KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Pirjo Hämäläinen: Kun isoisä Suomeen ui

Pirjo Hämäläinen
29.1.2017 15.00

Kuulin joskus kesällä tarinan, jota olen sittemmin miltei päivittäin ajatellut. Sinänsä tavallisessa tarinassa olivat aineksina etelähämäläinen työmies, sisällissota, pakomatka Pietariin, sekasortoiset olot Pietarissa ja vihdoin kotiinpaluu.

Omista sanoistaan liikuttunut kertoja, työmiehen pojanpoika, ei tapahtumia kovin tarkkaan tuntenut, mutta hän ymmärsi, että jokainen tarina vaatii huippukohtansa, komean lopetuksen.

Kotiinpaluusta oli tehtävä äärimmäisen vaikea ja vaarallinen, joten Pietarin ja Suomen väliin ilmestyi äkkiä järvi, josta työmies ui viimeisillä voimillaan ylitse. Niin, kai se oli Saimaa, kertoja hiukan arastellen lisäsi, mutta karkotti pian epäilykset ja totesi napakasti: Kyllä, Saimaa se oli.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kansallisessa mytologiassa Rajajoki paisui hyrskyäväksi kohtalonvirraksi.

Mutta kuinka mielikuva Saimaasta on voinut kertojan aatoksiin iskostua? Onko hän matkustanut Pietariin junalla ja ihastellut radanvarren laajoja järvimaisemia?

Tämä ei ole mahdollista, sillä Helsinki–Pietari-rata kulkee pitkin kuivaa ja karua maata ja junaan eksynyt turisti alkaa hiljakseen epäillä, että topeliaaniset legendat Suomen tuhansista tai peräti kymmenistä tuhansista järvistä ovat pelkkää puuta ja heinää.

Hetkeä ennen Vainikkalan raja-asemaa pilkahtaa näkyviin pari lampea ja niitä seuraa välittömästi radan ensimmäinen järvi, Telkjärvi, jonka lahti jatkuu Hounijokena kohti Venäjää.

Tämän rajajoen linjauksesta on kai aikoinaan paljonkin kiistelty, sillä raja halkoo kiihkeänä siksakkina kapeaa uomaa.

Kun tullaan Venäjän puolelle, Buslovskajan eli Loukon jälkeen häämöttää radalle vielä Houninjärvi, mutta Lužaika, entinen Nurmi, on jo vedetön, vaikka juuri sieltä tulivat nurmikset, nuorisoluistimet, joissa terät kiinnitettiin hankalasti monoihin.

Viipurissa vettä riittää, mutta se on merta eikä sitä oteta nyt huomioon. Kannaksella, Suomenlahden ja Laatokan välissä, junamatkustajan silmään ei vesistöjä kuitenkaan siinnä.

Matkustin kerran Leningradiin ryhmässä, jonka opas oli venäjän kielessä tuuliajolla ja maantiedossa hakoteillä. Karjalan kangas, hän lakkaamatta hoki, mutta mäntykangastahan Kannaksen maisema armeliaasti ajatellen on.

Kuivaa, kuivaa ja yhtäkkiä, aivan viimeisillä minuuteilla, kun matkalaiset keräilevät jo kamppeitaan, radan vasemmalla puolella vilahtavat Suzdalinjärvet!

Täällä Pietarin porteilla ei uskoisi Suzdalinjärviä kohtaavansa, mutta selityksenä ovat maaorjat, jotka kreivi Pjotr Šuvalov Suzdalista, Moskovan takaa, inkeriläisille tiluksilleen kuljetti. Maaorjien asuinpaikkaa alettiin sanoa Suzdalinkyläksi ja läheisiä lampia Suzdalinjärviksi.

Kreivillinen sukunimi elää yhä Šuvalovossa, josta Suomen ensimmäinen tietosanakirja kertoo näin: ”Šuvalovo, rautatieasema (III l.) Viipurin-Pietarin radan Venäjän-puolisella osalla, Pargalan ja Oserkin asemain välillä; 118 km Viipurista, 11 km Pietarista.”

