Mitä tiedämme Dallasin tapahtumista tähän mennessä?
Kaupungissa oli Suomen aikaa aamuyöllä meneillään mielenosoitus sitä vastaan, että poliisi oli tällä viikolla ampunut jälleen kaksi mustaa miestä.
Äkkiä mielenosoitusta valvoneita poliiseja kohti alettiin ampua. Ainakin kaksi ampujaa tulitti kivääreillä yläviistosta poliiseja, joista osaa ammuttiin selkään.
Viisi poliisia kuoli ja kuusi haavoittui.
Kolme miestä pidätettiin epäiltyinä. Yksi oli lisäksi piiritettynä ja surmasi poliisin mukaan itsensä. Poliisi ei ollut iltapäivällä vielä varma, oliko kaikki ampujat saatu kiinni.
Uhriluku ei enää ole mitenkään poikkeuksellinen Yhdysvaltain ampumavälikohtauksissa. Poikkeuksellista oli se, että tapaus vaikuttaa järjestäytyneeltä iskulta kohti poliiseja.
Poikkeuksellista oli myös se, että paikalla olleiden tiedotusvälineiden mukaan epäillyt ilmoittivat motiivikseen nimenomaan koston mustien ampumisesta.
Poliisien ampuminen ei sinänsä ole harvinaista. Tänä vuonna on virantoimituksessa kuollut jo 53 amerikkalaista poliisia, heistä 21 tuliaseiden uhrina.
Neljän edellisen vuoden aikana virantoimituksessa kuolleiden poliisien määrä ei kertaakaan ole jäänyt alle sadan.
Mutta vielä tavallisempaa on se, että poliisit ampuvat mustia miehiä. Viime vuonna poliisi ampui 102 aseetonta mustaa ihmistä, etupäässä miestä. Vain kaksi poliisia on saanut rikostuomion näistä ampumisista.
Vuoden 2014 alusta lähtien on ollut vain pari kuukautta, jolloin poliisin ampumien aseettomien mustien ihmisten määrä on jäänyt alle kahdenkymmenen.
Tällä viikolla tiistaina Louisianan Baton Rougessa ammuttu musta Alton Sterling ja keskiviikkona Minnesotan Falcon Heightissä ammuttu musta Philando Castile eivät olleet aseettomia. Heidän aseensa eivät kuitenkaan olleet esillä. Heillä oli mukanaan ase osavaltioissa, joissa sen mukana pitäminen on luvallista.
Alton Sterling oli myymässä cd-levyjä paikassa, jossa hän tehnyt sitä jo kuusi vuotta. Poliisi saapui paikalle, koska hätäsoiton mukaan jotakin oli uhattu aseella kyseisessä paikassa.
Poliisin mielestä tuntomerkit sopivat Sterlingiin. Hänet kaadettiin maahan ja lamautettiin etälamauttimella. Sitten joku poliiseista huomasi Sterlingin kotelossa olevan aseen ja huusi ”Ase”. Toinen poliisi ampui sen jälkeen useita laukauksia maassa makaavaan Sterlingiin.
Philande Castile oli tyttöystävänsä ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa ajamassa autoa, kun poliisi pysäytti heidät rikkinäisen takavalon takia. Castile sanoi, että hänellä on laillinen ase ja yritti ottaa ajokortin ja rekisteriotteen hansikaslokerosta.
Poliisi ampui Castilea neljä tai viisi kertaa.
Poliisi pidätti tyttöystävän ja tyttären. Tyttöystävän mukaan heitä pidettiin seuraavaan aamuun asti putkassa ilman ruokaa tai vettä.
Tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat. Baton Rougessa taas sivulliset kuvasivat koko Sterlingin kuolemaan johtaneen tapahtumaketjun.
Yhdysvalloissa on viime vuosien aikana syntynyt useita kertoja levottomuuksia poliisin ammuttua mustia. Lainvalvonnan räikeä rodullinen epäsuhta on nostattanut Black Lives Matter -kampanjan, joka käynnistyi heinäkuussa 2013 teini-ikäisen Trayvor Martinin ampumisen jälkeen.
Jokaisen suurempaa huomiota herättäneen ampumistapauksen jälkeen asiasta keskustellaan vähän aikaa, mutta sitten kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.
Sama koskee joukkoampumisia: aselaeista keskustellaan kotvan aikaa, mutta merkittäviä muutoksia ei saada aikaan.
Vastassa ovat vahvat painostusryhmät ja myyttiseksi nostettu aseenkanto-oikeus.
Mutta aseenkanto-oikeuskaan ei tunnu koskevan kaikkia. Philando Castile ja Alton Sterling ammuttiin vain sen takia, että he olivat mustia ja heillä oli ase mukanaan.
Perjantaihin mennessä ei painostusryhmä National Rifle Association (NRA) – joka yleensä on hyvin kärkäs lausumaan mielipiteensä – ollut tuominnut Castilen ja Sterlingin aseenkanto-oikeuden loukkaamista.