi taas kotiin, ja niin kolisteltiin velipoika Erkki Vala esiliinana Savon rataa pitkin Kouvolaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
Savolaiset halusivat ennen muuta Viipuriin ja Pietariin, joten harvoja Helsingin kävijöitä ei otettu täysin vakavasti.

Rautatieasemalla kolmikko näki ilmielävän Lauri Viljasen. Turkulainen kirjallisuudenopiskelija oli täällä raukoilla rajoilla niin iso ihme, että Paavolainen äityi vouhottamaan Anna de Noailles’n – pariisilaisen kreivittären – runoudesta. Viileämpää Viljasta moinen kiihko lähinnä tympäisi.

”Junaa odotellessa syntyi silti kuin huomaamatta nuoren runouden ydinsolu, joka laajeni ja jakautui. Lauri Viljanen solmi kohta avioliiton Kerttu Suomenlinnan eli Elina Vaaran kanssa. Tämän runoja Katri Vala oli jo Nuoressa Voimassa ihaillut ja heistä tuli pian ystävät. Kumpikin tunsi Yrjö Jylhän ja hänen värisyttävän väkivaltaiset runonsa. Alkoi muodostua se nuorten runoilijoiden ryhmä, jonka Olavi Paavolainen ottaa pian suojelukseensa”, Panu Rajala kirjoittaa teoksessa Tulisoihtu pimeään (2014).

Tähtiä oli poikennut ennenkin. Petri P. Pentikäisen Savon rautatiessä (2014) kerrotaan, miten Juhani Aho nousi syksyllä 1890 junasta Kouvolassa ja raportoi öisistä tunnelmista Päivälehdessä:

”Kuinka minä kadehdin seisoessani Kouvolan asemasillalla niitä onnen suosimia, jotka olin juurikään jättänyt junaan ja jotka saivat jatkaa matkaansa Pietariin saakka ja vasta aamulla tarvitsivat lähteä ulos vaunujen runollisuudesta.”

Vuodesta 1875 alkaen Kouvolassa oli Kymiyhtiön tarpeisiin rakennettu tavara-asema, mutta oikean matkustaja-aseman Kouvola sai vasta vuonna 1889, kun Pietarin radasta vedettiin pohjoiseen Savon rata.

Savolaiset halusivat ennen muuta Viipuriin ja Pietariin, joten harvoja Helsingin kävijöitä ei otettu täysin vakavasti. Tästä seurasi se merkillinen tosiseikka, että Helsinki-Kuopio-reitin junat pitää Kouvolassa edelleen kääntää. Jos helsinkiläinen on istunut nenä mukavasti menosuuntaan, Kouvolan jälkeen hän huomaa kiitävänsä selkä edellä kohti Savoa.

Kouvola ei kuulunut Pietarin radan alkuperäisiin asemiin, mutta Kymiyhtiön Kymi (nykyinen Koria) ja Utti kuuluivat. Ne olivat kuitenkin vaatimattomia verrattuina Kaipiaisten ainutlaatuiseen saariasemaan, joka tarjosi kakkosluokan upeat palvelut ja niin ison ravintolan, että sen työntekijöille oli rakennettava oma asuinkasarmi. Kaipiaista korkeampi status oli vain Pietarin Suomen asemalla.

Rudyard Kiplingin mukaan itä on itä ja länsi on länsi eivätkä ne koskaan kohtaa, mutta todellisuudessa idän ja lännen kohtauspiste oli Kaipiaisissa, sillä 1870- ja 80-luvulla aseman toisella puolella noudatettiin Pietarin ja toisella Helsingin aikaa.

”Niin surullinen sunnuntai-ilta; ajattelen juuri näitä tunteja viikko sitten – Pörssissä! Ihanaa: crepe de chine, musiikkia, keltainen hohde pöydällä. – Kirjoita nyt kohta, ihanien päivien jälkeen on aina niin alakuloista! Olavi.”

Olavi Paavolainen lähetti Katri Valalle yhdeksäs maaliskuuta 1924 postikortin, jonka osoitteeksi oli merkitty ”Neiti Karin Wadenström, Selänpää, Multahovi, kansakoulu”.

Posti tuli koululle Selänpäästä, Savon radan asemalta. Selänpää oli yllättävänkin virkeä paikka, sillä siellä lastattiin juniin Kymiyhtiön Verlan tehtaassa – Unescon maailmanperintökohteessa – tuotetut pahvit.

Tulenkantajien tutkija Kerttu Saarenheimo sijoitti Katri Valan runoudelle niin tärkeän Multahovin Hyvinkään lähelle, mikä jaksaa minua huvittaa. Vietin nimittäin ensimmäiset elinkuukauteni Multahovissa, kävin neljä vuotta Multahovin kansakoulua ja Hyvinkäällä – siltä pahasti näyttää – jonakin päivänä kuolen.

Multahovin kansakoulu oli luonnollisesti samalla suunnalla kuin Vuohijärvi, tarkemmin sanottuna Kouvolasta Vuohijärvelle vievän maantien varressa. Valat matkustivat kesäasunnolleen kuitenkin junalla Multamäen, Savon radan pikkuaseman, kautta.

Katri Valan aikaan kouluna toimi vanha torppa, jonka takahuoneissa asuivat opettajaneidin lisäksi hänen äitinsä ja veljensä Niilo ja Erkki. Juuri tuolloin, oletan, Erkki Vala toimitti Kouvolan Sanomia.

Maalaiskoulun perustaja, Kymiyhtiö, tunsi huolta alustalaistensa jälkikasvusta, sillä nouseva teollisuus kaipasi tunnollisia työntekijöitä. Yhtiön omistama Multahovin kartano sijaitsi Multamäen kylässä, mutta Multahovin kansakoulu rakennettiin aivan toiseen kylään, Mannariin. Tilanne tuo mieleen Kouvolan aseman ja Savon radan, jotka eivät osuneet liioin kohdakkain.

Valkealan kirjastossa on nykyisin Katri Valan muistotaulu, mutta vasemmistolainen maine oli kaiketi syynä siihen, ettei Kouvolan seudulla tiedetty aikoihin opettajasta, joka kirjoitti harmaalla koululla aistillisen värihehkuisia runoja.

Erkki Valasta tuli Tulenkantajat-lehden päätoimittaja, porvariston teräväkynäinen kriitikko ja sodan aikaan myös vastarintamies ja ”vakooja”, sillä hän informoi brittejä Suomessa liikkuvista saksalaisjoukoista.

Unto Seppänen ei ollut muiden tulenkantajien mukana asemalaiturilla, mutta seitsemän vuotta myöhemmin hän pestautui loppuiäkseen Kouvolan Sanomiin, Erkki Valalle tuttuun lehteen.

Vaikka Seppäsen tanakka näköispatsas pönöttää keskellä Kouvolaa, häntä ei ajatella niinkään tulenkantajana kuin menetetyn Karjalan mannekiinina. Kannaksen riemuista Seppänen nautti kuitenkin vain kesävieraana ja asui koko 1930-luvun Kouvolassa.

Unton isä Robert Seppänen oli ”Moskovan maisteri” ja samaan ilmansuuntaan on mieltynyt myös pojanpoika, adjutantti ja tietokirjailija Esa Seppänen. Vielä on mainittava Unton sisko, Kouvolan tyttölyseossa kauhua kylvänyt Irja Seppänen-Pora. Päivästä ja säätilasta riippumatta kotitalousopettajamme ärisi ja rähisi kuin ahteriin ammuttu karhu.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään