Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvut eivät kerro tarkasta työttömien määrästä mitään, mutta hyvän kuvan tilanteesta ja sen kehityksestä ne antavat. Kuva on nyt sellainen, että kahteen asiaan on puututtava.
Vanhempien miesten tunkemisen eläkeputkeen on loputtava. Sillä touhulla tehdään ihmisistä tarpeettomia ennen aikojaan ja samalla tehdään tolkutonta vahinkoa pitkälle tulevaisuuteen. Elinkeinoelämän keskusliitto voisi tältäkin osin vähän koordinoida jäsentensä toimintaa.
Toinen on nuorisotyöttömyys. Nuorten tosiasiallinen työllisyys vaihtelee paljonkin, sillä Suomessa koululaiset ja opiskelijat muodostavat työvoimareservin, josta EK ja etenkin kaupan liitto saisivat olla ikuisesti kiitollisia.
Mutta nuorten työttömyys on joka tapauksessa nousemassa kovaa vauhtia. Viime laman jäljiltä tiedetään, että tällä voi olla tuhoisat ja pitkäaikaiset seuraukset. Tilastoissa kulkee vieläkin työttömyyspatti niiden ikäluokkien kohdalla, jotka kokivat nuorisotyöttömyyden silloin.
Netin selailu ei riitä
Vuodesta 2005 lähtien on ollut voimassa nuorten yhteiskuntatakuu, johon sisältyy myös velvoite tehdä nuorille työnhakusuunnitelma kolmen kuukauden sisällä siitä, kun he ovat ilmoittautuneet työnhakijoiksi.
Työnhakusuunnitelma on hyvä juttu ja se tarjoaa työnvälittäjillekin mahdollisuuden seurata sitä, miten homma etenee. Mutta suunnitelman tekovelvollisuus voidaan kuitata helpollakin. Siinä voi toisin sanoin muotoiltuna lukea vain, että katso netistä, josko jotain löytyisi.
Kaksi vuotta sitten julkistettiin tutkimus siitä, miten nuorten työnhakusuunnitelmat olivat toimineet hyvässä ja koko ajan parantuneessa työllisyystilanteessa. Kolmen kuukauden sisällä oli suunnitelma tehty 61 prosentille nuorista. Suunnitelmien tavoitteista toteutui puolen vuoden sisällä puolet.
Vajaaseen puoleen suunnitelmista sisältyi lupaus aktiivisesta toimenpiteestä. Kun lupaus puuttui, ei tätä useimmiten perusteltu millään tavalla. Lupauksista toteutui viidesosa.
Tällaiseen ei ole nyt varaa.