KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Eilina Gusatinsky: Surutyön monta tasoa

Yksi viime päivien hämmentävä piirre on ollut keskustelu siitä, ketä pitäisi tai saisi surra ja miten.

Yksi viime päivien hämmentävä piirre on ollut keskustelu siitä, ketä pitäisi tai saisi surra ja miten. Kuva: Lehtikuva/Joel Saget

Eilina Gusatinsky
21.11.2015 15.00

Italiassa asuva ystäväni, joka on vuosia haaveilut matkasta Pariisin, kirjoitti lauantaina, kuinka surullinen hän on siitä, ettei ehtinyt käydä siellä. Nyt hän ei ikinä pääse kokemaan sitä oikeaa Ranskan pääkaupunkia, jonka terrori-isku tuhosi.

Vastaavia valituksia kuulee ja näkee kaikkialla, mikä on minusta tosi hämmentävää. Onko se osa surutyötä, jota kukin meistä joutuu nyt käymään läpi? Ja siihen todennäköisesti kuuluvat pelko, lyhyt muisti ja pateettisuus. Uskon, että ensimmäisen ja toisen maailmansodan takia myös luultiin, ettei mikään enää palaa entiseksi.

Toisaalta nämä pelot ovat aiheellisia, mutta toisaalta Pariisi, kuten muutkin kaupungit, ei muutu samalla tavalla kuin meidän käsityksemme niistä. Toiset näkevät siellä kaupungin, jossa suuret taiteilijat ja kirjailijat saivat inspiraation luovuudelleen. Jotkut taas ovat vuosia varoittaneet Euroopan tuhosta, koska heidän mukaansa maahanmuutto pilaa kaiken – ainoastaan sen he näkevät Pariisissa. He eivät näe, että sortuvat täten jakamaan ihmisiä niihin, joilla on lupa asua heidän vieressään ja toisiin, jotka eivät kuulu Eurooppaan.

Mikä on tällaisen jaon luonnollinen jatke? Pelottaa ajatella polttopulloja ja asemiehiä vastaanottokeskuksien lähellä.

Yritin muistella, miten kollektiivinen surutyö tapahtui meillä Suomessa koulusurmien jälkeen. Silloinhan nousivat esiin koulukiusaaminen ja mielenterveysongelmat, eikö? Tutkijat kertoivat, että tekijöitä yhdistivät huomionhakuisuus mediassa ja vihayhteisöt netissä sekä ongelmat sosiaalisessa kanssakäymisessä, tietynlainen syrjäytyneisyys.

En muista, onko ampujien koulukokemuksia puitu julkisesti. Onko käyty läpi ne mahdolliset kipupisteet, joita ei ajoissa huomattu ja joista kasvoi suuri viha ja koston halu? Luulen, että se tapahtui minun mielessäni: kuka uskaltaisi myöntää olevansa osasyyllinen?

En edes tiedä, toimisiko tällainen avoin tilitys vai johtaisiko se uusiin tragedioihin. Onko yhteiskunnassa kollektiivista viisautta pysäyttää kiusaamiset ja katkaista vihanlietsontaa? Sen voimme nähdä reaaliajassa. Tai olla näkemättä.

Onneksi on asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka kirjoittavat lehtiin ja esiintyvät televisiossa ja radiossa. Heidän sanansa rauhoittavat ja tuovat suhteellisuudentajuiset faktat esiin. He puhuvat syrjäytymisestä, radikalisoinnin ennaltaehkäisemisestä, välittämisestä. He ovat valmiit vastaamaan kysymyksiin – kunhan joku osaa muotoilla ne. Toivottavasti heitä kuulevat ja kuuntelevat muutkin kuin ne, joille muuttuva maailma näyttäytyy haasteena ja mahdollisuutena eikä pelottavana mörkönä.

Internetissä on pätkä CNN:n ohjelmasta, jossa iranilais-amerikkalainen professori ja kirjailija Reza Aslan on kahden toimittajan haastateltavana (haastattelu tehtiin 1.10.). Kollegani yrittävät saada epätoivoisesti heille sopivia vastauksia, mutta määrätietoinen, hyvin rauhallinen professori keskittyy olennaiseen, tarkentaa kysymykset eikä lannistu toistuvista virheistä, joita toimittajat pitävät totuuksina.

Reza Aslan korostaa kerta toisensa jälkeen, ettei voi puhua islamistisista maista yleisellä tasolla pitämättä mielessä, kuinka erilaisia ne valtiot ovat. Esimerkiksi Turkissa on enemmän naisia vallassa kun USA:ssa. Indonesiassa naisilla on ihan samanlaiset oikeudet kun miehillä.

Kirjailijan mukaan pitäisi puhua ongelmista eikä uskonnoista: Al-Qaida on ongelma, ei islam. Saudi-Arabiassa naiset eivät saa ajaa autolla – se ei ole islamin ominaisuus vaan valtion. Kun kaikki puhuvat Isisin teloituksista unohdetaan, että samaan aikaan tuomituilta katkaistaan päitä Saudi-Arabiassa. Tyttöjen ympärileikkaukset eivät ole uskonnollinen vaan maantieteellinen ongelma, koska Eritreassa melkein kaikki tytöt joutuvat ympärileikattaviksi ja siellä puolet väestössä on kristittyjä, Etiopiassa yli puolet.

Joten ongelmista pitää puhua, mutta ilman yleistystä. Ihmiset ovat joko rauhaa rakastavia tai sitten julmia.

”Jos te kannatatte väkivaltaa, teidän uskontonne – on se ortodoksisuus, katolisuus tai islam – on julma. Se riippuu politiikasta ja politiikoista sekä ihmisten elämän sosiaalisista olosuhteista”, sanoi Reza Aslan.

Vielä yksi viime päivien hämmentävä piirre on ollut keskustelu siitä, ketä pitäisi tai saisi surra ja miten. Miksi Pariisin verilöyly kosketti maailmaa enemmän kuin tragedia Beirutissa? Olemmeko me vähemmän ihmisiä, jos emme osaa järkyttyä kenialaisista uhreista yhtä lailla? Vai onko niin, että jos et ole esittänyt julkisesti surua huhtikuussa, jolloin Keniassa tapahtui se hirveä joukkosurma, niin myötätunto marraskuussa on merkki kaksinaamaisuudestasi?

En ymmärrä, miksi joku alkaa seurata toisten suremista ja vielä lähtee arvostelemaan surun kohdetta ja tapaa. Se, minkä kuvan kukin käytti kertoakseen omasta välittämisestään, tai minkä linkin jakoi somessa ja mitä juttua suositteli kavereille, ei voi olla väärä. Se on vain konkreettisen ihmisen tapa toimia, ajatella, tuntea. Itse asiassa terroristit tappavat juuri siksi, että uskovat muiden olevansa väärässä tai vääränlaisia – toiminnoissa, ajattelussa tai tuntemisessa. Miksi yhtäkkiä meistä on tulossa samanlaisia?

Eikö tärkeintä ole ymmärrys maapallomme haavoittuvuudesta, ja se, miten riippuvaisia toisistamme me kaikki olemme? Suru yhdistää ja antaa mahdollisuuden löytää toisistamme tukea – Suomen, Euroopan ja maailman tasolla. Minusta meidän on kokeiltava kasvaa ihmisiksi. Haluan uskoa, että saatamme onnistua.

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään