Vuonna 2015 tapettiin enemmän ympäristöaktivisteja kuin koskaan aiemmin, kerrotaan Global Witnessin On Dangerous Ground –raportissa.
Surmansa sai 185 aktiivia kuudessatoista maassa.
– Ympäristökysymyksistä on muodostunut ihmisoikeuksien taistelukenttä, sanoo kampanjapäällikkö Billy Kyte.
– Monia aktivisteja pidetään valtion vihollisina, vaikka tosiasiassa heitä tulisi kohdella kuin sankareita.
Kamppailua luonnonvaroista
Kasvava raaka-aineiden tarve on tyypillinen syy ympäristönpuolustajiin kohdistuviin hyökkäyksiin. Syrjäisillä alueilla, joilla luonnonvaroja on paljon, kamppailua käydään kaivostoiminnasta, metsänhakkuista ja maatalousbisneksestä.
– Syrjäisissä kylissä tai sademetsissä tapahtuvat, rankaisematta jäävät murhat saavat polttoainetta valinnoista, joita kuluttajat tekevät toisella puolella maapalloa, Kyte selittää.
Vaarallisin alue ympäristöaktivisteille on Latinalainen Amerikka, jossa yli 60 prosenttia viime vuoden murhista tehtiin. Eniten aktivisteja tapettiin Brasiliassa. Suurin osa 50:stä murhasta tapahtui Amazonin osavaltioissa, joissa alueelle tunkeutuvat karjankasvattajat ja suurplantaasit sekä laittomat metsänhakkuut johtivat väkivaltaisuuksiin.
Raportin mukaan rikolliset jengit terrorisoivat paikallisyhteisöjä puutavarayhtiöiden ja niiden lahjomien viranomaisten puolesta. Uhkailujen ja väkivallan uhreiksi joutuvat useimmiten elantonsa metsistä saavat alkuperäisasukkaat.
Syylliset saatava vastuuseen
Amazonin sademetsissä on tuhansia laittomia metsätyömaita. Kaadetuksi päätyvät arvopuut, kuten mahonki, eebenpuu ja tiikki.
Jopa 80 prosenttia Brasilian puuntuotannosta arvioidaan olevan laittomasti hakattua. Suurin osa laittomasti hakatusta puutavarasta myydään Yhdysvaltain, Britannian ja Kiinan markkinoilla.
Billy Kyten mukaan yhtiöiden ja valtion yhteinen juonittelu ja korkean tason korruptio selittävät osaltaan ympäristöaktivisteja kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä.
Jotta murhat ja väkivalta vähenisivät ja syyllisiä voitaisiin rangaista, tarvitaan Kyten mielestä myös kansainvälisiä tutkimuksia. Hän ottaa esimerkiksi kansainvälistä huomiota herättäneen hondurasilaisen ympäristö- ja poliittisen aktivistin Berta Cáceresin murhan.
– Cáceresin murhan jälkeen otettiin askel hyvään suuntaan, kun kansainvälisen yhteisön tyrmistyminen pakotti Hondurasin hallituksen pidättämään murhaajat.
Kyte uskoo, että kansainvälinen tutkimus Berta Cáceresin murhasta saattaa johtaa siihen, että myös murhan taustalta löytyvät voimat voivat joutua vastuuseen teostaan.