Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmäksi, todetaan sisäministeriön julkaisemassa vuotta 2016 koskevassa tilannekatsauksessa.
Myös viha- ja väkivaltapuhe samoin kuin valeuutiset erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat lisääntyneet. Viha- ja väkivaltapuheella luodaan oikeutusta aatteelliselle väkivallalle.
Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus on julkaistu vuoden 2013 alusta lähtien säännöllisesti.
”Vastarintaliike todistanut väkivaltapotentiaalinsa”
Äärioikeistolaisella Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä on paikallisryhmiä seitsemässä kaupungissa Suomessa. Fasismin vastainen Varis-verkosto kertoi sunnuntaina paikallistaneensa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kerhotilan Keravan Jäspilässä. Verkoston mukaan Koti-nimisessä kerhotilassa on järjestetty tappeluharjoituksia ja muutamia tapahtumia, ja sitä käytetään järjestön varasto- ja kokoontumistilana.
Sisäministeriön mukaan tyypillisin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen rikos on pahoinpitely, jonka uhri on yleensä poliittisesti vastakkaista aatemaailmaa edustava henkilö.
Viime syksynä liikkeen jäsen pahoinpiteli Helsingissä ohikulkijan sillä seurauksella, että tämä kuoli.
Ministeriön mukaan ”Vastarintaliike on jo todistanut oman väkivaltapotentiaalinsa käytännössä”. Sen muodostama konkreettinen uhka on vastustajiksi koettuihin henkilöihin kohdistuva katuväkivalta, jonka ”kohteeksi voi valikoitua kuitenkin kuka tahansa eri tavalla ajatteleva ja järjestön näkökulmasta vääränlaista Suomea edustava henkilö”.
Poliisiauto tuleen Pyhäjoella
Ydinvoiman vastainen liikehdintä oli väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta vuoteen 2015 asti, jolloin Pyhäjoella kirjattiin useita kymmeniä ydinvoima-aktivistien tekemiä rikosepäilyjä. Valtaosa niistä oli kansalaistottelemattomuutta, mutta 12 tapaukseen liittyi väkivaltaa.
Viime vuonna Pyhäjoelta kirjattiin yli sata vastaavaa rikosepäilyä. Väkivaltaiseksi ekstremismiksi tulkittavia rikosepäilyjä niistä oli 15. Huhtikuussa 2016 tapahtuneessa välikohtauksessa aktivistit käyttäytyivät uhkaavasti ja väkivaltaisesti poliisia ja vartijoita kohtaan. Poliiseja heiteltiin kivillä, ja yksi poliisiauto sytytettiin tuleen. Valtaosa tapaukseen liittyvistä aktivisteista oli ulkomaalaisia.
Sen jälkeen ydinvoimalahankkeen vastustus jatkui maltillisemmin keinoin.
Kesäkuussa 2016 Vantaalla yritettiin polttaa 20 linja-autoa, joista noin puolet paloi käyttökelvottomiksi. Tuhopoltto vaaransi myös alueella olleiden työntekijöiden turvallisuutta, vaikka henkilövahingoilta säästyttiinkin. Törkeän vahingonteon tekijäksi ilmoittautui Takku-sivustolla Eläinten vapautusrintama (EVR). Viestissä teon motiiviksi kerrottiin asianomistajayrityksen yhteistyö turkishuutokaupan kanssa.
Suomen profiili noussut Daeshin piirissä
Jihadististen suunnitelmallisten terrori-iskujen uhkaa Suomea kohtaan tilannekatsauksessa pidetään matalana. Suurin uhka ovat yksittäiset radikalisoituneet henkilöt tai pienryhmät, jotka toimivat itsenäisesti tai joilla on todellisia tai virtuaalimaaliman kytköksiä väkivaltaisiin verkostoihin.
Suomesta Syyrian, Irakin tai Somalian konfliktialueille lähteneiden vierastaistelijoiden tilanteessa ei tapahtunut merkittävää muutosta vuoden 2016 aikana. Tunnistettuja lähtijöitä on lähes 80, mutta todellinen lukumäärä on suurempi.
Suurin osa vierastaistelijoista on liittynyt Daeshiin (Isis). Vähintään 15–18 on saanut surmansa taisteluissa. Alueella oleskelee edelleen kymmeniä Suomen kansalaisia tai Suomessa asuneita henkilöitä.
Suomen kansalaisten esiintyminen Daeshin propagandajulkaisuissa on lisännyt Suomen tunnettuutta terroristijärjestöjen kannattajien keskuudessa, tilannekatsauksessa varoitetaan. Suomi nähdään osana Daeshin vastaista länsiliittoumaa.
Suomen profiili Daeshin propagandassa lännen liittolaisena ja legitiiminä iskujen kohteena lisääntyi sen jälkeen, kun suomalainen käännynnäisnainen kuvaili kesällä 2016 radikalisoitumisprosessiaan Dabiq-nimisen Daeshin propagandalehden naisille suunnatussa osiossa.