KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Panu Raatikainen: Yhteiskunnalliset uudistukset ja inhimillinen hinta

Kirjoittajan mukaan Thatcherin politiikka jättikin Britanniaan pysyvän ja suuren pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden joukon. Kuvassa Thatcherista kertovan kirjan mainos.

Kirjoittajan mukaan Thatcherin politiikka jättikin Britanniaan pysyvän ja suuren pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden joukon. Kuvassa Thatcherista kertovan kirjan mainos. Kuva: Lehtikuva/Oli Scarff

Kansan Uutiset
23.10.2016 15.00

Panu Raatikainen

Poliittisessa keskustelussa peräänkuulutetaan toistuvasti rohkeutta uudistaa yhteiskunnan rakenteita – tehdä ”välttämättömät uudistukset”. Varmasti onkin tilanteita, joissa jonkinlaisia uudistuksia on pakko tehdä. Mikä tahansa muutos ei kuitenkaan tarkoita muutosta parempaan.

Vaikka Stalin ja Mao olivat hirmuhallitsijoita, jotka murhauttivat poliittisia vastustajiaan ja toteuttivat raakoja puhdistuksia, suurimmat uhriluvut eivät tulleet teloituksista.

Vaikka politiikka tuottikin jonkin aikaa toivottuja vaikutuksia, juuri se myös aiheutti lopulta uuden taantuman.

Stalinin Neuvostoliitossa toteutettiin vuodesta 1929 alkaen maatalouden kollektivisointi – maatilojen ottaminen yhteiskunnan haltuun. Se oli ripeästi toteutettu laaja rakenteellinen uudistus: tavoitteena oli maatalouden modernisointi, sen toiminnan tehostaminen ja tuottavuuden parantaminen. Laajempana pyrkimyksenä oli teollistaa maa rivakasti ja turvata tehokkaammin ravinto lisääntyvälle teollisuustyöläisten joukolle.

Käytännössä Neuvostoliiton maatalous oli kuitenkin pian täydessä kaaoksessa, ja huono satovuosi sai aikaan valtavan nälänhädän. Se vaati vuosina 1930–33 eri arvioiden mukaan 4–8 miljoonaa ihmishenkeä.

Vuosina 1958–60 Maon Kiinassa toteutettiin Suuri harppaus. Tavoitteena oli tehdä kehittymättömästä maatalousyhteiskunnasta moderni ja teollistunut yhteiskunta. Erityisesti teräksen tuotannolle asetettiin kovat tavoitteet. Harppaus kuitenkin aloitettiin maatalouden tehostamisesta kollektivisoinnilla.

”Porvarilliselle” tieteellis-teknologiselle tiedolle viitattiin kintaalla ja uudistuksessa sovellettiin erilaisia huuhaa-teorioita. Nälänhädän uhkaa ei tunnistettu, ja varoituksia ei kuunneltu. Viljaa meni samaan aikaan paljon vientiin: Mao halusi pitää ulospäin yllä kuvaa, että Kiinalla menee hyvin. Seurannut maailmanhistorian suurin nälänhätä vaati vuosina 1958–1961 arviolta 20–30 miljoonaa kuolonuhria.

Sekä Kiinassa että Neuvostoliitossa toki tapettiin uudistuksia vastustaneita talonpoikia. Valtaosa kuolonuhreista ei kuitenkaan syntynyt natsi-Saksan holokaustin tapaan järjestelmällisillä tuhoamisleireillä, vaan radikaalin uudistusohjelman jääräpäisestä läpiajamisesta: he olivat yhteiskunnan rakenteellisen uudistamisen sivullisia uhreja.

Massiiviseen nälänhätään johtaneet uudistukset eivät kuitenkaan ole olleet kommunistien yksinoikeus. Räikeä esimerkki on myös se, kuinka brittiläinen imperiumi teki Intiasta ”sivistynyttä” yhteiskuntaa. Maa valjastettiin tuottamaan raaka-aineita briteille. Ruuan sijasta osa intialaisia pakotettiin viljelemään esimerkiksi indigoa kankaiden värjäykseen ja unikkoa oopiumia varten. Maan omia viljelyskasveja korvattiin muualta tuoduilla herkemmillä kasveilla. Intian aiempi hajautettu maatalous korvattiin keskitetyllä, erikoistumiseen perustuvalla järjestelmällä, joka oli altis ongelmille kuivempina vuosina.

Kaiken tämän seurauksena Intiaa koettelivat brittihallinnon aikana lukuisat laajat nälänhädät, joissa kuoli kymmeniä miljoonia intialaisia. Laajimpia näistä olivat Bengalin suuri nälänhätä vuonna 1770 (noin 10 miljoonaa kuollutta), Intian ”Suuri nälänhätä” 1876–78 (noin 5–10 miljoonaa kuolonuhria) ja vuosien 1896–97 nälänhätä (noin 5 miljoonaa kuollutta).

Kyse ei myöskään ollut niinkään ruuan absoluuttisesta puutteesta kuin sen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja brittihallinnon välinpitämättömyydestä. Britit eivät käyttäneet viljavarastoja hädänalaisten auttamiseen vaan tekivät voittoa myymällä koko ajan viljaa ulkomaille. Brittien vallitseva ideologia oli suoraviivainen liberalismi. Sen mukaan valtion ei pidäkään puuttua nälänhätään vaan markkinat palauttavat luonnollisen tasapainon.

Teollistuneissa ja vauraissa länsimaisissa demokratioissa ei ole ollut tällaisia suuria nälänhätiä. Niidenkin kohdalla voidaan kuitenkin keskustella erilaisten yhteiskunnallisten uudistusten aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä.

Esimerkiksi Britannian ikonisen pääministerin Margaret Thatcherin rinnastaminen Staliniin olisi tietysti kohtuutonta. Kuitenkin myös Thatcherin ajamien rakenteellisten uudistusten inhimillinen hinta oli kova. Hän piti itsepäisesti kiinni monetarismista, talouskurista ja vahvan punnan politiikasta. Thatcher vähät välitti esimerkiksi 365 taloustieteilijän allekirjoittamasta avoimesta kirjeestä, jossa vaadittiin suunnanmuutosta.

Talous kyllä lähti lopulta kasvuun ja inflaatio laskuun, ja rikkaat rikastuivat, mutta uudistuspolitiikka myös synnytti Britanniaan historiallisen korkean työttömyyden. Miljoonia ihmisiä tuomittiin köyhyyteen ja lohduttomaan epätoivoon. Thatcherin politiikka jättikin maahan pysyvän ja suuren pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden joukon. Lapsiköyhyys moninkertaistui, ja itsemurhien määrä kohosi.

Vaikka politiikka tuottikin jonkin aikaa toivottuja vaikutuksia, juuri se myös aiheutti lopulta uuden taantuman. Koulutusleikkaukset myös heikensivät yhteiskunnan myöhempää kykyä uudistua.

Kohtuuttomasti inhimillistä kärsimystä aiheuttaneilla radikaaleilla rakenteellisilla uudistuksilla näyttää olleen joitakin yhteisiä piirteitä.

Yksinkertaista ja suoraviivaista mallia on ajettu käytäntöön kiireellä ja jääräpäisesti. Silmät on ummistettu yhteiskunnan ja sen eri vaikuttavien osien monimutkaisuudelta. Eri alojen asiantuntijoiden varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Perusteltu kritiikki on leimattu ideologiseksi muutosvastarinnaksi ja jätetty huomioimatta.

Kuulostaako tutulta?

Kirjoittaja on dosentti ja yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään