Historiallisesti Kreikan vaalit tammikuussa voittanut vasemmistoliiton sisarpuolue Syriza on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen. Oikeistolainen kuristuspolitiikka ja talouskuri on lopetettava.
Kreikka on synkkä esimerkki siitä, mihin eurooppalainen kuripolitiikka on johtanut. Tavallinen kreikkalainen on pulassa esimerkiksi lääkkeiden puutteen tai sairaanhoidon olemattomuuden takia. Kreikan elintaso on kääntynyt raskaaseen laskuun ja vaarana on valtion totaalinen romahtaminen. Terveydenhuollon alasajon seurauksena maata on ravistellut sekä malaria-, että hiv-epidemiat.
Syriza on päättänyt lopettaa tämän. Se muodosti hallituksen perussuomalaisten sisarpuolueen, ANELin (Itsenäiset Kreikkalaiset) kanssa, jolle annettiin puolustusministerin salkku. Syitä tähän oli yksi: molemmat vastustavat nykyistä EU:n tukipakettipolitiikkaa.
Yhtäkkiä vasemmistolainen talouspolitiikka on noussut mielenkiinnon keskipisteeseen.
ANELin avulla Syriza saa tarvittavan enemmistön parlamenttiin, jotta he pystyvät muuttamaan politiikan suunnan. Muutostyö vie tietenkin aikaa, joten nyt jäämme mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää.
Syrizan valtiovarainministeriksi nimetty Gianis Varoufakis on antanut jo viestin medialle ympäri maailmaa; Kreikka ei halua senttiäkään enää lainaa euromailta. Se haluaa eräpäivät pois lainoilta ja Euroopan keskittyvän investointipolitiikkaan ja hankkeisiin, jolla talous saadaan taas nousuun.
Tämä sama idea on kuultu myös viime aikoina monilta maailman johtavilta talousajattelijoilta. On käynyt selväksi, että nykyinen politiikkaa ei enää toimi. Kreikka tulee aina olemaan maksukyvytön, jos sen politiikkaa toteutetaan pelkästään talouskurilla. Kurilla ei siis saada taloutta uuteen nousuun.
On ennustettu, että seuraavaksi Espanjassa ison voiton tulee ottamaan gallupien johdossa keikkuva vasemmistopuolue Podemos. Mikäli suunnitelmat toteutuvat ja Kreikka ja Espanja saavat taloutensa uudelleen nousuun vasemmistolaisen talouspolitiikan avulla, on odotettavissa hyökyaallon lailla kasvava vasemmistopuolueiden massiivinen vaalivoitto Euroopassa. Maa kerrallaan ryhdytään toteuttamaan politiikkaa, jolla Eurooppa pelastetaan kurimuksesta.
Syrizan vaalivoitossa ja sen saamassa huomiossa jännittävää on se, että yhtäkkiä vasemmistolainen talouspolitiikka on noussut niin kansalaisten, kuin mediankin mielenkiinnon keskipisteeseen. Siitä keskustellaan, sitä kritisoidaan ja sitä kannatetaan, mutta ennen kaikkea se on uusi ratkaisumalli vanhaan ongelmaan, jota vanhat keinot eivät onnistu ratkaisemaan. Tässä vertailussa oikeistolainen uusliberalismi ja fanaattinen markkinauskovaisuus näyttävät auttamattoman tehottomilta ja vanhanaikaisilta malleilta.
Suomi on jälkijunassa asian suhteen. Hallituspuolueilta on kuultu nihkeää suhtautumista tähän uuteen ajatteluun. Niiden keskuudessa uskotaan, että vanhat konstit toimivat paremmin.
Eduskuntavaaleissa on mahdollisuus näyttää millaiseen politiikkaan me suomalaiset uskomme. Äänestämällä vaihtoehtoa, joka luo paitsi järkevää talouspolitiikkaa, mutta myös hyvinvointia lisäävää sosiaalipolitiikkaa, voidaan Euroopan politiikan suuntaa muuttaa.