Pargala tunnetaan nykyisin Pargolovona ja Oserki Ozerkina, ”Pikkujärvinä”. Ozerki on myös sinisen metrolinjan asema, josta on enää hujaus Parnasin pääteasemalle. Nimi tarkoittaa Parnassosta, mutta ei Kreikan vuorta, vaan Katariina Suuren tilaamaa runokukkulaa.

Beloostrovissa, Valkeasaaressa, Pietarin juna ylittää myyttisen Rajajoen, vaikka harva matkustaja parin sekunnin tapahtumaa edes huomaa.

Rajajoen kylä eli Perä-Kuokkala on jo kadonnut, mutta itsenäistymisen jälkeen sen asemasta tuli kansainvälinen turistikohde, jonka jugendtornit ja jugendkaaret huokuivat modernia tyylikkyyttä.

Asemaa tärkeämpi nähtävyys oli kuitenkin rautatiesilta ja varsinkin sillan takana vaaniva punainen hämärä: Rajajoki oli lännen ja idän, hyvän ja pahan, Suomen ja Venäjän ikuinen raja.

Mikael Agricola kuoli Kuolemajärvellä ja raja kulki yhtä loogisesti Rajajoessa, mutta kun suomalaiset vannoivat talvisodan alla, miten tuumaakaan isäimme maasta ei anneta pois, rajalla oli ikää vasta 75 vuotta.

Alkuaan Suomen suuriruhtinaskunnan ja Pietarin kuvernementin raja kulki Inkerinmaan sisuksissa, mutta vuonna 1842 suuriruhtinaskunnasta lohkaistiin Kankaankylä, nykyinen Aleksandrovskaja, ja vuonna 1864 Sestroretskin asetehtaan iso alue.

Raja siirtyi tuolloin viinimarjoilta tuoksuvaan Siestarjokeen, joka alkaa Pohjois-Inkerin Lempaalasta, Larin Parasken mailta, ja laskee nyt Suomenlahteen Sestroretskin kaupungissa pitkin Vodoslivnoin kanavaa – kansan suussa Šiputškaa.

Tarinan isoisä kroolasi Saimaan yli, mutta oikeasti esteenä oli vain Rajajoki (entinen Siestarjoki, nykyinen Sestroretsk), jolla on sata ilmettä ja oikkua.

Vaikka joki virtaa pääsääntöisesti pohjoisesta etelään, se kiertelee, kaartelee, lorisee, solisee, tyyntyy suvannoksi, laajenee tulvajärveksi, kutistuu lasku-uomaksi. Joki on matala ja monin paikoin myös kapea: Beloostrovin eli Valkeasaaren kohdalla vastarannalle voi melkein harpata.

Kansallisessa mytologiassa Rajajoki paisui hyrskyäväksi kohtalonvirraksi ja työmiehen pojanpoika näki joen jo Saimaana, joka oli hänelle tuttu risteilyistä, kylpylöistä, norpista ja Nestori Miikkulaisesta.

Ja Saimaasta on tehty myös isoisän tilanteeseen sopivia lauluja: ”Kukkuu, kukkuu, kaukana kukkuu, Saimaan rannalla ruikuttaa. Ei ole ruuhta rannalla, joka minun kultani kannattaa.”

Myyttien todellisuudessa Rajajoki oli turhan vaatimaton ja samaa voi sanoa – juhlavuoden alkukuohuissa – myös joulukuun kuudennesta. Suomi itsenäistyi puolivahingossa, joten tapahtumaa piti suurennella ja keksiä jostakin sota, jolla urhoollinen kansakunta itsensä vapaaksi riuhtaisi.

Ratkaisuja keksittiin kaksittain: sisällissota ja talvisota. Niillä molemmilla on täytetty itsenäisyyssodan tyhjänä ammottavaa aukkoa.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään